Vrijzinnige plechtigheden

Lentefeest en feest vrijzinnige jeugd

Indien uw kind niet-confessionele zedenleer volgt, is de kans groot dat hij/zij als zesjarige het vrijzinnig-humanistische lentefeest viert of als twaalfjarige het feest vrijzinnige jeugd.
De zesjarigen zetten op een feestelijke en plezierige manier de eerste symbolische stappen in de wereld waar het ernstig wordt. De kleutertijd is voorbij en daar zijn de eerste leerjaren en ook de eerste levensvragen. De overstap naar de grote school is gezet.
De twaalfjarigen zijn op een belangrijk moment gekomen in hun leven. Ze zijn geen kinderen meer en ook nog geen volwassenen. Het feest vrijzinnige jeugd symboliseert het afscheid van de kindertijd en wijst op de openstaande deur naar de volwassenheid.

Door samen het lentefeest en het feest vrijzinnige jeugd te vieren, laten kinderen, jongeren en volwassenen aan elkaar zien dat ze niet alleen staan met hun vrijzinnig-humanistische overtuiging.
Beide feesten worden georganiseerd door plaatselijke afdelingen en/of door erkende organisatiecomités. Voor alle informatie over de feesten kun u het secretariaat contacteren, [email protected]

Download hier de folder ‘Tijd om te feesten’.

Uitgebreide informatie over deze almaar in populariteit toenemende vrijzinnige feesten vindt u ook op de portaalsite www.lentefeest.be (of www.feestvrijzinnigejeugd.be).

Onze webshop heeft een groot en aantrekkelijk aanbod aan plezierige en educatief verantwoorde (cadeau-)artikelen voor de jonge feestelingen.

Geboorte, adoptie, naamgeving

Mama of papa worden, het is een mijlpaal in uw bestaan. U geniet van prachtige momenten, maar u krijgt ook een grote verantwoordelijkheid op uw schouders. Een kind doet je even stilstaan bij wat echt belangrijk is in het leven: het leven zelf. Vele ouders willen dit scharniermoment niet zomaar laten voorbijgaan en kiezen voor een vrijzinnig-humanistisch geïnspireerd verwelkomingsfeest, zoals een geboorte- of adoptieplechtigheid.
De vrijzinnig-humanistische consulenten van de huizenvandeMens staan u graag bij met raad en daad. Meer info vindt u via https://demens.nu/diensten/plechtigheden/geboorte/

Huwelijk, samenwonen, relatie

U bent vrijzinnig humanist, nog niet toe aan trouwen, maar toch op zoek naar een manier om uw relatie te vieren? Of wel toe aan trouwen, maar dan anders? Niet voor een altaar, niet voor een eenvoudige handtekening in het gemeentehuis? Dan is een gepersonaliseerde, vrijzinnig-humanistische plechtigheid iets voor u.
Ook hiervoor kunt u terecht bij de vrijzinnig-humanistische consulenten van de huizenvandeMens. Meer info vindt u via https://demens.nu/diensten/plechtigheden/relatieviering/

Afscheid

Een dierbare verliezen, het is een van de zwaarste gebeurtenissen in een mensenleven. Als u niet gelovig in het leven staat, heeft u weinig boodschap aan een afscheid waarbij een god of het hiernamaals centraal staan. Tijdens een vrijzinnig-humanistische plechtigheid zegt u op uw eigen manier vaarwel.
De vrijzinnig-humanistische consulenten van de huizenvandeMens begeleiden u bij een afscheidsplechtigheid naar uw wens. Meer info vindt u via https://demens.nu/diensten/plechtigheden/afscheid/