Van activisme tot cancelcultuur en (zelf)censuur. Vormt woke een bedreiging voor de vrijheid van denken?

Op locatie
  • Datum: Zaterdag 19 maart 2022 09:30 tot 18:00
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: Stadscampus Universiteit Antwerpen, aula C.003, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
  • Type: Symposium
  • Organisator: Een organisatie van het Humanistisch Verbond en de Vrijzinnige Dienst Universiteit Antwerpen. In samenwerking met boekhandel De Groene Waterman.

Een meerstemmig symposium met een afsluitend rectorendebat. Met broodjeslunch en receptie

Met als sprekers (in alfabetische orde):
Dyab Abou Jahjah, Paul Boonefaes, Hans Boutellier, Karen Celis, Paul Cliteur, Eric Corijn, Mia Doornaert, Iman Lechkar, Koen Lemmens, Luc Sels, Rik Van de Walle, Floris van den Berg, Herman Van Goethem, Bernard Vanheusden, Jef Verschueren, Walter Weyns


Moderator van de gesprekken:
Em. prof. Leo Neels, KU Leuven en Universiteit Antwerpen

Het 'woke-debat' is vandaag alomtegenwoordig in diverse lagen van de samenleving en blijft de gemoederen verhitten, in de publieke arena, in de (sociale) media én bij beleids- en opiniemakers. De discussies over woke verlopen niet altijd even genuanceerd en zijn vaak aanleiding tot polarisatie en wederzijds onbegrip tussen de betrokken partijen en actoren. Voor de organisatoren meer dan voldoende reden om een symposium te organiseren waarin het gegeven woke kritisch, genuanceerd en wetenschappelijk onderbouwd wordt onderzocht, met als belangrijke focus de vraag of woke een bedreiging vormt voor de vrijheid van denken en voor het vrij onderzoek als fundament van de wetenschappelijke methode, en bij uitbreiding van de liberale, democratische en vrije samenleving?

In de aanloop naar het symposium kunt u alvast kennismaken met een aantal boeiende (korte) reflecties over de woke-problematiek, van Dorian S. Abbot, Peter Boghossian, Paul Cliteur, Mary R. Lefkowitz, Helen Pluckrose, Neil Thin, Floris van den Berg en Walter Weyns. Klik hier voor de playlist op het YouTube-kanaal van het Humanistisch Verbond. 

Klik hier voor de uitgebreide e-flyer met daarin onder andere het complete programma. 

Info en inschrijvingen

Toegang: € 15, vooraf te betalen op rekeningnummer BE98 0017 2195 3393 van het Humanistisch Verbond, met vermelding: Van activisme tot cancelcultuur, naam, aantal deelnemers. Prijs inclusief broodjeslunch en receptie. Studenten gratis. Inschrijven (verplicht) via deze link.
Meer info: [email protected], T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren).
Coronamaatregelen: de op 19 maart voor de Universiteit Antwerpen geldende maatregelen (voorlopig: CST en mondmasker).

Boekverkoop

Vele aanwezige sprekers hebben (recent) gepubliceerd over de woke-probematiek en aanverwante thema's. U kunt hun boeken ter plaatse aankopen op de boekenstand van boekhandel De Groene Waterman.


Keer terug