Het Vrije Woord
Geschreven door Eddy Bonte
  • 1888 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

21 mei 2021 Bewonderaars van Bob Dylan: Eddy Bonte
Op zondagavond 23 mei brengen filosofiehuis Het zoekend hert en het Humanistisch Verbond met Stef Kamil Carlens en zijn groep The Gates of Eden een swingende muzikale hommage aan Bob Dylan, de meester singer-songwriter en Nobelprijswinnaar literatuur die generaties muzikanten diepgaand heeft beïnvloed en miljoenen mensen verblijd en geboeid heeft met zijn songs. Bob Dylan wordt 80, maar zijn muziek (en hopelijk ook hijzelf) zijn springlevend, zoals u zondagavond en -nacht zelf kunt vaststellen. In de aanloop naar het online muzikale feest laten wij u genieten van een aantal mooie en verrassende getuigenissen, van divers gepluimde mensen die iets (of veel) hebben met de bard en zijn werk. Hier is het de beurt aan Eddy Bonte, publicist en radiomaker, gewezen freelancer voor De Morgen en Knack. Hij neemt een duik in het verleden, toen God nog lustig ronddwaalde op Vlaamse velden en wegen, en Dylan zich afvroeg waarom die de godvrezende en oorlogvoerende mens maar laat betijen.
_With God On Our Side

De Westhoek, 1964.
De boodschap van With God On Our Side is welgekomen als je als vijftienjarige in een uithoek woont die wordt gedomineerd door de K van Katholiek: kerk, partij, school, fanfare, ziekenfonds, vakbond, middenstand. Dezelfde streek waar vierhonderd jaar vroeger hageprekers het Nieuwe Geloof uitrolden. Maar ook waar de Eerste Wereldoorlog in elke straat, in elke wei, in elke familie zijn vernietigende sporen heeft nagelaten. De Westhoek, een miniatuur van conservatief Vlaanderen, Vlaanderen een miniatuur van het triomferende, hoogmoedige en vooral dogmatische Europa, waar elk alternatief in de kiem wordt gesmoord met een tegenargument dat er geen is: In God We Trust. Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus.

Met de hulp van God roeiden we de Indianen uit, zingt Dylan. Dat zijn dus zwarte Afrikanen in een Belgische, maar ook in een Arabische variant. Tijdens het Spaans-Amerikaanse conflict en de Amerikaanse Burgeroorlog streden alle partijen met God aan hun zijde. Dylan signaleert echter een probleempje: onder het motto 'Gott Mit Uns' roeiden de nazi's een paar miljoen Joden uit. Staat God dan aan de kant van ieder die zich op hem beroept? Zo ja, stond hij dan ook aan de kant van Judas?
Eddy Bonte links op de foto. 1969, actie voor Boemerang, met Willem Vermandere, Markt Veurne, © Ivan Hubrecht
Het Gentse, 2021.
Het is wellicht geen toeval dat With God On Our Side amper nog wordt gedraaid. We leven in godgevoelige tijden. Hij mag niet straffeloos in twijfel worden getrokken, terwijl gelovigen elkaar blijven bekampen in naam van dezelfde leer. Maar God is niet alleen: de vroegere aanbidders van God, de Onze welteverstaan, hebben de Dogma's wonderlijk vermenigvuldigd. Eén Economie, één Democratie en één set Waarden voor iedereen volstaan. Al de rest hoort in de vuilnisbak thuis. Dylan blijft echter relevant en gevaarlijk, want bij uitbreiding staat God natuurlijk voor Dogma. Niet enkel dat van Het Boek, maar ook dat van De Partij, Het Programma, De Wetenschap, Het Systeem. Een dogma wordt geopenbaard en heeft dus geen denken van doen.
Dylan zou Dylan niet zijn als het venijn niet in de staart zat. With God On Our Side eindigt met deze bedenking: '(…) If God's on our side / He'll stop the next war'. Anders gezegd: als een Dogma uit werkelijke waarheden bestond, zoals de belijders ervan beweren, zouden we er niemand voor ombrengen. De tekst staat op de site van Dylan.
Voor meer info over het event van zondagavond, klik hier.
Meer eigenzinnige getuigenissen over leven en werk van Bob Dylan vindt u hier.
Bob, Till We Drop – A Midnight Special
Het Vrije Woord
Eddy Bonte is publicist en radiomaker, gewezen freelancer voor De Morgen en Knack. (Foto © Lut Conings)
_Eddy Bonte -
Meer van Eddy Bonte

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws