[HERBEKIJKEN] Scheiding kerk en staat – De metafoor van de 'Scheiding van kerk en staat' (Leo Neels)

Op locatie + online
  • Datum: Dinsdag 12 oktober 2021 19:30 tot 22:00
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: Stadscampus Universiteit Antwerpen, aula R.004, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen
  • Type: Lezing/spreker
  • Organisator: Een initiatief van het Humanistisch Verbond, de Peperfabriek, Mahara en de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen

De metafoor van de 'Scheiding van kerk en staat' – Prof. em. Leo Neels

De kerk had een dikke vinger in de pap van de totstandkoming van de Belgische Grondwet in 1830-1831. Paradoxaal seculariseerde de samenleving en kwamen er meer 'erkende erediensten', onder invloed van immigratie en toename van diversiteit van de bevolking. Wat is de plaats van religie in een land dat de fundamentele vrijheid van godsdienst grondwettelijk erkent? Hoe verhouden erediensten zich tegenover de staat, en bestaat de 'scheiding van kerk en staat'?
Een vijftal grondwettelijke bepalingen betreffen de relatie tussen kerk, staat, vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing, wat complexiteit en ambiguïteit oplevert. Die maken het zicht op de beginselen minder helder, en nationale en internationale hoven en rechtbanken zoeken hun weg bij concrete betwistingen.
Leo Neels is emeritus professor Mediarecht aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen, fellow bij de Vrije Universiteit Brussel en advocaat.

Livestream

Herbekijk de lezing van prof. em. Leo Neels via deze link.


Keer terug