Het Vrije Woord
Geschreven door Martin Harlaar
  • 988 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

21 oktober 2022 Woke USA: Wie de jeugd heeft …
De meeste kinderen vinden het leuk om voorgelezen te worden. En het heeft ook nog eens positieve effecten op hun woordenschat, spelling en tekstbegrip. Verder kunnen volwassenen door voor te lezen kinderen op een ontspannen manier vertrouwd maken met de ideeën, de waarden en normen die zij belangrijk vinden. Dat weten woke activisten natuurlijk ook.
Niet woke (bron: https://www.geloofinhetgezin.nl/in-het-gezin/bijbellezen/alle-leeftijden/bijbellezen-je-gezin-zeven-tips)
_Kind & antiracisme
Ibram X. Kendi werd in 1982 geboren als Ibram Henry Rogers. In 2020 verscheen van hem het prentenboek Antiracist Baby. Dit boek voor kinderen van 0 tot 3 jaar begint als volgt:
Antiracist baby is bred, not born
Antiracist baby is raised to make society transform
Babies are taught to be racist or antiracist
There is no neutrality
Take these nine steps to make equity a reality
Er bestaat geen neutraliteit, volgens Kendi. Als u uw kinderen niet antiracistisch opvoedt, dan voedt u ze dus racistisch op. Het is een simpel wereldbeeld. Je bent voor ons of je bent tegen ons. Je bent een antiracist of een racist. Als woke ouder kun je je kind die simpele wijsheid niet vroeg genoeg inprenten.
Woke! Voor kinderen van 0 tot 3 jaar
Netflix Jr
Woke is ‘in’, dus Netflix is woke. Acteur en activist Kendrick Sampson leest 'Antiracist Baby' voor.
_Kind & Queer Culture
In 2015 organiseerde auteur en activiste Michelle Tomasik (1971) alias Michelle Tea in San Francisco een voorleesuurtje. Haar doelstelling was 'to inspire a love of reading, while teaching deeper lessons on diversity, self-love and an appreciation of others'. Doelgroep waren kinderen van 3 tot 11 jaar. Ze werden voorgelezen door drag queens. Drag Queen Story Hour was geboren. Deze organisatie heeft ondertussen tientallen afdelingen in de Verenigde Staten, maar ook in Canada, Mexico, Japan, Australië, Zweden, Denemarken en Duitsland.
DQSH
In de doelstelling van Michelle Tea wordt weliswaar de 'love of reading' genoemd, maar het gaat uiteindelijk om de 'deeper lessons' die de kinderen meekrijgen. Het gaat om diversiteit, acceptatie van jezelf en het waarderen van anderen. Dat klinkt mooi en dat is in principe ook mooi. De vraag is alleen hoe die begrippen ingevuld worden, welke ideologie er ten grondslag aan ligt.
Michelle Tea beschouwt zichzelf als 'queer' en in haar werk als schrijver en organisator staat 'queer' centraal. Maar wat houdt 'queer' in? Ik citeer de website iedereenisanders.nl:
Queer betekent eigenlijk 'vreemd'; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen. Sommige mensen gebruiken queer als parapluterm voor alles wat niet heteroseksueel en/of cisgender is.
Het is goed te weten dat 'queer', volgens de gezaghebbende queer theoreticus Judith Butler (1956), altijd een zeker activisme en verzet impliceert. Voorlezen is leuk, maar het moet wel tot maatschappelijke veranderingen leiden.
Woke! Het boek dat het meisje vasthoudt heeft als titel 'Julian is a mermaid' (2019). Het boek richt zich op kinderen van 3 tot 9 jaar.
Op bovenstaande foto houdt het meisje tijdens een Drag Queen Story Hour een boek vast waarin het verhaal verteld wordt van een jongetje dat een zeemeermin wil worden. Dat is heel queer en dus heel woke.
Julian zit in de metro als er drie personen met zeemeerminjurken instappen. Vanaf dat moment wil Julian ook een zeemeermin worden.
Matt Walsh schreef een kinderboek over een jongetje dat een walrus wil worden. Dat klinkt behoorlijk queer, maar dit boek zal nooit op een DQSH voorgelezen worden. Waarom niet? Omdat Matt Walsh niet woke is. Hij is in woke kringen vooral berucht vanwege zijn documentaire What is a woman? (2022). Daarin stelt hij de vraag wat een vrouw is en veel mensen blijken daar geen antwoord op te kunnen, beter gezegd, te durven geven. Want als zij zouden zeggen ‘a woman is an adult female human’, dan zou dat door woke activisten zonder enige twijfel uitgelegd worden als transfoob, als hatelijk ten opzichte van transgenders. Immers, zo leert de woke ideologie, indien een biologische man zich als vrouw identificeert – en het maakt echt niet uit of hij zich laat opereren of niet – dan is het volgens de woke activisten een vrouw.
Matt Walsh is conservatief en houdt er dus verwerpelijke ideeën op na, zoals dat een vrouw een 'adult female human' is.
_Tot slot
Wat denkt u, is het volgende verhaaltje geschikt voor Drag Queen Story Hour?
Een tachtigjarige mevrouw zwemt al vele jaren in het plaatselijke YMCA zwembad. Op een dag is ze zich aan het verkleden. Er zijn geen hokjes, maar gordijntjes. Tot haar verwondering hoort zij een mannenstem in de vrouwenkleedkamer en zij doet het gordijntje een stukje opzij. Ze ziet een persoon met een penis, gekleed in een damesbadpak. Die persoon staat bij enkele meisjes van een jaar of tien die bezig zijn om zich te verkleden. De oude mevrouw maant de persoon met de penis om de vrouwenkleedkamer te verlaten. Even later stelt ze de medewerkers van het zwembad van het gebeuren op de hoogte.
Het verhaaltje had als volgt kunnen aflopen:
De zwembadmedewerkers bedanken de oude vrouw en zeggen voortaan goed op te zullen letten, want het is niet de bedoeling dat een volwassen penis in de buurt van kleine, blote meisjes komt.
Met die afloop zou bovenstaande verhaaltje niet geschikt zijn voor het DQSH, maar in werkelijkheid liep het als volgt af:
De oude mevrouw werd de toegang tot het zwembad voor de rest van haar leven ontzegd, omdat ze zich transfoob zou hebben gedragen door een persoon met een penis uit de vrouwenkleedkamer te sturen waar kleine, blote meisjes waren.
Met die levenslange ontzegging van de toegang voor de oude vrouw is in de ogen van de woke activisten het 'kwaad' gestraft en het is daarmee een leerzaam verhaal geworden met een happy ending. Conclusie: Het is niet alleen waar gebeurd, maar het is ook nog eens uitermate geschikt voor het Drag Queen Story Hour!
Wie het uitgebreide verhaal wil horen met doorzichtige pogingen van de zwembadmedewerkers om de oude vrouw in diskrediet te brengen kan terecht op YouTube.
Vertaling: Vrouw verbannen van YMCA-zwembad, omdat ze heeft gezegd dat een man geen vrouw is.
Het Vrije Woord
In het kader van het 'Grote vragen'-project (Diversiteit & Dialoog staan daarin centraal) probeert Martin Harlaar, in samenwerking met het Humanistisch Verbond, tot de kern van belangrijke maatschappelijke thema's door te dringen. In 2021 verscheen zijn boek 'De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan?' en in 2022 'Ben ik wel woke genoeg?'. In januari 2024 verscheen 'Het gender-experiment'.
_Martin Harlaar Martin Harlaar (Amsterdam 1956) is historicus
Meer van Martin Harlaar

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws