Het Vrije Woord
Geschreven door Eddy Bonte
  • 530 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

24 oktober 2023 Denken in gemeenschap
Tussenkomst gehouden in Barcelona op 16 oktober 2023, ter gelegenheid van de herdenking van de executie van de pedagoog, anarchist, vrijdenker en vrijmetselaar Francesc Ferrer i Guàrdia (14 januari 1859 - 13 oktober 1909) , alweer 114 jaar geleden. Op initiatief van de Fundació Ferrer i Guàrdia (de Stichting die zijn naam draagt), wordt Ferrer jaarlijks herdacht bij zijn standbeeld in de heuvels van Monjuïc, dichtbij de plaats van de executie zelf.
'Het is een genoegen en een grote eer hier, op deze iconische plek, het woord te mogen voeren namens de Vlaamse evenknie van de Fundació Ferrer i Guàrdia, nl. het Humanistisch Verbond.
Hoewel de "Escuela Moderna" van Francesc Ferrer in Vlaanderen minder bekend is, kennen ook wij wel degelijk de strijd die hij voerde en de doelstellingen die hij nastreefde. Het is namelijk de strijd die wij ook in Vlaanderen hebben gevoerd – decennialang, bijna een eeuw lang. Deze strijd is nog niet gestreden, noch in Catalonië, noch in Vlaanderen, want "la pensée unique" wint terrein. 
Het is de strijd tegen dogma's: godsdienstige en filosofische, maar ook economische en politieke. Tegen dogma's en dus ook tegen repressie, geweld en bovenal tegen indoctrinatie, d.w.z. de bezetting, de verovering en uiteindelijk de onderwerping van onze geest en ons denken. 
Sommigen bidden in gemeenschap. Zij maken getto's.
Anderen denken in gemeenschap. Zij maken dan ook een gemeenschap.
Aan ons om een gemeenschap te maken. 
Als wij van een heterogene maatschappij willen evolueren naar een gemeenschap, hebben we nood aan een minimumplatform: waar gaan we samen naartoe?
De school is de omgeving bij uitstek om dat minimumplatform en die gemeenschap op te trekken. 
Daarom steunt het Humanistisch Verbond deze herdenking, de herdenking aan de continue strijd voor een officiële school, open voor iedereen zonder discriminatie, een plaats van ongebonden ontmoeting, waar alle kennis ter beschikking staat en alle gefundeerde ideeën vrij circuleren. Kortom, een instelling die de emancipatie bevordert en aldus welzijn, begrip, harmonie en vrede.'
Eddy Bonte, Barcelona, 16 oktober 2023,
namens het Humanistisch Verbond
Het Vrije Woord
Eddy Bonte is publicist en radiomaker, gewezen freelancer voor De Morgen en Knack. (Foto © Lut Conings)
_Eddy Bonte -
Meer van Eddy Bonte

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws