Het Vrije Woord
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 443 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

21 juni 2024 Wereldhumanismedag, of Internationale Dag van het Humanisme (21 juni)
Wereldhumanismedag
Op 21 juni vieren vrijzinnig humanisten Wereldhumanismedag. Het is de langste dag van het jaar, of de dag van het licht. Voor humanisten over de hele wereld biedt deze feestelijke dag de gelegenheid om de positieve waarden het humanisme extra in de verf te zetten en de mondiale zorgen en bekommernissen van de humanistische beweging te delen. Via deze link naar de website van Humanists International kunt u meer lezen over de oorsprong en de betekenis van deze feestdag.
Ook op de website van onze vrijzinnig-humanistische koepelorganisatie deMens.nu vindt u meer informatie over Internationale Dag van het Humanisme, die al sedert de jaren tachtig van de vorige eeuw gevierd wordt.
_Prijs Vrijzinnig Humanisme
Om de twee jaar reikt het Humanistisch Verbond op deze dag de Prijs Vrijzinnig Humanisme uit, een Prijs die wordt toegekend aan personen of organisaties die een belangrijke rol spelen of hebben gespeeld in het promoten, verspreiden en in de samenlevingspraktijk toepassen van humanistische waarden en principes. Op 21 juni 2023 werd de Prijs tijdens een feestelijke plechtigheid in Bozar te Brussel toegekend aan Patsy Sörensen en vzw Payoke, omwille van ‘een levenslange inzet voor de rechten van kwetsbare en onderdrukte mensen, in het bijzonder de rechten van prostituees en slachtoffers van mensenhandel’ (uit het verslag van de jury). De opname van de Prijsuitreiking kunt u nog steeds hier online bekijken. Radiomaker en vrijwilliger Karel Van Dinter maakte van de Prijsuitreiking ook een podcast die u hier kunt beluisteren.
_Wereldhumanismedag 2024
Ter gelegenheid van de Wereldhumanismedag 2024 bieden we u vanuit het Humanistisch Verbond enkele primeurs aan én een aantal mooie kortingen op het aanbod van onze webshop.
Nieuw: podcast OuderKracht
Eerst en vooral zijn we bijzonder verheugd om op deze humanistische hoogdag onze nieuwe podcastreeks OuderKracht te lanceren. In de eerste aflevering laten we pedagoge Lynn Geerinck aan het woord, die eerder al twee webinars voor OuderKracht verzorgde en met wie het Humanistisch Verbond nu samenwerkt om het ambitieuze project Village dates (‘it takes a village to raise a child’) verder uit te bouwen. Klik hier om de inleidende blogtekst te lezen waarin u ook de link vindt naar de podcast.
Het vrijzinnig lijfboek van Patsy Sörensen
We bieden u ook graag deze tekst en bijbehorende podcast aan van Karel Van Dinter, waarin de auteur een gesprek voert met Patsy Sörensen, samen met Payoke vzw de laureate van de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2023 (zie hierboven),over haar ‘vrijzinnig lijfboek’, een favoriet boek dat haar als humaniste sterk heeft geraakt en beïnvloed. Patsy koos voor het politiek-filosofische standaardwerk Totalitarisme van filosofe Hannah Arendt: in het interview en de bijbehorende podcast leest en hoort u waarom.
Kortingen webshop
En last but not least bieden wij u een aantal mooie kortingen op (voornamelijk) boeken – maar ook op enkele leuke ‘vakantieartikelen’ voor de kinderen – die te koop zijn via onze webshop. Onze boeken zijn publicaties gerealiseerd door en/of in samenwerking met het Humanistisch Verbond en zijn zonder uitzondering werken die niet mogen ontbreken in de boekenkast van de vrijzinnig-humanistische meerwaardezoeker. Hier vindt u een overzichtje van de aangeboden artikelen en boeken. Bestellen kunt u rechtstreeks via onze webshop (via de webshop of via de rechtstreekse links onder de artikelen), of eventueel via e-mail ([email protected]). De aangegeven prijs van de boeken is inclusief verzendkosten. De actie loopt tot 31 juli 2024.
_Feest
Ten slotte wensen wij u graag een fijne Wereldhumanismedag en heffen wij samen met u het glas van de vriendschap op alle humanisten ter wereld en op de mooie waarden die wij met z’n allen delen en die ervoor zorgen dat de wereld een goede plek is en in de toekomst een nog betere plek wordt.
Het team van het Humanistisch Verbond
Het Vrije Woord
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws