Prijs Vrijzinnig Humanisme
Op onpare jaren reikt het Humanistisch Verbond op de Internationale Dag van het Humanisme (21 juni) de Prijs Vrijzinnig Humanisme uit. De uitreiking aan een (bekend) vrijzinnig-humanistisch laureaat (persoon of organisatie) met grote maatschappelijke verdienste is een krachtig en verbindend humanistisch ‘statement’ met grote publieksbekendheid waarbij de hele georganiseerde vrijzinnigheid betrokken wordt. De volgende editie vindt plaats voorjaar 2019.
Wat is de Prijs Vrijzinnig Humanisme?
De Prijs Vrijzinnig Humanisme werd voor het eerst uitgereikt in 1989. Dat gebeurt om de twee jaar op 21 juni, de Internationale Dag van het Humanisme. De prijs wordt toegekend op grond van een of meer van de volgende criteria: een bijzondere en krachtige prestatie waaruit een vrijzinnig-humanistisch engagement blijkt; een boeiend inzicht dat waardevol is voor de verdere ontwikkeling van het vrijzinnig-humanistische gedachtegoed; een opgemerkte daad van verzet tegen eenheidsdenken of autoritair denken; of een langdurig, consequent volgehouden humanistische levenshouding, hetzij op het vlak van het denken of van praktische inzet.
De eigenlijke prijs is een beeldje van beeldhouwer Paul Baeteman. De naam van de laureaat wordt ingeschreven op de sokkel van de grote versie van het beeld dat zich bevindt tegenover het Vrijzinnig Centrum Geuzenhuis, Kantienberg in Gent.
Kandidaat-laureaten kunnen worden voorgedragen door de raad van bestuur van het Humanistisch Verbond, door de provinciale geledingen, de lokale afdelingsbesturen en de individuele leden. De jury bestaat uit een commissie van vrijzinnig humanisten gekozen door de raad van bestuur.

Editie 2019
Op vrijdagavond 21 juni werd de 16de Prijs Vrijzinnig Humanisme uitgereikt aan prof. dr. Johan Braeckman, als filosoof verbonden aan de Universiteit Gent. Hoewel er ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Humanisme over heel Vlaanderen diverse activiteiten werden georganiseerd, was de Kamermuziekzaal van BOZAR goed gevuld met een aandachtig en enthousiast publiek. Dat genoot van de inspirerende voordrachten van de sprekers, in casus van prof. em. Peter Deconinck die de laudatio uitsprak en vanzelfsprekend laureaat Johan Braeckman die zoals gebruikelijk de toehoorders aan zijn lippen kluisterde. En zoals het past in een Kamermuziekzaal, werd de avond muzikaal opgeluisterd met een kamermuziekensemble, het klarinetkwartet Amici.
De motivatie van de jury die de Prijs Vrijzinnig Humanisme editie 2019 toekende aan prof. Braeckman, luidde als volgt:
'Johan Braeckman vertegenwoordigt als geen ander de inzichten en waarden van een vrijzinnig-humanistische levensbeschouwing. Hij hanteert daarbij consequent de principes en uitgangspunten van het vrij onderzoek, het kritisch denken, de evidence-based wetenschappelijke methode, de vrije meningsuiting en de democratische en seculiere rechtsstaat. Naast zijn onderzoeks- en onderwijsopdracht besteedt hij als academicus ook veel aandacht aan het maatschappelijke dienstbetoon: hij is een veelgevraagd publiek spreker en publiceert regelmatig opiniestukken en toegankelijke essays in diverse media. Johan Braeckman vertolkt zijn visie op mens en samenleving met humor en menselijke warmte, op een positieve manier die uitnodigt tot reflectie en dialoog.'
Ter gelegenheid van de Prijsuitreiking werd een bijzondere editie samengesteld van het magazine Het Vrije Woord. Die uitgave bevat algemene informatie over de Prijs, in memoriams voor erelaureaten Etienne Vermeersch en Hubert Dethier, de toespraken, een zelfportret van en een interview met de laureaat, getuigenissen van vrienden en collega's en veel & mooi beeldmateriaal. Klik hier voor de downloadbare pdf van het magazine en hier voor een handige, doorbladerbare versie.
Om het de geïnteresseerde lezer gemakkelijk te maken, kunt u hieronder ook rechtstreeks doorlinken naar een aantal teksten die werden opgenomen in het magazine:
- de laudatio door Peter Deconinck
- het dankwoord door Johan Braeckman
- de tekst Over mijn bezigheden en lotgevallen, of Johan Braeckman over Johan Braeckman
- de tekst (Niet zo) frequently asked questions, of antwoorden van Johan Braeckman op vragen van leden en lezers
En last but not least laten we u graag proeven van de sfeer van de feestelijke uitreiking via de podcast van Karel Van Dinter en een uitgebreid fotoalbum.
Eregalerij – de laureaten van 1989 tot 2017
Hieronder vindt u een overzicht van alle laureaten met telkens een korte karakteristiek/motivering, in omgekeerde chronologische volgorde.
2017 – Vrije Universiteit Brussel en ererector Silvain Loccufier
Een gedeelde prijs voor de Vrije Universiteit Brussel en haar ererector prof. em. Silvain Loccufier.
‘De Vrije Universiteit Brussel wordt bekroond als onderwijs- en onderzoeksinstelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de emancipatorische gedachte, de levensbeschouwelijke gelijkberechtiging en de verspreiding van het humanistische gedachtegoed.
Prof. em. Silvain Loccufier is al decennialang een van de grote voorvechters en pleitbezorgers van dat gedachtegoed en wordt geloofd om zijn onvermoeibare engagement en activistische daadkracht.’
Het Vrije Woord
Hieronder kunt u de bijzondere edities downloaden van het magazine Het Vrije Woord, gerealiseerd ter gelegenheid van de recente edities van de Prijs Vrijzinnig Humanisme.
In de magazines vindt u algemene informatie over de Prijs Vrijzinnig Humanisme, de jury, kunstenaar Paul Baeteman, de lithografieën en zeefdrukken gemaakt n.a.v. de prijs, het erecomité en de sponsors, en uiteraard de laudatio’s en uitgebreide portretten en achtergrondinformatie over de laureaten.
Kunstwerken
Ter gelegenheid van de Prijs Vrijzinnig Humanisme wordt telkens een unieke lithografie of zeefdruk gemaakt in een gelimiteerde oplage die te koop wordt aangeboden bij wijze van sponsoring voor de betreffende editie. Deze werken worden na de prijsuitreiking ook te koop aangeboden in de webshop.
De volgende werken zijn nog verkrijgbaar (via de webshop van het Humanistisch Verbond):




Info en contact
Voor meer informatie over de Prijs Vrijzinnig Humanisme kunt u terecht bij Ingrid Van Eyken op het nationaal secretariaat van het Humanistisch Verbond, Pottenbrug 4, 2000 Antwerpen, T 03 205 73 05, e-mail ingrid.van.eyken@humanistischverbond.be