Kwintessens
Geschreven door Ronald Soetaert
  • 8301 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

11 juni 2019 Beste JB
In de 'blogreeks' 'Brieven aan JB', schrijft em. prof. Ronald Soetaert (UGent) vriendelijk badinerende epistels aan Johan Braeckman, medestichter en bezieler van de humanistische denktank Kwintessens. De stukjes houden het midden tussen brief, blog en cursiefje en bieden de auteur het ideale forum om tongue-in-cheek te reflecteren over ernstige en minder ernstige thema's. Mens en maatschappij anno 2019, liefdevol geborsteld met enkele mild ironische, maar daarom niet minder scherpe humanistische penseelstreken. Hier leest u zijn vierde brief.
Op de website van het Humanistisch Verbond staat te lezen: 'Wilt u graag even testen of u de ideeën en uitgangspunten van het vrijzinnig humanisme genegen bent? Doe de test en laat u misschien verrassen door uw eigen standpunten!'
Dat wil ik wel doen en misschien zal het Humanistisch Verbond mij verrassen door zijn standpunten, en wie weet verras ik ook het Humanistisch Verbond.
De test blijkt een soort multiple choice te zijn met een kordate maar ook wel armtierige keuze tussen 'ja' of 'neen'. Even terzijde, ik had en heb een hekel aan multiplechoice-examens en testen. De dichter Willem Willink verwoordde zijn afkeer zo:
'Wat motten doen voor je ondergoed,
wat de zure regen voor bomen doet,
wat Satan deed voor het Paradijs,
doet multiple choice voor het onderwijs.'
Misschien een aandachtspunt voor het Humanistisch Verbond?
Bij de Tien Stellingen van de test dacht ik dus vaak niet in termen van ja of nee, maar eerder met misschien, soms, waarschijnlijk etc.
In mijn onmiddellijke omgeving lanceerde ik ooit een nieuw woord: Tjakkoord als mijn collega's mij een mening over iets vroegen. Daarbij moet ik denken aan een citaat van de Nederlandse schrijver A.L. Snijders: 'Enerzijds anderzijds. Altijd dat groezelige stelletje.' 
Ik ben niet altijd trots op die twijfelende woorden, maar de test verplicht me om mij verder te verdiepen in mijn groezeligheid. De groezeligheid van taal.
Stelling per stelling zal ik voor u onderzoeken of beter gebruiken als een zelfonderzoek. Typisch voor een humanist. Vermoed en hoop ik.
(wordt vervolgd)
Doe de test!
Kwintessens
-
_Ronald Soetaert em. prof. UGent
Meer van Ronald Soetaert

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws