Het Vrije Woord
Geschreven door Magda Heeffer
  • 1788 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

4 september 2017 Belgische gevangenissen
België bouwt nieuwe gevangenissen, maar de toestand in de bestaande is zo bar, dat Nederland zelfs geen gevangenen meer wil uitleveren aan België. De Raad van Europa noemt de behandeling van gevangenen in België onmenselijk en vernederend.
In een vernietigend rapport van het antifoltercomité CPT staat dat in heel Europa in 27 jaar nog nooit zo’n slechte situatie is aangetroffen als in België. De Belgische gevangenissen kampen al jaren met gigantische overbevolking, verouderde infrastructuur en gebrek aan personeel. Sommige gevangenen zitten met drieën in een eenpersoonscel, met schimmel op de muren, zonder toilet of stromend water. De situatie wordt helemaal schrijnend tijdens de vele cipiersstakingen. Dan is er te weinig personeel om de gevangenen te luchten, regelmatig te laten douchen of telefoneren, of familiebezoek te laten ontvangen.
De Engelse filosoof Jeremy Bentham ijverde 200 jaar geleden al voor humanisering van de rechtspraak en het gevangeniswezen. Waarom gaat er zoveel tijd over?
Het Vrije Woord
Cultuurwetenschapper MA
_Magda Heeffer Boekenrubriek Humanistisch Verbond
Meer van Magda Heeffer

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws