Boekenprijs

De Boekenprijs deMens.nu werd tot 2018 tweejaarlijks uitgereikt en bekroont het beste Nederlandstalige non-fictieboek over vrijzinnig-humanistische waarden. Uit een shortlist van vijf werken wordt op 21 juni, de Internationale Dag van het Humanisme, de laureaat gekozen. De jury bestaat uit de voorzitters van deMens.nu, het Humanistisch Verbond, het Vermeylenfonds en het Willemsfonds. Voor het bekroonde non-fictiewerk wordt een prijs uitgereikt ter waarde van 3000 euro. Een vereiste is dat het boek oorspronkelijk Nederlandstalig is en steeds te maken heeft met de waarden waar het vrijzinnig humanisme voor staat.

Op 21 juni 2018 werd de prijs voor de vierde keer uitgereikt. De laureaat was Johan Op de Beeck die de prijs kreeg voor zijn boek De bedreigde vrijheid. Uw vrije meningsuiting in gevaar? De jury motiveerde haar beslissing als volgt: ‘Dit boek schetst het ontstaan en de geschiedenis van de vrijheid van meningsuiting, een bij uitstek vrijzinnige materie en hij stelt daarover een aantal confronterende maar onontkoombare actuele vragen. De vrijheid van meningsuiting is dé basisgarantie van het samen-leven. Sinds de Verlichting leeft dit grondrecht in verstandhouding met de andere grondwettelijke vrijheid, de godsdienstvrijheid. Die verstandhouding is zo lijkt het, nu soms ver te zoeken.

De auteur schrijft op een zeer toegankelijke en vlot leesbare wijze en maakt duidelijk dat hij de materie grondig heeft doorzocht. Het resultaat is een standaardwerk over deze materie.

De shortlist voor 2018 bestond uit de volgende werken:

  • In naam van God. Elke dag een aanslag, Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt, Houtekiet
  • Onbehagen. Nieuw licht op de beschaafde mens, Bas Heijne, Ambo | Anthos
  • Samenleven met gezond verstand, Patrick Loobuyck, Polis
  • De bedreigde vrijheid. Uw vrije meningsuiting in gevaar?, Johan Op de Beeck, Horizon
  • Material matters. Het alternatief voor onze roofbouwmaatschappij, Thomas Rau en Sabine Oberhuber, Bertram + De Leeuw Uitgevers BV.

De drie vorige laureaten waren Alicja Gescinska (2012) met De verovering van de vrijheid. Van luie mensen, de dingen die voorbijgaan (Lemniscaat), Dirk Verhofstadt (2014) met Atheïsme als basis voor de moraal (Houtekiet) en Floris van den Berg (2016) met Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme (Houtekiet).

Sfeerbeeld

Sfeerbeelden van de uitreiking 21 juni 2018

© Joke Goovaerts - deMens.nu