Vrijzinnige Vrouwen
Geschreven door Femke Van Durme
  • 209 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

3 juli 2024 Soloreisverslag van een jonge vrijzinnige vrouw (deel 3)
Naast de bovenwereld wil ik ook heel graag de onderwaterwereld ontdekken
Ik behaalde mijn Open Water Diver-certificaat (PADI) en wil jullie wat meer vertellen over mijn ervaring.
Toen ik twee jaar geleden backpackte door Portugal had ik daar een introdive gedaan. Ik weet nog dat ik in het begin in paniek was en dat mijn instructeur zo lief was en zo kalmerend dat het echt een van mijn mooiste ervaringen van die reis was.
Cairs staat bekend om te duiken in The Great Barrier Reef (het grootste koraalrif ter wereld). Dus wou ik zeker nog eens een duikervaring meemaken. Maar als je geen certficaat hebt, kan je alleen een introduik doen die maximaal acht meter is en maximaal 30 minuten duurt. Nog voor ik vetrok naar Australië had ik besloten dat ik daarom in Cairns voor mijn certificaat zou gaan. Een cursus van vier dagen lang. Twee dagen theorie gecombineerd met oefeningen in het zwembad, en dan twee dagen in de zee met de boot.
We waren met een klein groepje van drie en onze instructeur Deanna. Ik, Emma (54, VK) en Imre (28, NL).
Normaal gezien zijn de groepjes meestal rond de acht personen. Toch bleek ons klein groepje heel traag te zijn. Ik ben het gewend om een trage leerling te zijn. Maar het voelde wel heel overweldigend om het gevoel te hebben dat er te weinig tijd was om alle theorie in mijn brein op te nemen. Uiteindelijk eindigde de dag drie uur later dan gepland door alle extra uitleg die we soms nodig hadden. Om 19.00 uur was ik terug in het hostel en met mijn laatste energie probeerde ik nog een kleine maaltijd te koken. 
Dag twee van de cursus waarbij op het einde van de dag een examen van de leerstof gepland stond. Het was lang geleden dat ik nog zo veel last heb gehad van faalangst als voor dit examen. En ook al studeer ik aan de universiteit, daar had ik het gevoel dat ik meer op mijn eigen tempo kon studeren en inplannen hoeveel tijd ik nodig had om dingen te verwerken. Maar voor deze cursus was er gewoon geen tijd om te verwerken. Ik heb de wekker om 6.00 uur 's morgens gezet zodat ik van 6.00 uur tot 9.00 uur 's morgens toch nog eens de theorie kon bekijken voor ze me op kwamen halen aan mijn hostel.
Daarnaast was ik ook aan het strugglen met mijn lenzen en duikbril, waarbij we vaak oefeningen moesten doen met onze duikbril en er water in laten lopen, en hierdoor ik mijn lenzen kwijt geraakte. Uiteindelijk heeft Deanne me naar een speciale duikwinkel gebracht om een duikbril op sterkte te kunnen kopen. Ik ben voor helemaal roze gegaan.
We sloten de dag af met het examen. Ik behaalde 92 procent en ben erna heel de avond lichtjes boos op mezelf geweest omdat ik me voor niks zo druk had gemaakt voor dat examen.
Dag drie gingen we op zee naar The Great Barrier Reef. De boot met de crew was echt heel goed georganiseerd. Maar alles moest wel altijd heel snel gebeuren. Op het gemakje kenden ze niet echt. De bootrit heen was vreselijk. Ik denk dat we met twintig man gewoon allemaal stonden over te geven door zeeziekte. Ik bespaar je de details. Maar mijn respect voor de instructeurs steeg alleen maar voor het feit dat ze ook nog eens de job als vuilniskarrijder voor de kotszakjes hadden. 
Ik heb me eigenlijk heel de dag super misselijk gevoeld. Ik denk niet alleen door de zee, maar ook door de haast, de zware tank op je rug, het middageten dat we op vier minuten op moesten eten dan terug het water in. Ik heb echt wel vaak momenten gehad dat ik dacht: 'ik heb er echt geen zin meer in, ik wil terug in het hostel zijn'. Ik voelde me ook steeds 'zieker' worden door de intensiteit. De keelpijn werd erger en erger. Eens ik terug was in mijn hostel had ik zelfs geen energie meer om een maaltijd te koken, at ik een proteïnereep en ging ik slapen om 19.00 uur.
De laatste dag voelde iets rustiger aan. Omdat ik wist hoe het allemaal ging verlopen en waaraan ik me kon verwachten. Er stonden drie duiksessies gepland, wat echt heel veel is. We zagen een haai en een octopus onder water. Voor de lunch kreeg ik te horen dat ik geslaagd was. Hoewel ik blij was dat ik geslaagd was, voelde het precies niet echt verdiend. Ik had nog altijd moeite met een oefening om de safety stop te doen, en echt zelfzeker om alleen te duiken met een buddy voelde ik me niet echt. Nog steeds niet. In de namiddag hadden we onze fundive. Toen mocht ik voor het eerst ook mijn GoPro gebruiken. Het was ook de eerste keer dat ik heb kunnen genieten van de visjes en de koralen onder water. Toen ik terugkwam in mijn hostel voelde ik dat heel mijn lichaam op was van deze super intense cursus. De dag erna was ik om 5.00 uur 's morgens al wakker door steeds te moeten hoesten, heb ik mijn valies op het gemak gemaakt en ben ik vetrokken naar de bus om naar mijn volgende bestemming te gaan: Magnetic Island. Maar dat is voor een volgende blog.
Nu probeer ik wat uit te zieken van deze ervaring. Als je zelf ook je Open Diver Course wil doen, dan kan je ook kiezen om de theorie op voorhand al te leren in plaats van dat samen met de instructeur te doen.
Ik denk dat ik dat zou aanraden om gewoon de intensiteit een beetje te kunnen spreiden. Plan genoeg rustdagen voor en na de cursus. Iets wat ik niet genoeg heb gedaan. Wees lief voor en trots op jezelf en probeer er toch van te genieten.
In de scouts is mijn totem trouwens ook een klein kleurrijk visje en nu voel ik me toch wat meer verbonden met alle andere visjes. 
Vele duikgroetjes
Guppy/Femke
_Extra info
Ik deed mijn cursus Divers Den in Cairns. (Grote aanrader! Mijn instructeur heeft zo veel overuren gedaan zodat ik toch op mijn gemakje mijn examen kon afleggen.) Kost: € 600 (lunch op de boot de laaste twee dagen inbegrepen).
None
None
None
None
Vrijzinnige Vrouwen
Femke Van Durme, 23 jaar, politicoloog en student rechten.
_Femke Van Durme -
Meer van Femke Van Durme

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws