Het Vrije Woord
Geschreven door Benny Madalijns
  • 5969 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

30 oktober 2020 Denn die einen sind im Dunkeln. Und die andern sind im Licht
Schokkende gebeurtenissen als deze van gisterenmiddag in Nice moeten ons toelaten om zonder al te veel schroom aan te geven wat ons, 'de van god losse vrijdenkers', beweegt om vandaag op onze beurt een bres te slaan in al te hardstenen taboes. Door los te komen van al te chagrijnige stereotypen van het oeroude vrijdag visdag menu en afgeleiden. Door niet langer bang te zijn voor controverses, voor snerende commentaren van de buitenwacht of vanuit de eigen ontkennersrangen.
Kortom: door niet langer beschroomd te zijn om als adogmatische vrijdenkers oprecht onze walging voor het al te dogmatische van wereld- en andere godsdiensten in het algemeen en het islamisme in het bijzonder uit te spreken.
Godsdiensten kunnen dan wel de schijn wekken geborgenheid te bieden, maar 'dat' lukt hen alleen door het individu eerst te vervreemden van zijn beste vriend, met name: zichzelf. Neen, ik zal niet zwijgen. Ik ben op zoek naar de waarheid en meen voor het volle pond wat ik zeg. Het is mijn verdomde plicht de dingen te laten zien zoals ze zijn. Hierbij plooi ik niet naar modes en waai voorwaar niet mee met verbloemende winden.
Noem mij, zonder bezwaar, een fossiel van voorgoed voorbije dagen. Een cultuurpessimist. Die zijn zinnen moedwillig lardeert met in groene vitriool gedrenkte Redis-pennen. Niet alle moslims zijn terroristen. Al zijn langzamerhand wel alle terroristen moslims. Blijf dus waakzaam. Gij moet weten dat democratie voor fundamentalisten een vies woord is. Want alleen hun godheid bepaalt de wetten. En niet de mens.
Gebaarde prietpraat die u hopelijk loeihard in het gezicht spuugt. Een geen brave zielenzalf die uw pijn kan stelpen. Gij die, per definitie, realistisch genoeg zijt om te beseffen dat de maatschappij niet zichzelf corrigeert. Daarom moeten wij met z'n allen, met een nodige dosis rationaliteit, dit soort wandaden direct benoemen als een ronduit ontnuchterende realiteit. De realiteit van een leger Angry Young M/V/X die, in naam van, onvoorwaardelijk bereid is om de meest verwerpelijke religieuze onzin in uw en mijn strot te rammen. Maar pretenderen tegelijk zelf volmaakt te zijn. Zoals ook hun bebaarde vader in de hemel volmaakt is.
Ik verzoek u, blijf alleen al daarom uzelf voor eeuwig en drie dagen uiten als voorvechter van niets minder dan het vrije woord. En neem het steevast op voor hen die niet hun mond willen houden. Voor niets en niemand. Niets mag u weerhouden schaamteloos kritiek te spuien op god en zijn diensten. Zij bieden immers geen antwoord. Hebben geen nut en verschaffen u bijgevolg geen enkele praktische vaardigheid. Doen menigeen daarenboven bijwijlen wankelen en mogelijk geloven in iets waarvan gij allang weet dat het echt niet kan bestaan.
Weet dat ook de meest radicale bommenleggers en messentrekkers zich op hun heiligste boeken beroepen als zijnde zeldzaam vreedzame boeken. En kom mij nu niet zeggen dat gij destijds, diep in uw binnenste, niet moest gieren van het lachen eerder dan in tranen uit te barsten, toen gij hoorde dat een verlicht leider zijn geloofsgenoten openlijk opriep tot het doden van een schrijver van zogenaamde Duivelsverzen. Die oproep, mijn goede vrienden vrijdenkers, had u toen reeds duidelijk moeten maken dat er voorgoed 'something rotten' was 'in the state of Islam'. Blijf er daarom, onvoorwaardelijk, voor ijveren dat ook de al te zacht gekookte eitjes eindelijk eens een keertje onverholen stevig onderbouwde kritiek op het islamisme zouden laten horen. En op hun beurt roepen om een universele scheiding tussen religie en politiek. Want elke confessionele levensbeschouwing streeft ernaar om dit wereldwijd uit te dragen.
En ook daarom vrees ik dat het tussen u en die ronduit rare jongens nooit meer goed kan komen. Want hun standpunten zijn totaal en absoluut onverzoenbaar met de uitgangspunten van uw gelaïciseerd denkpatroon. En sinds de komst van de ayatollahs is het er alleen maar erger op geworden. En het zal méér dan erg worden, voorspel ik u. Neen, ondanks de goede bedoelingen bij hier en daar een weldenkend groepje, of een stellig welopgevoede einzelgänger: dit komt nooit meer goed.
Word wakker, wrijf uw ogen uit. Verdrijf de nachtelijke schimmen. Sta op. Zeg vriendelijk 'goedemorgen' tegen uw spiegelbeeld. Het enige gezelschap misschien, dat overblijft op uw eenzame tochten, opnieuw Kant achterna. En durf samen met Brecht opnieuw krom te noemen wat ook echt krom is: Denn die einen sind im Dunkeln / Und die andern sind im Licht / Und man sieht nur die im Lichte / Die im Dunkeln sieht man nicht ... (frase uit 'Die Moritat von Mackie Messer', uit: Die Dreigroschenoper, 1928)
En houdt de deur open om uw goden voorgoed buiten te kieperen. Want een god die er is, is er niet. En een god die men nodig heeft, is een overbodige god. De wetten die hemel en aarde bewegen zijn onze wetten. En niet van de hand van een mij ongekende god, jahweh of allah. Hoog tijd om het transcendente dan ook voorgoed aan de leiband van de werkelijkheid te leggen.
En wanneer gij, na wat er gisteren gebeurde, tegen mij zult zeggen: neen, wij hebben het niet geweten. Dan zal ik u rechtuit antwoorden dat ... Duitsers, die wel degelijk wisten wat er met de Joden gebeurde, vaak het citaat 'Wir haben es nicht gewußt' in de mond wordt gelegd. En dat geen oog hebben voor het lot dat ook ons vrijdenkers mogelijk te wachten staat, niet langer houdbaar en dus verwerpelijk is. Want 'Wij hebben het niet geweten' zegt meer over ons geweten dan over onze kennis. Draai dus niet langer rond de hete brei heen. En durf vanaf vandaag uit te spreken dat geen god, geen meester u ooit knechten zal.
Rage against the dying of the light. Leve de Geus!
Het Vrije Woord
Madalijns is van opleiding Leraar Beeldende Kunsten en doctor in de Archeologie & Kunstwetenschappen. Hij is schrijver van amper te publiceren verhalen over denken & doen, zoals het boek 'Ondanks alles / Malgré tout' (ASP). En schilder & collagist van zo maar wat bedenkingen van geest & gemoed. (Foto: Jean Cosyn - VUB)
_Benny Madalijns -
Meer van Benny Madalijns

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws