Kwintessens
Geschreven door Geert Lernout
  • 274 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

31 oktober 2024 Archive.org
Net voor de recente verkiezingen werd een aantal Belgische overheidswebsites aangevallen. Minder algemeen bekend is dat ook de nuttige website archive.org werd aangevallen, niet door Russen, maar voorlopig met meer schade: de site werkt op het moment van dit schrijven nog altijd niet. Wat de hackers tegen de site hebben is onduidelijk, maar wellicht heeft het iets te maken met de Wayback Machine waarmee je ondertussen verdwenen webpagina's weer tevoorschijn kan toveren. Waarschijnlijk zijn er ergens dictatoriale regimes die dat geen goed idee vinden.
Net als Wikipedia, behoort archive.org tot de idealistische fase van het wereldwijde net: zij willen zoveel mogelijk betrouwbare informatie gratis ter beschikking stellen van zoveel mogelijk mensen (met een internetverbinding). Brewster Kahle is een van de stichters en hij behoort dan wel tot de generatie van de internetpioniers die ons Google, PayPal, Twitter en Facebook brachten, maar zijn inkomen is niet zijn enige drijfveer.
Voor de jongere lezers moet ik misschien vertellen dat het internet oorspronkelijk een vrijplaats was voor jongens en meisjes die meenden dat de wereld zich met deze technologie kon bevrijden van het kapitalisme: vandaar de 'org'-extensie in het adres. Dát waren nog eens tijden: ondertussen hebben we een 'Fascisme 2.0' dat zich bijna geheel op het internet afspeelt. Brewster Kahle en Jimmy Wales (de stichter van Wikipedia) behoren dus tot een kleine groep uitzonderingen.
Archive.doc is een van de sites die ik dagelijks gebruik: het is een gigantische bibliotheek waarvoor de gebruikers zelf boeken en andere media aanleveren. Als het over boeken gaat, is Google Books natuurlijk bekender, maar de functionaliteit van die site is de laatste tijd sterk afgenomen, onder juridische druk van schrijvers en uitgevers. Ironisch genoeg geldt dat ook voor boeken die buiten elk copyright vallen, want nog net op tijd hadden gewiekste uitgevers ontdekt dat ze de door Google gescande boeken konden afdrukken en dan verkopen: niets mag gratis zijn. In een Canadese boekhandel vond ik zelfs een (duur) boek dat bleek te bestaan uit achter elkaar gedrukte artikelen uit Wikipedia.
Ondertussen begon Brewster Kahle een digitale bibliotheek waarbij telkens één lezer op de wereld voor een beperkte tijd één boek kon uitlenen dat nog onder copyright zat. Juridisch niet dom, want hij deed dan namelijk niets anders dan elke andere bibliotheek op de wereld. Maar dat was voor de uitgevers nog niet genoeg en voor de hackers ook niet. Laat u niets wijsmaken, we leven in een ironische werkelijkheid, zeker als we weten dat de hele AI-industrie volledig is gebaseerd op een massale inbreuk op het auteursrecht van iedereen die ooit in aanraking kwam met het internet. Wij trainen nu machines om te denken zoals de fascisten 2.0.
Ondertussen moeten we het stellen zonder digitale exemplaren van de belangrijkste werken uit de wereldgeschiedenis, hoewel een andere variant, de Hathi Trust, gelukkig nog wél werkt, jammer genoeg alleen als je in de Verenigde Staten woont. Waarom de hackers nu net archive.org hebben aangevallen is nog altijd in nevelen gehuld, maar hoe ze het gedaan hebben is duidelijk. Als je in archive.org 'hacking' intikte, werd je doorverwezen naar allerlei boeken zoals Hacking Secrets Exposed (A Beginner's Guide) of The Basics of Hacking: Tools and Techniques. Helaas kunnen we geen weerwraak nemen, want als je nu een paar sleutelwoorden intikt, krijg je dit:
Archive.org
Maar misschien heb je meer geluk en is archive.org spoedig weer actief. En dan weet je wat je te doen staat!
Kwintessens
Geert Lernout is professor emeritus aan de Universiteit van Antwerpen waar hij Engelse en vergelijkende literatuur doceerde. Hij publiceerde in het Engels over het werk van James Joyce en in het Nederlands over de geschiedenis van het boek, over Bachs Goldberg Variaties, over openbaringsgodsdiensten en Amerikaanse religie.
_Geert Lernout -
Meer van Geert Lernout

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws