Trans – Michaël Maerten en Piet Hoebeke – Hoe omgaan met genderdysforie?

Op locatie
  • Datum: Dinsdag 22 november 2022 19:30
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: Stadscampus Universiteit Antwerpen, aula R.004, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen
  • Type: Lezing/spreker
  • Organisator: Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen en het Humanistisch Verbond

Trans. Een lezingen- en debatcyclus over transgenderisme. De idee dat mens en maatschappij maakbaar zijn en dus naar eigen inzicht vorm gegeven kunnen worden, typeert moderne samenlevingen. Die maakbaarheidsgedachte botst soms op biologische grenzen of diepgewortelde culturele normen. Het transgenderdebat situeert zich midden in dat spanningsveld en verdeelt de gemoederen.

Is het mogelijk om een genderidentiteit te bepalen zonder de culturele inbedding van het biologische geslacht in rekening te brengen? Welke oplossingen moeten we bieden aan mensen die een groot onbehagen voelen bij hun biologische geslacht?

Met enkele kritische lezingen, een getuigenis en een debat verkennen we het spanningsveld.

Michaël Maerten en Piet Hoebeke – Hoe omgaan met genderdysforie?

Mensen die lijden aan genderdysforie, voelen een uitgesproken spanning tussen het biologische geslacht en de ervaren genderidentiteit. Die spanning heeft een existentieel karakter en raakt aan hoe mensen zichzelf beschouwen en ervaren. We moeten die spanning en het psychisch lijden dat ermee gepaard gaat ernstig te nemen. De vraag is natuurlijk hoe we dat moeten doen? In welke mate kan een geslachtsveranderende operatie een oplossing bieden? Zijn er therapeutische alternatieven? Kan een oplossing er ook in bestaan om rigide sekserolpatronen te doorbreken en meer oog te hebben voor de aanwezige diversiteit? Moet de samenleving mensen die een operatie ondergingen ten volle beschouwen als 'mannen' en 'vrouwen'? Wat met hen die een dergelijke operatie niet ondergingen en zich ondanks hun geslacht identificeren met de andere sekse?

Deze en andere vragen staan centraal in dit debat over transgenderisme dat in goede banen wordt geleid door radio- en televisiemaker Sven Pichal.

Michaël Maerten is master in de Sociologie (UA) en auteur van De Schaduw van het Feest: een kritische bezinning op de LGBT+ Pride (2020). Hij schreef opiniestukken over holebi- en transgenderkwesties voor onder meer Knack, VRT en De Morgen.

Prof. dr. Piet Hoebeke is een vooraanstaand uroloog en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de universiteit Gent. Naast tal van wetenschappelijke publicaties schreef hij onder andere ook Penis. Weetjes en kneepjes voor dagelijks gebruik (2019). Gender in de blender (2020) en De staat van de prostaat (2021).

Info en inschrijvingen

Toegang: € 5 (studenten gratis), inclusief drankje. Inschrijven (verplicht) via deze link.

Meer info: [email protected] of [email protected], T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren).

Bekijk hier de e-flyer met daarin alle info over de gehele cyclus.


Keer terug