Frank Heine
Sophia De Wolf
Non-fictie
  • 489 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

31 juli 2024 Markante vrouwen
Markant. Een bekend woord. Maar wat zegt het woordenboek erover? ‘Opvallend, bijzonder, aandachttrekkend, merkwaardig, karakteristiek’. Voor elk van de eenentwintig vrouwen kan je het gebruik van de titel begrijpen. Al kan dat voor de verschillende vrouwen anders geïnterpreteerd worden. Er zijn er een paar onder hen waarvan je je afvraagt of er geen andere, meer de aandacht verdienende vrouw te verkiezen was om in het boek op te nemen. Zeker wanneer op de achterflap beweerd wordt dat ze ‘door hun optreden een plaats in de geschiedenis hebben verdiend’.
Dat moeten we dan misschien eerder letterlijk opvatten. Het zal aan mijn haperend geheugen liggen, maar tegen het eind van het boek ben ik de minst bekende alweer vergeten. Degenen die ik - en meer dan waarschijnlijk niet alleen ik - voldoende ken, krijgen een interessante korte beschrijving van hun leven of van hun verwezenlijkingen.
Af en toe lees je iets dat boeit, zo zouden we slechts het hele leven van Robespierre kennen en begrijpen doordat zus Charlotte haar memoires schreef. En kom je in het deel over Jeanne d’Arc te weten dat beulen “menselijk” konden zijn. ‘Genadige’ beulen wurgden de veroordeelde vooraleer ze het vuur ontstaken. Of ze stookten het vuur zodanig op dat de ongelukkige stikte in de rook voordat het vuur het lichaam bereikte.  Jeanne d’Arc kon op geen genade rekenen en stierf, zoals gekend, een vreselijke marteldood. Haar verhaal, en verder dat van Amelia Earhart, Margaret Thatcher, Hillary Clinton, Angela Merkel zijn een boeiende beknopte herhaling. De fascinerende Lou Andreas-Salomé heeft terecht een plaats in dit boek. En uiteraard ontbreekt hier de beroemde foto niet van haar met Friedrich Nietzsche en Paul Rée. Het levensverhaal van Golda Meir biedt dan weer, gezien de huidige escalatie van het conflict Israël/ Palestina, een interessant overzicht tot 1970, haar sterfjaar. Wat betreft het deel over Susan Sontag kan je je afvragen of het correct of wenselijk was om boven het hoofdstuk de titel ‘Susan Sontag, beroemde feeks’ te plaatsen.
De vrouwen worden beschreven door twaalf verschillende auteurs. De rode draad is, helaas - en het lijkt een constante te zijn bij Uitgeverij Aspekt - dat de uitgave talrijke fouten bevat, dat verkeerd geformuleerde zinnen niet gecorrigeerd werden, dat er al eens contaminaties of door elkaar gehaspeld spreekwoorden te bespeuren vallen. Dat is geen drama, maar het is storend. Het goede nieuws is dat daar heel eenvoudig iets aan te doen is.
Het zal markant zijn wanneer, als ik nog eens boek van Aspekt lees, ik tot mijn verbazing en vreugde bemerk dat er geen foutje te vinden is. Markant, maar vooral: niet onbelangrijk voor de auteurs, voor taalliefhebbers, én voor alle lezers.

Sophia De Wolf
Frank Heine
Sophia De Wolf
Non-fictie
Recensent
_Sophia De Wolf Vrijwilliger bij het Huis van de Mens Zottegem
Meer van Sophia De Wolf

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies