Het Vrije Woord
Geschreven door Martin Harlaar
  • 1956 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

8 februari 2023 Woke-narratief: 'De politie in de VS is racistisch'
Daniel Shaver was ongewapend en stierf ten gevolge van politiegeweld op 18 januari 2016. George Floyd was ongewapend en stierf ten gevolge van politiegeweld op 25 mei 2020. Tyre Nichols was ongewapend en stierf ten gevolge van politiegeweld op 10 januari 2023.
Het is een bekend verhaal: de politie in de Verenigde Staten is door en door racistisch en elk jaar sterven talloze ongewapende Zwarten door politiegeweld. Soms wordt zelfs beweerd dat er door de politie 'jacht' wordt gemaakt op de nazaten van tot slaaf gemaakten, zoals er in de tijd van de slavernij door slave patrols werd gejaagd op weggelopen tot slaaf gemaakten.
Niet alleen in de VS wordt in de media aandacht besteed aan dodelijk politiegeweld. Dat nieuws krijgt ook bij ons de nodige aandacht, althans soms. Niet elk slachtoffer van dodelijk politiegeweld krijgt evenveel aandacht, zo blijkt.
De dood van George Floyd leidde wereldwijd tot protesten. In juni 2020 werd ook in diverse Belgische steden gedemonstreerd. De grootste demonstratie vond op 7 juni plaats in Brussel. Daar namen naar schatting 10 000 mensen aan deel. Het in 2013 opgerichte Black Lives Matter is sinds de dood van Floyd bekend bij een groot publiek. Wie tégen racisme is (en zijn wij dat niet allemaal?), is vanzelfsprekend vóór BLM. We zijn allemaal '4BLM', want wij deugen.
_Nu eerst even wat cijfers
In de Verenigde Staten wonen ruim 330 miljoen mensen. Daarvan zijn ongeveer 40 miljoen Zwart.
Er zijn ruim 200 miljoen vuurwapens in omloop.
Elk jaar vinden er meer dan 500 miljoen interacties plaats tussen politie en burgers.
De afgelopen twaalf maanden zijn daarbij ruim 1100 (gewapende en ongewapende) mensen door politiegeweld om het leven gekomen. De Washington Post houdt dat al sinds 2015 nauwkeurig bij.
Elk jaar sterven er gemiddeld ongeveer twaalf ongewapende Zwarte Amerikanen door politieoptreden. In het overgrote deel van de gevallen handelde de politie uit zelfverdediging. De verdachte probeerde bv. het vuurwapen van een politiefunctionaris af te pakken, sloeg met zijn vuist in het gezicht van een politieagente of probeerde met een auto een agent omver te rijden. Van die twaalf doden waren er een of twee ongewapend en niet agressief.
_Welke gevallen halen onze media?
In de eerste alinea noemde ik drie namen van ongewapende, niet agressieve slachtoffers die door politiegeweld om het leven kwamen. Deze incidenten zijn alle drie gefilmd.
Ik vroeg mij af hoeveel aandacht er in Trouw (de krant waar ik op geabonneerd ben) aan deze slachtoffers is besteed sinds hun overlijden. Hetzelfde deed ik bij De Standaard en De Morgen. Ik typte de namen van de slachtoffers in. Hieronder kunt u zien hoeveel hits ik kreeg.
Waarom heeft Daniel Shaver nul hits?
De tendensen zijn bij alle drie de dagbladen hetzelfde. Het meest opvallend is dat de naam Daniel Shaver bij geen enkele krant een hit oplevert. Hoe valt dit te verklaren? Mijn hypothese is, dat het verhaal van Daniel Shaver niet past in het politiek correcte, woke-narratief, namelijk dat de politie in de VS door en door racistisch is en dat elk Zwart slachtoffer daarvan een bewijs is. Daniel Shaver is wit en zijn dood bewijst dus niets.
Ook op de website van BLM is Daniel Shaver niet te vinden. Logisch, zult u denken, want BLM vraagt aandacht voor het probleem van gewelddadig politieoptreden tegen Zwarte levens. Maar is het niet een mogelijkheid dat gewelddadig politieoptreden het echte structurele probleem is?
In het geval van George Floyd zagen we een witte politieagent die minutenlang met zijn knie op de nek van de Zwarte George Floyd zat. En zoals een door Pavlov getrainde hond ging kwijlen als hij een belletje hoorde, zo riepen wij bij het zien van deze beelden in koor: Dit is racisme! En uit verontwaardiging en woede gingen we met duizenden de straat op.
Er sterven meer ongewapende, niet-agressieve witte burgers door politiegeweld dan ongewapende, niet-agressieve Zwarte burgers. Maar bij witte slachtoffers is de verklaring dat er door de politie buitensporig geweld is gebruikt. Vallen er Zwarte slachtoffers, dan is de verklaring dat de politie racistisch is.
Het geringe aantal keren dat Tyre Nichols in de kranten is genoemd valt natuurlijk te verklaren uit het feit dat het geweldsincident slechts enkele weken geleden plaatsvond, maar er speelt naar ik vermoed nog een andere factor.
Het verhaal van de Zwarte Tyre Nichols past namelijk óók niet goed in het politiek correcte woke-narratief. Het buitensporige geweld werd namelijk uitgeoefend door vijf Zwarte politiefunctionarissen. Mijn hypothese is dat het aantal hits bij de naam Tyre Nichols altijd zal achterblijven bij dat van George Floyd.
_Wit-wit, wit-zwart, zwart-zwart
Het feit dat de witte Daniel Shaver werd gedood door een witte politiefunctionaris was niet nieuwswaardig genoeg om er in de Lage Landen aandacht aan te besteden.
De dood van de Zwarte George Floyd door een witte politiefunctionaris was dat wel en gaf BLM een enorme 'boost'. Wie wilde laten weten dat hij of zij aan 'de goede kant' van de geschiedenis stond hoefde zich slechts solidair te verklaren met de strijd die BLM voert. Wie kritische kanttekeningen durft te plaatsen bij BLM moet er serieus rekening mee houden om als 'racist' bestempeld te worden.
Wat zijn de eerste reacties op de dood van Tyre Nichols? De Standaard en De Morgen zitten voor mij achter een betaalmuur, dus misschien kunt u dat zelf opzoeken en binnenkort achterlaten in de reacties onder dit artikel dat u nu leest. Ik kan u wel vertellen wat ik in Trouw las. De kop luidde: Zwarte agenten, maar in de eerste plaats geagiteerde agenten.
Ik vraag mij bij het lezen van deze kop het volgende af: Indien de agenten wit waren geweest, zou men bij Trouw dan serieus hebben overwogen om boven het artikel te zetten: 'Witte agenten, maar in de eerste plaats geagiteerde agenten'? Ik vermoed eerlijk gezegd van niet.
In het artikel wordt ook Ben Crump geciteerd. Hij stond als advocaat de nabestaanden van George Floyd bij. Zij kregen maart 2021 van de stad Minneapolis een schadevergoeding van $27 miljoen. Trouw schrijft:
'Voor sommigen zit er desondanks nog steeds een raciaal aspect aan de dood van Nichols. De advocaat van de familie, Ben Crump, zei vrijdag: "Wat opkomen voor de burgerrechten van slachtoffers van extreem politiegeweld mij heeft geleerd, is dat niet het ras van de politieagent bepalend is voor de hoeveelheid geweld, maar het ras van de burger".' Toen ik dat las moest ik denken aan Daniel Shaver. Gedood door vijf kogels.
_Ongewenste feiten
Hier ziet u een foto van Zac Kriegman. Ik acht de kans dat u zijn naam kent gering. Wie in het zoekvenster op de websites van Trouw, De Standaard of De Morgen zijn naam intikt krijgt net als bij Daniel Shaver nul hits.
Zac Kriegman werkte bij Thomson Reuters, een fusiebedrijf van de Canadese Thomson Company (van oorsprong een krantenuitgeverij) en de Britse nieuwsdienst Reuters. Hij werd daar ontslagen omdat hij vraagtekens zette bij het Black Lives Matter-narratief. Wie de naam Zac Kriegman zoekt op de website van Thomson Reuters krijgt nul hits. Zac Kriegman? Nooit van gehoord!
Kriegman maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in de VS. In de grote nieuwsorganisaties kunnen bepaalde zaken niet openlijk meer besproken worden. Mensen die dat wel doen lopen het risico om ontslagen te worden. Hij ziet dat de 'critical race ideology' massaal wordt overgenomen door de professionele managementklasse en ingeburgerd is geraakt in Amerikaanse instellingen. De 'new racial orthodoxy' dringt door in elk aspect van het dagelijks leven, van Reuters' newsroom tot de basischool van zijn zoon. Daar wordt bv. een boek gebruikt met als titel Race Cars: A Children's Book about White Privilege.
_Tot slot
Op de foto helemaal bovenaan dit artikel ziet u Daniel Shaver, kort voordat hij door een politieagent werd doodgeschoten. Dit nieuws bereikte u niet, omdat het niet paste in het simpele politiek correcte woke-perspectief: er zijn onderdrukkers en onderdrukten, daders en slachtoffers, witten en Zwarten. Dat de ene 'onderdrukker' een andere 'onderdrukker' doodt is niet nieuwswaardig.
Dat Zac Kriegman werd ontslagen bij Thomson Reuters, een belangrijk internationaal doorgeefluik van informatie, paste evenmin in het woke-perspectief en werd niet door Trouw, De Standaard en De Morgen opgepikt.
Mocht u meer willen weten over hoe de Amerikaanse nieuwsvoorziening rond slachtoffers van politiegeweld werkt, dan kan ik u deze korte video aanraden. Maker is Peter Boghossian, co-auteur van het boek Ben ik wel woke genoeg?
_Nagekomen bericht
Daags na het schrijven van dit artikel las ik de verklaring die Black Lives Matter op 27 januari op zijn website had gezet naar aanleiding van de dood van Tyre Nichols. Een citaat:
'Vijf politieagenten sloegen Tyre op brute wijze dood. Hoewel de media veel tijd hebben besteed aan het vestigen van de aandacht op het feit dat de politieagenten zwart zijn, alsof dat belangrijk is, laten we duidelijk zijn: ALLE politieagenten vertegenwoordigen de belangen van het kapitalisme en zetten aan tot door de staat gesanctioneerd geweld. Iedereen die werkt binnen een systeem dat door de staat gesanctioneerd geweld in stand houdt, is medeplichtig aan het handhaven van blanke suprematie. Assimilatie in een systeem dat anti-zwart is, is een van de gevaarlijkste wapens die voortkomen uit blanke suprematie.
Dit moment bevestigt wat we altijd al wisten: hervormingen werken niet. De stapsgewijze voortgang is te traag. Diversificatie van een politiebureau zal niet werken. Geen enkele politieafdeling, hoe divers ook, kan ooit de realiteit overwinnen dat het een directe afstammeling is van slavenpatrouilles.'
Mij deed deze verklaring sterk denken aan de neo-marxistische kretologie die populair was in de jaren zeventig van de twintigste eeuw: 'De belangen van het kapitalisme', 'Door de staat gesanctioneerd geweld', 'Hervormingen werken niet'.
Wie tegen racisme is, die kan niet anders dan vóór BLM zijn, en wie kritiek heeft op BLM is een racist, zo zou het woke-narratief kunnen worden samengevat.
Goed nieuws! Voor slechts € 33,40 kunt u iedereen laten zien dat u een echte antiracist bent, want (ongeacht uw kleur en maat) ook u bent George Floyd!
Bron: www.redbubble.com
Het Vrije Woord
In het kader van het 'Grote vragen'-project (Diversiteit & Dialoog staan daarin centraal) probeert Martin Harlaar, in samenwerking met het Humanistisch Verbond, tot de kern van belangrijke maatschappelijke thema's door te dringen. In 2021 verscheen zijn boek 'De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan?' en in 2022 'Ben ik wel woke genoeg?'. In januari 2024 verscheen 'Het gender-experiment'.
_Martin Harlaar Martin Harlaar (Amsterdam 1956) is historicus
Meer van Martin Harlaar

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws