Kwintessens
Geschreven door Rik Lefevere
  • 1516 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

14 september 2023 Godvergeten
Het kan best zijn dat de huidige kerkleiding in België effectief iets doet om het kindermisbruik door haar priesters aan te pakken. Ik denk niet dat het de bedoeling was van de makers van Godvergeten om daarover een reportage te maken.
Daarom was het ook niet nodig om de bisschoppen erin aan het woord te laten. De focus van de makers ligt duidelijk op de slachtoffers/overlevers en hun hartverscheurende verhalen. Monseigneur Bonny gaf de VRT maandagochtend (De Ochtend, 11 september) het verwijt dat zij 'met belastinggeld’ programma’s maken waarin de Kerk niet gehoord wordt. Ten eerste: het is niet de taak van de VRT om als gewillige spreekbuis van de Kerk op te treden. Ten tweede: met datzelfde belastinggeld werden geestelijken betaald die kinderen misbruikten. Ik heb liever dat mijn belastinggeld naar een reportage gaat dan naar pedofiele priesters.
De bisschop van Antwerpen vindt ook dat de goegemeente wat meer dankbaarheid mag tonen voor al het werk dat hij en zijn medestanders deden in dit dossier. Ik vraag me af hoe deze klacht bij de slachtoffers/overlevers overkomt. Zijn zij ook dankbaarheid verschuldigd aan de huidige kerkleiding? Is het niet de verdomde plicht van Bonny en zijn collega’s om alles te doen wat ze kunnen ter preventie van meer van dat soort mistoestanden? Met of zonder een dank u wel. Bonny argumenteert dat zijn generatie de opkuis mag doen van wat fout liep onder de vorige. Sorry, maar wanneer je ja zegt tegen het priesterschap en later het bisschopsambt, dan heb je verantwoordelijkheid ten opzichte van het heden, de toekomst én het verleden van het instituut waar je deel wil van uitmaken.
In het interview in De Ochtend bestaat bisschop Bonny het ook om het misbruik door de Kerk in het verleden te vergoelijken door te verwijzen naar de heersende tijdsgeest van la Flandre profonde (et très catholique). Hij laat het bijna zo klinken dat hij de toenmalige vrome gezinnen als medeplichtig beschouwt aan het misbruik. In de zin van: 'Ze moesten maar niet zo close zijn met een priester’.
Een mens zou haast gaan denken dat de kerkleiding hardleers of op zijn minst wereldvreemd is.
(Deze tekst verscheen eerder als lezersbrief in de krant De Morgen, 13 september 2023. Overgenomen met toestemming van de auteur.)
Naar aanleiding van de documentairereeks Godvergeten, krijgt het Humanistisch Verbond heel wat vragen over de zogenaamde 'ontdoping’ of 'kerkuittreding’. Op deze pagina vindt u hierover wat praktische informatie.
Kwintessens
Rik Lefevere is leraar muziek, Nederlands, ICT en wiskunde in OKAN in het GO! in Roeselare. Hij studeerde godsdienstwetenschappen in Leuven. Muziek en filosofie doen zijn hart en geest ontbranden.
_Rik Lefevere - Recensent
Meer van Rik Lefevere

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws