Uitreiking Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021

Online
  • Datum: Maandag 21 juni 2021 19:30
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: Vanuit de Raadzaal van het stadhuis Mechelen
  • Type: Prijs Vrijzinnig Humanisme
  • Organisator: Humanistisch Verbond Nationaal

In dit bijzondere jaar verwelkomden we u uitzonderlijk op virtuele wijze op de feestelijke uitreiking van de Prijs Vrijzinnig Humanisme editie 2021, op maandagavond 21 juni, met als decor de raadzaal van het stadhuis te Mechelen.

Leona Detiège, voormalig politica en burgemeester van Antwerpen, maar ook feministische en humanistische voorvechtster van het eerste uur, verzorgde de laudatio.

De receptie gebeurde volledig coronaproof in uw eigen huiskamer, maar wordt uitbundig overgedaan in fysieke aanwezigheid van u allen, in het najaar van 2021, als de situatie het hopelijk weer toelaat.

U kon zoals bij de vorige edities de Prijs ondersteunen door toe te treden tot het erecomité, door een (fiscaal aftrekbare) gift te storten of door de aankoop van een bijzondere zeefdruk (in beperkte editie).

Alle informatie over uw steun voor deze belangrijk(st)e onderscheiding voor een levenslang humanistisch engagement vindt u in deze flyer. U vindt er ook meer informatie over de laureaat en een aantal praktische gegevens.

Neem deel aan de online presentatie

Klik hier om de uitreiking te bekijken.
 
Hier vindt u een korte en krachtige smaakmaker voor deze unieke online editie.

Bijzondere editie Het Vrije Woord

Via deze link kunt u de digitale editie raadplegen van de bijzondere editie van Het Vrije Woord magazine, met alle informatie over de Prijs Vrijzinnig Humanisme en de laureaat. Het gedrukte magazine wordt opgestuurd naar de leden van het Humanistisch Verbond. Voor vragen hierover: contacteer het secretariaat, [email protected], T 03 233 70 32


Jean-Jacques Amy is laureaat van de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021!

De Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021 wordt toegekend aan prof. dr. Jean-Jacques Amy 'omwille van zijn levenslange activisme voor de rechten van verdrukten, in het bijzonder de rechten van de vrouw, vanuit de bekommernis voor de zorg van de patiënt die voor hem steeds primeerde, zelfs op zijn eigen belang' (uit het juryverslag).

Prof. dr. Jean-Jacques Amy werd als jonge arts die zich specialiseerde in gynaecologie en verloskunde geconfronteerd met de zware gevolgen van clandestien uitgevoerde abortussen. Gedreven vanuit een vrijzinnig-humanistische levenshouding en een geloof in gelijke rechten voor alle mensen en in het recht op zelfbeschikking, zette die confrontatie hem ertoe aan om de zorg voor vrouwen op te nemen. Daarbij schuwde hij de risico's voor zijn eigen persoon niet en hij liet zich nooit intimideren door de eventuele juridische of professionele gevolgen van zijn engagement.

Die consequente houding en inzet maakte dat hij de meest veroordeelde arts was in het kader van zwangerschapsafbrekingen, maar die prijs was hem nooit te hoog. Vorig jaar verscheen van hem het boek Anoniem is een vrouw (ASP, 2019). Het werk is een statement over mensenrechten, moed, doorzettingsvermogen, verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid, waarin Amy op bevlogen wijze schrijft over de rode draad in zijn carrière: onrecht tegenover vrouwen en de strijd voor gelijke rechten.


Keer terug