Secularisering – rituele slachting

Sinds de secularisatie van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is de impact van de godsdienst (met name het katholicisme) op het denken en leven van de Belgen sterk afgenomen. Vandaag gaan nog nauwelijks enkele procenten van de Belgen regelmatig naar de mis. We kunnen dus stellen dat België in de feiten een vrij geseculariseerd land geworden is.

In deze typisch Belgische context stellen we evenwel ook vast dat er binnen de islamitische (islam) en de israëlitische eredienst (jodendom) – beide erkend en gesubsidieerd door de overheid – rituele praktijken of rites bestaan die de verdoving of bedwelming van te slachten dieren niet voorzien (of niet toelaten of zelfs verbieden?) Alles draait hier om het zogenaamde halalvlees bij de moslims en het koosjere vlees bij de joden. Deze gewoonten en gebruiken conflicteren met de bestaande wetten en regels van dit land, die verdoving bij het slachten van dieren in een slachthuis verplicht maken. Maar, de wetgever heeft gemeend in de wetgeving (artikel 16 van de ‘Wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren’ van 14/08/1986), volgens de democratische spelregels, expliciet een uitzondering te moeten inschrijven opdat rituele slachtingen wél nog wettelijk zouden kunnen plaatsvinden. Dit is geen evidente zaak, niet alleen gezien vanuit ritueel-godsdienstig perspectief maar ook vanuit het perspectief van de evolutie van de visie op dierenwelzijn in ons land. Om het belang van een wetsherziening te benadrukken, melden we nog dat de rituele slachting zonder verdoving niet alleen uitgevoerd wordt tijdens bijvoorbeeld het islamitische Offerfeest (lees één keer per jaar) maar dat dit gewoon dagelijkse praktijk is in bepaalde slachthuizen.

Wij vinden dat de uitzondering voor rituele slachtingen in de wet teruggeschroefd moet worden en dat verdoving bij het slachten van dieren (opnieuw) voor iedereen verplicht moet worden. Dierenwelzijn heeft prioriteit op religieuze voorschriften en bovendien kan in een seculiere maatschappij geen uitzondering worden toegelaten omwille van religieuze principes.

Documenten


Keer terug