Ethan Mollick
Edgard Eeckman
Non-fictie
  • 1041 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

6 januari 2025 Co-intelligentie - Slimmer werken met AI
Sommige boeken bieden duurzame lectuur, leesstof waarvan de inhoud niet zo snel verandert. Andere spelen in op trends en zijn snel gedateerd. Het boek ‘Co-intelligentie, Slimmer werken mat AI’ van Ethan Mollick riskeert onder die laatste categorie te vallen. Eigenlijk geeft de auteur dat ook zelf toe door te stellen dat de artificiële intelligentie waarover we op dit ogenblik beschikken de slechtst mogelijke is aangezien ze nu pas in volle evolutie is. Het betekent meteen ook dat een aantal commentaren in het boek snel achterhaald kunnen zijn. Toch is het een leerzame publicatie.
Het boek biedt namelijk basisinzichten van wat AI al dan niet is en welk potentieel het heeft. Dat is op zich al verdienstelijk omdat rond artificiële intelligentie ook veel misvattingen en vooroordelen de ronde doen. Het valt mij in mijn eigen omgeving op dat wie er weinig over weet er zich vaak ook voor afsluit, tot je een aantal concrete voorbeelden geeft van wat het allemaal kan doen. Het is in elk geval mijn mening dat het niet verstandig is AI weg te zetten als een tijdelijke trend en iets dat louter gevaarlijk of bedreigend zou zijn. De technologie is nu eenmaal niet meer weg te denken uit onze samenleving en heeft raakvlakken met vrijwel alle menselijke werkzaamheden. Auteur Mollick noemt AI een General purpose Technology. Dat zijn innovaties die eens per generatie optreden zoals stroomaandrijving of het internet en misschien, schrijft hij, is "in sommige opzichten generatieve AI misschien zelfs nog groter”.
“De nood aan kritisch denken, is groter dan ooit.”
Op een toegankelijk manier legt hij in een eerste deel van het boek (3 hoofdstukken) uit wat AI is en in een tweede deel (6 hoofdstukken) wat je er concreet aan hebt als mens, als creatieve denker, als collega, als privédocent, als coach en “als onze toekomst”.  Telkens geeft hij zeer concrete voorbeelden.
Ik haal enkele kerngedachten uit het boek, met Chat GPT als voorbeeld van een belangrijke AI-toepassing:
1.     Chat GPT is geen zoekmachine, wel een taalmodel. Op basis van een gigantische database en jouw opdracht zet het woorden na elkaar waarvan het denkt dat je die wil lezen. AI die beelden of muziek creëert, werkt op dezelfde manier: vertrekkend van een database van beelden of muziek creëert het iets waarvan het denkt dat het dat is dat je wilt zien of horen. AI wil je tevredenstellen, het praat je naar de mond, het vertelt je wat je wil horen (zie ook de recensies van het boek door Chat GPT onderaan).
2.     Hoe doeltreffender je bent in het formuleren van wat je wil van AI, hoe hoger de kans dat het precies doet of levert wat je hebt gevraagd. Taalvaardigheid is daarbij belangrijk en in dat kader is het schrijven van prompts (de opdracht die je ingeeft In de AI) ondertussen al iets waarover opleidingen en trainingen worden georganiseerd. Ik maakte mij daarbij de bedenking dat, net zoals bij ICT in het algemeen, wie laaggeletterd is, uit de boot dreigt te vallen.
3.     AI doet een groot aantal zaken sneller en beter dan een mens.
4.     Aangezien het vertrekpunt van AI overwegend enorme databases zijn, bepaalt de inhoud daarvan mee het resultaat: wat erin zit, komt eruit. Bevat Chat GPT vooroordelen en misvattingen over bijvoorbeeld ras en gender, dan zal de outcome van AI die ook bevatten.
5.     De nood aan kritisch denken, is groter dan ooit. Het woord co-intelligentie staat niet zomaar In de titel van het boek. AI assisteert. Je moet een door Chat GPT geschreven tekst dus niet gewoon overnemen maar die kritisch redigeren. Als mens moet je aan het stuur blijven zitten en niet blind volgen, noch als gebruiker van AI, noch als de bestemmeling ervan. Hoe verder AI evolueert, hoe moeilijker het zal worden om een AI-product te onderscheiden van een product dat helemaal door een mens is gemaakt. Als mens moet je dus waakzaam blijven en niet mentaal lui worden, je moet net je oordeelkunde aanzwengelen.
Het boek gaat ook in op aspecten van auteursrecht, werkgelegenheid, creativiteit, onderwijs en nog vele meer. De auteur noemt AI “een stuk gereedschap” en geeft er ons een algemene inleiding over die leidt tot een boek dat als kennismaking zeker de moeite waard is.
Wat vindt Chat GPT van het boek?

Ik vroeg aan Chat GPT om een korte recensie te schrijven. Let erop dat ik telkens de ingesteldheid van de recensent vermeld waardoor de recensie in toon verandert.

Mijn prompt:

Jij bent een recensent die een kritische commentaar schrijft in 100 woorden op het boek Co-intelligentie, Slimmer werken met AI van Ethan Mollick.

Chat GPT zei:

Ethan Mollicks Co-intelligentie: Slimmer werken met AI biedt een toegankelijke introductie tot kunstmatige intelligentie in de werkcontext, maar mist diepgang voor gevorderde lezers. Het boek blinkt uit in praktische voorbeelden en concrete toepassingen, wat het waardevol maakt voor beginners en managers die AI willen inzetten zonder technische expertise. Echter, de oppervlakkige benadering van ethische vraagstukken en complexe technologieën voelt teleurstellend. Mollicks optimisme is aanstekelijk, maar gaat soms ten koste van kritische reflectie op de beperkingen en risico’s van AI. Het boek inspireert, maar blijft steken in de basis, waardoor het meer een startpunt dan een gedegen naslagwerk is.
Mijn prompt:

Schrijf nu een recensie van hetzelfde boek vanuit een open geest.

Chat GPT zei:

Ethan Mollicks Co-intelligentie: Slimmer werken met AI is een inspirerend en praktisch boek dat lezers aanmoedigt AI te omarmen als partner in innovatie. Met heldere taal en aansprekende voorbeelden maakt Mollick complexe technologie toegankelijk voor een breed publiek. Zijn focus op samenwerking tussen mens en machine benadrukt hoe AI niet alleen taken kan automatiseren, maar ook creativiteit en productiviteit kan versterken. Mollick biedt een frisse, optimistische blik, zonder te vervallen in technische jargon. Hoewel ethische en maatschappelijke implicaties summier worden aangestipt, maakt dit boek AI toepasbaar en relevant voor iedereen die nieuwsgierig is naar de kansen van deze technologie.

Edgard Eeckman
Ethan Mollick
Edgard Eeckman
Non-fictie
Edgard Eeckman is voorzitter van de vzw Patient Empowerment. Hij behaalde een doctoraat in de media- en communicatiestudies. Hij is gast-professor en publiceerde boeken over communicatie, communicatie in de zorg en patient empowerment. Edgard schrijft ook fictie en is creatief actief.
Websites:
www.edgard.be
www.patientempowerment.be
_Edgard Eeckman Lid van de humanistische denktank Kwintessens
Meer van Edgard Eeckman

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies