Het Vrije Woord
Geschreven door Jean-Pierre De Greve
  • 1736 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

28 juli 2020 Coronatijdingen: Een nieuwe activiteit voor een divers, maar kritisch publiek, met een COVID-19-variant
Het groeiende socioculturele aanbod en de overheidsrestricties vanwege het coronavirus dwingen ons als Humanistisch Verbond om regelmatig te herbronnen wat betreft ons activiteitengamma. We moeten bijkomend een ander publiek aanspreken, en activiteiten leren organiseren die ook in coronatijden aangeboden kunnen worden. Hier volgt een voorbeeld van een nieuwe activiteit van de Mechelse afdeling, waarvan we ook een onlinevariant gemaakt hebben.
Het Humanistisch Verbond Mechelen, in samenwerking met Vorming Plus regio Mechelen, Thomas Moore Hogeschool en de Stadsbibliotheek, organiseerden een nieuwe activiteit, Kritisch Kijken naar Kennis Maken (verder KKnKM genoemd), en herneemt die in het najaar 2020 en het voorjaar 2021 (behoudens COVID-19-restricties). Precies vanwege de restricties in de periode maart-juni 2020 werd een corona-proof online version uitgewerkt en in juni georganiseerd.
KKnKM is een kort (strikt 60 minuten!), gevarieerd (video, vraag en antwoord, discussie), intens contact met kennis gemaakt door de wetenschap of de technologie, in het mooie kader van Het Predikheren, de locatie van de Stadsbibliotheek Mechelen. Het duurt niet lang, nl. stipt één uur, telkens van 14 uur tot 15 uur, op zaterdagnamiddag, eenmaal per maand.
De participanten krijgen een straf filmpje van Universiteit Vlaanderen, gevolgd door drie kwartier kritische publieksvragen, beantwoord door een expert in het domein.
Daarbij kwamen de meest diverse onderwerpen uit de wereld van de wetenschap en de technologie aan bod. Van de moderne natuurkunde (het Higgs-deeltje?) en toptechnologie (denken robots?), over het geloof (wie betaalt de rekening?) tot psychologie (hoogbegaafde kinderen, niet evident).
In het voorjaar 2021 volgt een nieuwe reeks in samenwerking met het Hannah Arendt Instituut (dir. Christophe Busch) over stedelijkheid, diversiteit, burgerlijkheid, met onderwerpen die ons allen aangaan en interesseren, zoals 'Zijn we allemaal racisten?', 'Moeten we bang zijn voor de stad van de toekomst?', 'Hoe kan een gemeentebestuur armoede aanpakken?', 'Moet de lokale politie harder optreden?' en 'Hoe racistisch en seksistisch zijn computers?' Deze gaan door in een grote zaal, zodat we voor een 50-tal deelnemers voldoende zitafstand kunnen garanderen.
Omdat wegens coronamaatregelen de reeks al een tijd stillag, werd op zaterdag 13 juni een onlineversie gehouden via Zoom. Er schreven zich zeventien deelnemers in. Dertien namen deel, waarvan verschillende van buiten de provincie. Het filmpje van de Universiteit Vlaanderen was van prof. Jorgen D'hondt: 'Kunnen we met een deeltjesversneller het universum beter begrijpen?' Ikzelf beantwoordde de vragen. Na exact één uur werden de deelnemers bedankt en werd de onlinesessie afgesloten. Nadien werd de deelnemers gevraagd online een evaluatieformulier in te vullen. De resultaten, behoorlijk positief, vind je hier.
Conclusie: de activiteit en de onlinevariant tonen aan dat een vernieuwde tweesporenaanpak fysiek-digitaal (d.w.z. livestreaming via verschillende media) geapprecieerd kan worden. Het feit dat de onlineactiviteit niet aan een locatie gebonden is, waardoor leden ook elders kunnen meedoen, is een pluspunt. Hierdoor kan een publiek worden bereikt dat de verplaatsing niet kan of wil maken. Het is ook mogelijk om de sessie op te nemen en ter beschikking te stellen aan leden om later te bekijken. De korte en strikt nageleefde duur van het format bleek ook bij de fysische sessies een pluspunt. Bibliotheekbezoekers pikten het mee tijdens hun bezoek aan de bibliotheek.
Uiteraard ben ik bereid om andere afdelingen te helpen een soortgelijke activiteit op te starten, zowel de fysieke als de onlineversie.
Het Vrije Woord
-
_Jean-Pierre De Greve Humanistisch Verbond Mechelen
Meer van Jean-Pierre De Greve

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws