Het Vrije Woord
Geschreven door Martin Harlaar
  • 524 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

4 april 2024 Ongelukkige jongeren in het Westen zijn een potentiële goudmijn
'Bijna overal ter wereld zijn jongeren gemiddeld gelukkiger dan ouderen, maar niet in het Westen. Vooral in Noord-Amerika is het geluksniveau onder 15- tot 24-jarigen de afgelopen jaren dusdanig gedaald, dat zestigplussers hen nu zijn gepasseerd op de geluksladder. Vanwege de geluksdaling onder jongeren staan de VS nu niet meer in de top twintig van gelukkigste landen.'
_World Happiness Report 2024
Bovenstaande passage is afkomstig uit een artikel dat op 21 maart 2024 in het dagblad Trouw stond. Het is gebaseerd op het World Happiness Report 2024. Het WHP is een samenwerkingsverband van het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gallup, het Wellbeing Research Centre van de Universiteit van Oxford, het Sustainable Development Solutions Network van de Verenigde Naties en de redactieraad van het WHR.
Op de website van het WHP lees ik, en ik heb het voor u vertaald: 'Het World Happiness Report weerspiegelt een wereldwijde vraag naar meer aandacht voor geluk en welzijn als criteria voor overheidsbeleid'.
_Klimaatstress
In de media ben ik de laatste jaren ook regelmatig tegengekomen, dat jongeren in het rijke Westen lijden aan milieustress. Op 24 januari 2024 schreef Sylvain Ephimenco in zijn column in Trouw: 'Volgens een onderzoek van Ipsos in opdracht van Milieudefensie blijkt dat een op de vijf jonge mensen zegt regelmatig tot vaak stress te voelen als ze aan de klimaatcrisis denken. Ze voelen zich moedeloos, machteloos, piekeren erover of slapen slecht. Het verschijnsel is wijdverbreid in vele landen.'
Een ander onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet stelt vast dat wereldwijd veertig procent van de jongeren door klimaatangst twijfelt aan de keuze voor kinderen. In Trouw verleden week schreef Thomas Vissers dat hij dit ook hoort van zijn medestudenten: 'Of een kind wel geboren moet willen worden in een wereld die snel opwarmt, met alle gevolgen van dien'. Daarbij komt dat kinderen, zeggen die medestudenten, door gewoon te leven veel CO2-uitstoot genereren. Ahum … Eerst een paar vliegvakanties naar Verweggistan overslaan, zou ik willen zeggen. Tot zover Sylvain Ephimenco.
'Kinderen die CO2-uitstoot genereren door gewoon te leven.' Ik durf niet uit te sluiten, dat we over enige tijd discussies gaan krijgen over de mogelijkheid om op klimaatgronden euthanasie te krijgen. Een mens kan immers uitzichtloos lijden bij de gedachte aan een naderende, onafwendbare klimaatcatastrofe. In 2019 sprak de toen 16-jarige Greta Thunberg op de VN Climate Action Summit de nog immer rondzingende woorden: 'Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Mensen lijden. Mensen sterven. Hele ecosystemen storten in. We staan aan het begin van een massale uitsterving.' We zijn bijna vijf jaar verder en de paniek wordt alleen maar groter. Maar er is nog hoop.
_Climate therapists
Nog geen uur nadat ik op 21 maart het artikel in Trouw had gelezen, luisterde ik naar een interview met Abigail Shrier, auteur van het in 2020 verschenen Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters. Zeer recentelijk verscheen een nieuw boek van Shrier dat ik in de nabije toekomst voor deze website hoop te bespreken: Bad therapy: Why the Kids Aren't Growing Up. In het interview liet Shrier een term vallen die mij totaal onbekend was: 'climate therapists'. Ik googelde de term en kreeg 209.000.000 resultaten in 0,34 seconden. Keus te over dus. Ik koos tamelijk willekeurig voor de Climate Psychology Alliance.
CPA zoekt 'climate-aware therapists', want het is de bedoeling van CPA 'om een uitgebreid netwerk van professionals in de geestelijke gezondheidszorg op te bouwen (en te trainen) om cliënten in heel Noord-Amerika te ondersteunen bij de gevolgen van klimaatverandering op de geestelijke gezondheid'. Therapeuten in Canada en Groot-Brittannië kunnen zich trouwens ook aanmelden.
Men legt uit wat 'climate-aware therapists' zijn: 'Klimaatbewuste therapeuten zijn professioneel opgeleide psychotherapeuten die erkennen dat de klimaatcrisis zowel een wereldwijde bedreiging is voor al het leven op aarde als een diep persoonlijke bedreiging voor het mentale en fysieke welzijn – het gevoel van veiligheid, betekenis en doelgerichtheid – van elk individu, gezin en gemeenschap op deze planeet'. Op dezelfde pagina lezen we ook nog dit: 'If you are seeking urgent support, or experiencing thoughts of suicide, you are not alone'. Zelfmoordgedachten als gevolg van klimaatstress? Je bent niet de enige. CPA staat voor je klaar.
Je zult maar jong zijn in deze tijd. In het basisonderwijs word je al bestookt met onbegrijpelijke vragen over je gender (ben je non-binair, genderfluïde, pangender, agender?) en krijg je te horen dat binnen afzienbare tijd de wereld zal vergaan en zo niet, dat aan het einde van de eeuw de zeespiegel dramatisch zal zijn gestegen. Wie zou daar nou niet ongelukkig van worden?
Het Vrije Woord
In het kader van het 'Grote vragen'-project (Diversiteit & Dialoog staan daarin centraal) probeert Martin Harlaar, in samenwerking met het Humanistisch Verbond, tot de kern van belangrijke maatschappelijke thema's door te dringen. In 2021 verscheen zijn boek 'De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan?' en in 2022 'Ben ik wel woke genoeg?'. In januari 2024 verscheen 'Het gender-experiment'.
_Martin Harlaar Martin Harlaar (Amsterdam 1956) is historicus
Meer van Martin Harlaar

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws