Prijs Vrijzinnig Humanisme
Op onpare jaren reikt het Humanistisch Verbond op de Internationale Dag van het Humanisme (21 juni) de Prijs Vrijzinnig Humanisme uit. De uitreiking aan een (bekend) vrijzinnig-humanistisch laureaat (persoon of organisatie) met grote maatschappelijke verdienste is een krachtig en verbindend humanistisch ‘statement’ met grote publieksbekendheid waarbij de hele georganiseerde vrijzinnigheid betrokken wordt. De volgende editie vindt plaats voorjaar 2023.
Wat is de Prijs Vrijzinnig Humanisme?
De Prijs Vrijzinnig Humanisme werd voor het eerst uitgereikt in 1989. Dat gebeurt om de twee jaar op 21 juni, de Internationale Dag van het Humanisme. De prijs wordt toegekend op grond van een of meer van de volgende criteria: een bijzondere en krachtige prestatie waaruit een vrijzinnig-humanistisch engagement blijkt; een boeiend inzicht dat waardevol is voor de verdere ontwikkeling van het vrijzinnig-humanistische gedachtegoed; een opgemerkte daad van verzet tegen eenheidsdenken of autoritair denken; of een langdurig, consequent volgehouden humanistische levenshouding, hetzij op het vlak van het denken of van praktische inzet.
De eigenlijke prijs is een beeldje van beeldhouwer Paul Baeteman. De naam van de laureaat wordt ingeschreven op de sokkel van de grote versie van het beeld dat zich bevindt tegenover het Vrijzinnig Centrum Geuzenhuis, Kantienberg in Gent.
Kandidaat-laureaten kunnen worden voorgedragen door de raad van bestuur van het Humanistisch Verbond, door de provinciale geledingen, de lokale afdelingsbesturen en de individuele leden. De jury bestaat uit een commissie van vrijzinnig humanisten gekozen door de raad van bestuur.

Editie 2021
Het Humanistisch Verbond verwelkomde u (uitzonderlijk online) op de feestelijke uitreiking van de Prijs Vrijzinnig Humanisme editie 2021, met als decor de raadzaal van het stadhuis te Mechelen. Op maandagavond 21 juni werd de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021 toegekend aan prof. dr. Jean-Jacques Amy 'omwille van zijn levenslange activisme voor de rechten van verdrukten, in het bijzonder de rechten van de vrouw, vanuit de bekommernis voor de zorg van de patiënt die voor hem steeds primeerde, zelfs op zijn eigen belang' (uit het juryverslag).
Prof. dr. Jean-Jacques Amy werd als jonge arts die zich specialiseerde in gynaecologie en verloskunde geconfronteerd met de zware gevolgen van clandestien uitgevoerde abortussen. Gedreven vanuit een vrijzinnig-humanistische levenshouding en een geloof in gelijke rechten voor alle mensen en in het recht op zelfbeschikking, zette die confrontatie hem ertoe aan om de zorg voor vrouwen op te nemen. Daarbij schuwde hij de risico's voor zijn eigen persoon niet en hij liet zich nooit intimideren door de eventuele juridische of professionele gevolgen van zijn engagement.
Die consequente houding en inzet maakte dat hij de meest veroordeelde arts was in het kader van zwangerschapsafbrekingen, maar die prijs was hem nooit te hoog. Vorig jaar verscheen van hem het boek 'Anoniem' is een vrouw (ASP, 2019). Het werk is een statement over mensenrechten, moed, doorzettingsvermogen, verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid, waarin Amy op bevlogen wijze schrijft over de rode draad in zijn carrière: onrecht tegenover vrouwen en de strijd voor gelijke rechten.
Programma
- Verwelkoming en inleiding door Mario Van Essche, voorzitter Humanistisch Verbond
- Laudatio door Leona Detiège, voormalig politica en burgemeester van Antwerpen
- Aanvaardingsrede door prof. dr. Jean-Jacques Amy
- Plechtige overhandiging van de Prijs Vrijzinnig Humanisme (beeld & kunstwerk)
- Omlijsting met beeld
- Receptie: coronaproof in uw huiskamer, 'the real stuff' in het najaar 2021
Online presentatie
U kon de uitreiking volgen vanaf 19.30 uur via deze link (later kijken kan ook).
Bijzondere editie Het Vrije Woord
Vanaf dinsdagochtend 22 juni kunt u via deze link de digitale editie raadplegen van de bijzondere editie van Het Vrije Woord magazine, met alle informatie over de Prijs Vrijzinnig Humanisme en de laureaat. Het gedrukte magazine wordt opgestuurd naar de leden van het Humanistisch Verbond. Voor vragen hierover: contacteer het secretariaat, [email protected], T 03 233 70 32
Uw steun voor de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021
U kunt de Prijs Vrijzinnig Humanisme steunen uit sympathie voor laureaat Jean-Jacques Amy en voor het vrijzinnig-humanistische gedachtegoed. U kunt dit doen door toe te treden tot het erecomité met een fiscaal aftrekbare gift. U kunt ook een kunstwerk aankopen dat speciaal werd gemaakt ter gelegenheid van deze editie van de Prijs. U leest er hier alles over.
Eregalerij – de laureaten van 1989 tot 2019
Hieronder vindt u een overzicht van alle laureaten met telkens een korte karakteristiek/motivering, in omgekeerde chronologische volgorde.
Het Vrije Woord
Hieronder kunt u de bijzondere edities downloaden van het magazine Het Vrije Woord, gerealiseerd ter gelegenheid van de recente edities van de Prijs Vrijzinnig Humanisme.
In de magazines vindt u algemene informatie over de Prijs Vrijzinnig Humanisme, de jury, kunstenaar Paul Baeteman, de lithografieën en zeefdrukken gemaakt n.a.v. de prijs, het erecomité en de sponsors, en uiteraard de laudatio’s en uitgebreide portretten en achtergrondinformatie over de laureaten.
- 2021 – Jean-Jacques Amy
- 2019 – Johan Braeckman
- 2017 – de Vrije Universiteit Brussel en ererector Silvain Loccufier
- 2015 – Wim Distelmans
Kunstwerken
Ter gelegenheid van de Prijs Vrijzinnig Humanisme wordt telkens een unieke lithografie of zeefdruk gemaakt in een gelimiteerde oplage die te koop wordt aangeboden bij wijze van sponsoring voor de betreffende editie. Deze werken worden na de prijsuitreiking ook te koop aangeboden in de webshop.
De volgende werken zijn nog verkrijgbaar (via de webshop van het Humanistisch Verbond):




Info en contact
Voor meer informatie over de Prijs Vrijzinnig Humanisme kunt u terecht bij het nationaal secretariaat van het Humanistisch Verbond, Pottenbrug 4, 2000 Antwerpen, T 03 205 73 05, e-mail [email protected]