Het Vrije Woord
Geschreven door Magda Heeffer
  • 1305 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

17 september 2020 Kerkleegloop
De gevolgen van corona zijn voor de kerken veel ingrijpender dan die van alle rampen en veranderingen van de vorige eeuw. Door corona is de gewoonte van de kerkgang bij veel mensen doorbroken. Ze hebben een andere invulling gegeven aan hun zondag, en zijn daar kennelijk tevreden mee. Intussen bevindt de ontkerkelijking zich op het niveau dat pas voor 2030 was voorzien. Corona heeft de leegloop uit de kerken met bijna tien jaar versneld.
In digitale sferen konden wel wat noodverbanden worden aangelegd. Vrijwel elke geloofsgemeenschap – protestantse gemeente of rooms-katholieke parochie – zendt de vieringen inmiddels via streaming of andere kanalen uit. Op deze manier kwamen meer mensen – ook buiten de eigen geloofsgemeenschap – met de heilsboodschap in aanraking. Maar inmiddels daalt het aantal gebruikers van het digitale alternatief alweer. Dat digitale alternatief zal de eredienst met mensen van vlees en bloed ook nooit kunnen vervangen.
Een klacht die we bij onze humanistische leden ook horen: wanneer kunnen we de draad weer gewoon oppakken en elkaar fysiek ontmoeten? Gaat de digitalisering van de lezingen, stadswandelingen enz., waar wij noodgedwongen zo druk mee bezig zijn, een blijvend iets zijn? Voor een levensbeschouwelijke en sociaal-culturele vereniging is het bizar om elkaar zo lang niet te kunnen ontmoeten. Maar wellicht toch niet zo dramatisch als voor de kerken. Als de kerken zo hard leeglopen, kan men zijn heil nog bij ons zoeken.
Bron: De Volkskrant
Het Vrije Woord
Cultuurwetenschapper MA
_Magda Heeffer Boekenrubriek Humanistisch Verbond
Meer van Magda Heeffer

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws