Het Vrije Woord
Geschreven door Magda Heeffer
  • 1565 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

1 september 2017 Geen vakantie
Meer dan een kwart van de Belgen kan geen week met vakantie buitenshuis. Dat is veel. De troost is dat in de meeste andere Europese landen nog minder mensen met vakantie kunnen. In Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Griekenland, Cyprus en Kroatië kunnen de helft van de mensen niet met vakantie.
In Luxemburg, Denemarken en Zweden zit je beter, daar kan slechts 10 procent van de mensen niet met vakantie. Dit is weer een andere manier om de armoedecijfers te bekijken. Zo’n 15 procent van de Vlamingen leeft in een gezin met een risico op armoede of sociale uitsluiting. In Wallonië is dat 18 procent en in Brussel 29 procent.
Het relatieve armoederisico meet het percentage van de bevolking dat leeft in een gezin met een huishoudinkomen onder de armoededrempel. Zo heeft de Europese Unie de armoedegrens per land vastgesteld als 60% van het mediaan inkomen (het middelste, dus niet het gemiddelde, inkomen van alle burgers van dat land). Voor België is dat € 973/maand voor een alleenstaande en € 2.044/maand voor een gezin met 2 kinderen. Ter vergelijking, het leefloon bedraagt € 785 voor een alleenstaande en € 1.403 voor een gezin met 2 kinderen.
Een gezin dat zich minstens 4 items uit een lijst van 9 niet kan permitteren (1 week vakantie buitenshuis per jaar; een maaltijd met vis, vlees, kip of vegetarisch alternatief om de 2 dagen; een wasmachine; een kleuren-tv; een telefoon/GSM; een auto; de rekeningen voor huur, hypotheek, nutsvoorzieningen of andere aankopen kunnen betalen; het huis degelijk kunnen verwarmen; een beperkte onverwachte financiële uitgave kunnen doen) is een ernstig materieel gedepriveerd gezin. De mensen met het hoogste armoederisico zijn werklozen, eenoudergezinnen, huurders, laaggeschoolden, alleenstaanden en 65+.
Bij zo’n statistisch cijfer als 26,4 procent van de mensen kan niet met vakantie, kun je dan ook de bedenking maken dat er wel meer zaken zijn die zoveel mensen zich niet kunnen permitteren. Wat als je niet om de twee dagen een maaltijd kan betalen: het tweede item uit dat lijstje van 9? Of je huis niet kunt verwarmen? Of geen water, elektriciteit of gas kunt betalen? Het zijn schrikbarende cijfers en verschrikkelijke situaties.
Het Vrije Woord
Cultuurwetenschapper MA
_Magda Heeffer Boekenrubriek Humanistisch Verbond
Meer van Magda Heeffer

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws