Het Vrije Woord
Geschreven door Martin Harlaar
  • 462 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

10 november 2022 Woke USA: Castratie
De World Professional Association for Transgender Health (WPATH) is een organisatie die zich bezighoudt met genderdysforie en genderstoornissen. Sinds 1979 geeft de WPATH behandelrichtlijnen uit, de zogeheten 'Standards of Care for the Health of Transsexual, Transgender, and Gender-Nonconforming People', afgekort SoC. Van 16 tot 20 september 2022 waren deskundigen van over de hele wereld bijeen in Montreal, Canada. Op het WPATH Scientific Symposium werd o.a. gesproken over de Standards of Care versie 8. Opvallend nieuwtje: de eunuch is terug van weg geweest!
Al vele jaren werd er door een select groepje academici gepleit voor het erkennen van de eunuch als genderidentiteit. Een van die academici is professor emeritus Thomas W. Johnson. Al in 2007 had hij samen met anderen een artikel gepubliceerd met als titel 'Eunuchs in Contemporary Society: Characterizing Men Who Are Voluntarily Castrated'.
_Castratiefantasieën
Het onderzoek was gebaseerd op een vragenlijst die men op The Eunuch Archive had gezet, een besloten website waar mannen verhaaltjes met castratiefantasieën konden plaatsen. Veel van die verhaaltjes gingen over kinderen die gecastreerd werden.
None
Het onderzoek van Johnson en de zijnen wees uit dat er vier factoren waren die ideeën over castratie konden bevorderen:
  1. Misbruik tijdens de kindertijd, inclusief dreigen met castratie door de ouders
  2. Homoseksualiteit
  3. Blootstelling aan castratie van dieren tijdens de jeugd
  4. Het veroordelen van seksualiteit op religieuze gronden
De conclusie luidde dat de meerderheid van deze mannen geen transseksuelen zijn. Ze willen geen vrouw worden, maar een eunuch. De schrijvers deden de aanbeveling om in navolging van MtF (Male-to-Female) en FtM (Female-to-Male) ook MtE (Male-to-Eunuch) te zien als een 'valid transgender identity'. Ook een eunuch is een transgender.
_Nature vs nurture
Vreemd is natuurlijk wel, dat de vier factoren die de academici noemen allemaal te maken hebben met ervaringen die men tijdens zijn jeugd heeft gehad en dat het allemaal niets te maken heeft met 'geboren zijn in een verkeerd lichaam' en 'het altijd al geweten hebben'. Als de omgeving onvrede met je lichaam heeft veroorzaakt, waarom zou jij dan in jouw lichaam laten snijden? Misschien is het verstandiger om voorlopig eerst maar eens therapie te volgen, te leren je minder van je omgeving aan te trekken en te werken aan je zelfbeeld.
_'A large number of men'
In 2010 verscheen in de International Journal of Transgenderism (een uitgave van WPATH) een artikel met als titel 'The Development of Standards of Care for Individuals with a Male-to-Eunuch Gender Identity Disorder'.
Johnson was wederom een van de auteurs. In de samenvatting van het artikel werd opnieuw gepleit voor het opnemen van de eunuch in de familie der transgenders en een officiële vermelding in de SoC.
'Currently, the WPATH Standards of Care (SOC) provide guidelines for the treatment of male-to-female (MtF) transsexuals suffering from a gender identity disorder (GID). However, a large number of men with gender dysphoria who desire to be emasculated do not fit the classical pattern of MtF transsexualism. They loathe their manhood, but do not identify as, nor wish to be, female. Instead, they seek castration to become something outside the binary sexes. The formal term for such an individual is "eunuch", which we here refer to as an MtE transgendered individual. The WPATH SOC, as currently written, are not applicable to these individuals.'
De boodschap was dus dezelfde als in het artikel van drie jaar eerder: niet alle mannen die zich laten castreren willen een vrouw worden, dus naast MtF (van man naar vrouw) bestaat er ook MtE (van man naar eunuch). In 2011 kwam Standards of Care versie 7 uit. Het is 112 pagina's dik, maar het woord 'eunuch' kwam er niet in voor.
_Met een mesje kan het ook
Op 21 oktober 2014 werd in The Washington Post een artikel van Johnson geplaatst. De kop luidde: 'Islamic State lacks key ingredient to make "caliphate" work: eunuchs'.
Islamitische Staat wilde maar geen succes worden. Een van de grote fouten die de jihadisten volgens Johnson maakten was dat zij gevangenen onthoofden in plaats van ze te castreren. In eerdere kalifaten hadden eunuchen een belangrijke rol gespeeld, dus waarom zou dat in de nieuwste versie van het kalifaat niet weer zo kunnen zijn? Waarom met een zwaard een hoofd afhakken, als je met een mesje de vijand onschadelijk kunt maken?
'All previous caliphates relied on a special class of bureaucrats to provide stability and statesmanship. Those were eunuchs, who were unable to impregnate the women sequestered in the palace. Eunuchs were without family and dependent upon the caliph for support.'
_Een dag om nooit te vergeten
Op 20 september 2022 hield Johnson op het WPATH-symposium in Montreal zijn praatje.
Bron: https://wesleyyang.substack.com/p/of-eunuchs-and-wannabes
https://wesleyyang.substack.com/p/of-eunuchs-and-wannabes
Hij kon trots zijn. Zijn jarenlange inspanningen waren eindelijk beloond. Op 15 september, een dag voordat het symposium begon, was SoC-8 online gezet en daarin waren ten opzichte van de SoC-7 vier nieuwe hoofdstukken opgenomen. Eén daarvan was geheel gewijd aan de eunuch.
Bron: SoC-8, p.4
_In childhood or adolescence
In het hoofdstuk over eunuchen staan op pagina 89 enkele regels die mij niet zozeer verbazen als wel verontrusten.
'Like other gender diverse individuals, eunuch individuals may be aware of their identity in childhood or adolescence. Due to the lack of research into the treatment of children who may identify as eunuchs, we refrain from making specific suggestions.'
Tot nu toe hebben kinderen, naar mijn weten, nooit laten weten dat ze graag een eunuch willen worden. Maar als schoolkinderen binnenkort van hun woke juf of woke meester horen dat de eunuch een van de gendersmaken is waar ze uit kunnen kiezen, (en ook nog eens goedgekeurd door de WPATH!), wie weet dringt het dan tot een aantal niet zulke stoere schooljongetjes door, dat ze bij hun geboorte ten onrechte het mannelijk geslacht toegewezen hebben gekregen. Dat ze zijn geboren als eunuchs en dat moeder natuur heeft een foutje gemaakt en ze per ongeluk zaadballetjes heeft gegeven. Moeder natuur maakt wel meer foutjes. Er worden immers ook kindjes geboren met zes vingers aan elke hand. En de dokters zijn tegenwoordig zo knap. Die ongewenste extra's zijn in een wip verwijderd, of het nu vingertjes of zaadballetjes zijn. En echt, je voelt er niets van. En niet na een paar jaar gaan klagen, hoor. Je wilde het immers zelf.
_Groepsdruk + sociale media = ongelukken
Het afgelopen decennium hebben we, met name in landen als de USA, Canada en Groot-Brittannië, een enorme stijging gezien van het aantal meisjes dat in transitie ging. Daarbij spelen groepsdruk en sociale media een belangrijke rol. We zien de laatste tijd ook het aantal vrouwen van in de twintig toenemen, dat er spijt van heeft dat ze hun borsten en soms ook hun baarmoeder en eierstokken operatief hebben laten verwijderen. Maar ach, hoor ik de leerkracht, de hulpverlener, de chirurg denken, ze wilden het toch zelf?
Het is nog niet zo heel lang geleden dat we in het onderwijs uitgingen van het biologische feit, dat er jongetjes en meisjes zijn (en dat moeder natuur hier af en toe van afwijkt). Nu weten we gelukkig 'beter'. Er blijken vele tientallen genders te zijn waarvan we enkele jaren geleden het bestaan echt niet hadden kunnen vermoeden. Ze waren immers nog niet bedacht. Steeds vaker worden basisschoolleerlingen geconfronteerd met de vraag hoe zij zichzelf identificeren. Als agender of als bigender of als cisgender? Of toch meer als iemand van het andere geslacht?
Ik vrees dat binnenkort ook de eunuch zijn opwachting zal maken in het lespakket en het leslokaal. Dan komt er een leuke meneer zonder ballen een praatje houden om de kinderen te laten zien dat het heel normaal is om een eunuch te zijn en dat je er niet vroeg genoeg aan kunt beginnen.
_Volgende patiënt!
Ben ik bang dat binnenkort jongetjes in de basisschoolleeftijd onder het mes gaan om alles dat 'hun ware ik' hindert weg laten te snijden? Niet echt. Misschien krijgen ze puberteitsremmers, gewoon om te kijken of het bevalt. Maar wat ik mij wel degelijk kan voorstellen is dat er onder pubers en adolescenten een subcultuur ontstaat (type 'gothic' of 'emo') waarbinnen het idee van de eunuch aan populariteit kan winnen. En zeg nou zelf, een jongen van achttien mag toch zelf beslissen wat hij met zijn lichaam laat doen?
De medische wereld zal minder dan tien of twintig jaar geleden dwars gaan liggen. Het is immers het tijdperk van het 'gender affirmative model'. Daarbij gaat men ervan uit, dat ook kinderen zelf het beste weten welke genderidentiteit zij hebben. Kinderen moeten daarin gesteund worden. Niet moeilijk doen, want dan plegen ze misschien wel zelfmoord. Bijkomend voordeel: dit model voorkomt ook dat de wachtlijsten nog langer worden dan ze toch al zijn.
'Dus je weet je hele leven al dat je eigenlijk een eunuch bent? Prima. Je kunt doorlopen. Nee, je ouders hoeven niets te weten. Je hebt recht op privacy. Volgende patiënt!'
_Verhoog uw verzekering!
Beste medici, ik hoop dat u goed verzekerd bent. Het lijkt mij namelijk niet uitgesloten dat er de komende jaren veel processen gevoerd zullen gaan worden en dat de schadeclaims gigantisch zullen zijn. En ik denk niet dat u bij de rechter wegkomt met het excuus dat 'ze het toch zelf wilden'. Dat heet 'victim blaming'. U had beter kunnen en moeten weten.
Het Vrije Woord
In het kader van het GROTE VRAGEN-project (Diversiteit & Dialoog staan daarin centraal) probeert hij, in samenwerking met het Humanistisch Verbond, tot de kern van belangrijke maatschappelijke thema's door te dringen. In '21 verscheen zijn boek 'De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan?' en in '22 'Ben ik wel woke genoeg?'. In '23 zal 'Gender Rage' verschijnen, een boek over transgenderisme.
_Martin Harlaar Martin Harlaar (Amsterdam 1956) is historicus
Meer van Martin Harlaar

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws