Geschreven door Gerda Sterk
  • 1920 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

9 maart 2021 Het Kunstuur 2
Hans en Joost Bourlon maakten met Het Kunstuur 2 opnieuw een absolute aanrader: je beleeft hier kunst op een unieke manier. Ze werden geholpen door een schare kenners, sponsors en medewerkers allerhande.
Je denkt er misschien niet aan, maar ook inbraakbeveiliging en “meubilair” staan vermeld. Een aparte vermelding is er voor Dirk Brossé die de muziek componeerde die je via de audio hoort.

In de mooie entourage van het Heilige Geesthuis worden 33 topwerken van 19 Belgische kunstenaars uit de periode 1850-1950 voorgesteld, waarvan méér dan de helft uit privé-verzamelingen. Op zich is dat al knap, maar het is vooral de manier waarop de tentoonstelling werd uitgewerkt die lof verdient.
_Corona-tijden
Het zijn corona-tijden en dat vraagt van de organisatie speciale maatregelen. Je wordt ingedeeld in groepen van maximum zes, je krijgt een vouwstoeltje mee, oortjes en een audio. Alles wordt na elke rondgang ontsmet. Je hoeft geen enkele deur aan te raken, alles gaat automatisch.

Terwijl je naar een inleiding luistert, gaat stipt op tijd de deur open naar de eerste zaal en ben je omringd door een 8-tal schilderijen.
_Het hanengevecht
In een hoek van de ruimte verschijnt een bekende of minder bekende Vlaming die uitleg geeft over zijn of haar band met het kunstwerk en waarom het je aandacht verdient. In de eerste zaal mag Bart Somers de spits afbijten met een schilderij van Anna Boch dat “Kaai in Mechelen” voorstelt. Vervolgens is het Elodie Ouédraogo, die uitlegt dat opera zingen veel overeenkomst vertoont met haar topsport: hardlopen. Terwijl ze dit vertelt, kijken we naar twee schilderijen van een tenor en een soprano.

Zo worden we geleid langs voorbeelden uit het naturalisme, realisme, luminisme, impressionisme, fauvisme en surrealisme. De eerste en tweede Latemse groep zijn prominent aanwezig.

In de kapel is het Jo De Meyere die de levensverhalen vertelt terwijl hij je aandacht vestigt op een speciaal belicht schilderij.

Bijzondere aandacht krijgt “Het Hanengevecht” van Emile Claus, een werk dat hier voor het eerst aan publiek getoond wordt.
_Catalogus
“Het Hanengevecht” krijgt ook veel aandacht in de catalogus, die de moeite is om aan te kopen. Je ziet een afbeelding van het kunstwerk met daarnaast de uitleg. 19 foto’s met de namen, data en plaats van geboorte en dood én een korte typering stellen de kunstenaars voor. De laatste twee bladzijden tonen foto’s van de (on)bekende Vlamingen die hun verhaal aan het inspreken zijn.
_Een uur
Gedurende een soort inleiding zien we de BV’s geprojecteerd in een hoek van de zaal, dit echter niet te lang zodat je snel de aandacht kan vestigen op het schilderij zélf. De hele rondleiding duurt exact een uur Doordat je ook op een stoeltje kan zitten is er gevaar voor lichamelijke noch geestelijke vermoeidheid!

Ik was reeds aangenaam verrast door Kunstuur 1 (zie het Blogtekstje hierover) en heb ook dit keer niets dan lof voor het uurtje kunst en de manier waarop het is uitgewerkt.
Interesse om het eens mee te maken?

Adres: Heilige Geestkapel & Heilige Geesthuis, 2800 Mechelen

Tickets kosten 10 en 14€. Online te bestellen op Het Kunstuur.
(gratis annuleren is mogelijk) Er is in maart niet veel plaats meer! Ook open op maandag trouwens.
foto Joost Bourlon
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws