Vijfde jaarlijkse Karel Poma-lezing

Op locatie
  • Datum: Donderdag 23 maart 2023 20:00 tot 22:45
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen, Zaal AthenA, Franklin Rooseveltplaats 11, 2060 Antwerpen
  • Type: Karel Poma-lezing
  • Organisator: Een vijftiental verenigingen van diverse achtergrond

Over bomen en mensen. Geschiedenis en toekomst van ons klimaat. Met keynotespreker Valerie Trouet, Professor aan de University of Arizona, Wetenschappelijk Directeur van het Belgisch Klimaatcentrum.

Over de lezing

Met dendrochronologie – van de Griekse woorden dendron (boom) en chronos (tijd) – kunnen we het klimaat van de voorbije tweeduizend jaar bestuderen en zo de huidige en toekomstige antropogene klimaatverandering in een langetermijncontext plaatsen. We gebruiken de jaarringen in bomen om natuurlijke klimaatverandering te bestuderen, inclusief klimaatextremen zoals droogtes, orkanen en bosbranden. Bovendien ligt dendrochronologie op de nexus tussen klimatologie, ecologie en archeologie en laat ze zo toe om de relaties tussen klimaatgeschiedenis, bosgeschiedenis, en menselijke geschiedenis te onderzoeken.

In haar lezing zal de wereldvermaarde dendrochronologe en klimaatwetenschapster Valerie Trouet aan de hand van wereldwijde voorbeelden uitleggen hoe eeuwen aan jaarringgegevens ons begrip verbeterd hebben van de interacties tussen het klimaatsysteem, ecosystemen, en menselijke systemen.

Over de spreker

Valerie Trouet is wetenschappelijk directeur van het nieuw opgerichte Belgisch Klimaatcentrum en professor aan de University of Arizona in de VS. Zij is doctor in de toegepaste biologische wetenschappen (KU Leuven) en werkte aan Penn State University en in het Zwitserse onderzoeksinstituut WSL voor ze in 2011 naar Arizona verhuisde.

Valerie is al 20 jaar dendrochronologe en ze gebruikt de jaarringen in bomen om de geschiedenis van het klimaat, van bossen en van mensen te bestuderen over de voorbije tweeduizend jaren.

Ze schreef meer dan 90 wetenschappelijke publicaties en haar bestseller Wat bomen ons vertellen (Lannoo) won de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek en werd in zeven talen vertaald. Valerie is de laureaat van de 2019 Willi Dansgaard Award van de American Geophysical Union en een Kavli Fellow van de National Academy of Sciences.

Programma

  • 19.30 uur Deuren open
  • 20.00 uur Welkom door Karin Heremans, directeur GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen
  • 20.05 uur Inleiding door Gert De Nutte, algemeen coördinator Humanistisch Verbond, in naam van het organiserend comité
  • 20.15 uur Keynote door Valerie Trouet: Over bomen en mensen: geschiedenis en toekomst van ons klimaat
  • 21.15 uur Receptie, met info- en boekenstands
  • 22.45 uur Einde

Over de Karel Poma-lezing

Karel Poma (1920-2014) was een veelzijdig man. Uitgesproken liberaal en overtuigd vrijzinnig, humanist, vrijmetselaar, maar ook wetenschapper, auteur, politicus en weerstander. In 1974 werd hij de eerste staatssecretaris met de portefeuille van Leefmilieu, in 1981 de eerste Vlaamse Gemeenschapsminister bevoegd voor Cultuur. Zowel voor als achter de schermen van de politiek liet Karel Poma een blijvende indruk na.

De Karel Poma-lezing is een initiatief van een vijftiental verenigingen van diverse achtergrond, die zich alle verbonden weten met de persoon van of de waarden gehuldigd door Karel Poma. De lezingen zijn een eerbetoon aan de warme humanist Karel Poma en aan de liberale waarden van de Verlichting. Iedere lezing focust op één of meerdere (aspecten van de) thema’s die een belangrijke rol speelden in leven en werk van Poma.

Info en inschrijvingen

Inschrijven verplicht via deze link, of indien het niet anders kan via [email protected], telefonisch via 03 338 80 12 (tijdens kantooruren).
Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt!

Bekijk hier de e-flyer.

Meer info: [email protected], T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren)

Alle deelnemers ontvangen na afloop een publicatie in de reeks Karel-Poma-lezingen, met dit jaar de onuitgegeven gebundelde columns van Valerie Trouet in de krant De Morgen (uitgave Humanistisch Verbond en Uitgeverij ASP).


Keer terug