Kwintessens
Geschreven door Bart Janssen
  • 234 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

26 november 2024 Over afval in de ruimte
In 1957 luidde de lancering van Sputnik een nieuw tijdperk van verkenning in, met duizenden satellieten en raketten die sindsdien onze atmosfeer hebben verlaten. Deze activiteiten leidden evenwel tot de ophoping van ruimtepuin: meer dan 21.000 objecten groter dan een softbal en ongeveer 500.000 kleinere fragmenten bevinden zich momenteel in een baan om de aarde.
Dit afval vormt een steeds groter gevaar voor satellieten en ruimtestations door het risico op botsingen die het functioneren van orbitale infrastructuren, zoals telecommunicatie en navigatie, kunnen verstoren. Zelfs de kleinste stukken afval kunnen aanzienlijke schade veroorzaken vanwege hun hoge snelheid. Botsingen genereren bovendien nog meer fragmenten, wat leidt tot het zogenaamde Kessler-effect, een cyclus die de ruimte in de buurt van de aarde uiteindelijk onbruikbaar kan maken.
Met bedrijven zoals SpaceX en Amazon die satellietnetwerken lanceren, wordt de ruimte steeds drukker. In tegenstelling tot de aarde heeft de ruimte geen mechanismen om zichzelf te regenereren, waardoor elk stuk ruimtepuin zich ophoopt en mogelijk eeuwen blijft rondzweven. Bij terugkeer in de atmosfeer dragen deze fragmenten bij aan luchtvervuiling en ozonlaagafbraak. Deze vervuiling blijft door langzamere verspreiding lang hangen in de bovenste atmosfeer en vormt een blijvende bedreiging voor het milieu. Toch wordt momenteel niemand verantwoordelijk gehouden voor deze vervuiling. 
Net zoals grote delen van de oceanen, zou de ruimte beschouwd moeten worden als een wereldwijd gemeenschappelijk goed: een hulpbron die voor iedereen toegankelijk is. Bij gemeenschappelijke hulpbronnen ligt overexploitatie echter op de loer, zoals beschreven in het concept van de Tragedy of the Commons van Garrett Hardin (1968). Ook de ruimte kent dit probleem: landen en bedrijven gebruiken de ruimte voor hun eigen doelen, zonder verantwoordelijkheid te nemen voor het afval dat zij achterlaten. In plaats van de ruimte als een collectieve verantwoordelijkheid te zien, hebben grote ruimtevarende landen de neiging het concept van gemeenschappelijke hulpbronnen te vermijden en kiezen ze voor een unilaterale benadering die voornamelijk hun eigen belangen dient. Deze benadering maakt het vaststellen van gezamenlijke beheersystemen en samenwerking zeer moeilijk. Het concept van gemeenschappelijk goed vereist juist samenwerking en terughoudendheid om de ruimte toegankelijk en bruikbaar te houden voor toekomstige generaties.
Hoewel het probleem van ruimtepuin grotendeels is veroorzaakt door recente generaties, kan de baan om de aarde worden gezien als een intergenerationele verantwoordelijkheid. Huidige generaties brengen met hun acties de ruimte in gevaar en beperken zo de mogelijkheden voor toekomstige generaties om hier gebruik van te maken. Dit houdt in dat we nu al rekening moeten houden met de rechten en behoeften van toekomstige generaties bij onze ruimteactiviteiten. Als ruimtepuin zich blijft ophopen, ontzeggen we toekomstige generaties de voordelen van de ruimte en haar mogelijkheden. Het intergenerationele perspectief benadrukt de plicht van de huidige generatie om keuzes te maken die hulpbronnen en kansen behouden voor de toekomst. Door kortetermijnwinsten voorop te stellen boven langetermijnveiligheid, negeren we deze plicht. Toekomstige generaties kunnen profiteren van ruimtegebruik voor wereldwijde samenwerking, culturele groei en economische voordelen. Cruciale diensten zoals milieumonitoring, weersvoorspellingen en wereldwijde internettoegang zijn afhankelijk van een stabiele orbitale omgeving.
Door de ruimte als een gedeelde en intergenerationele verantwoordelijkheid te erkennen, zou de mensheid kunnen zorgen voor langetermijnbeheer en duurzame activiteiten in de ruimte. Dit perspectief zou voorkomen dat kortetermijnactiviteiten de toekomst van deze gemeenschappelijke hulpbron in gevaar brengen.
Om verdere ophoping van ruimtepuin te voorkomen, moet het voorzorgsprincipe ook voor ruimtemissies gelden. Dit principe stelt dat, bij mogelijke gevaren, maatregelen moeten worden genomen om risico's te beperken, ook als de volledige gevolgen nog niet bekend zijn. Dit is van toepassing op ruimtepuin, omdat zelfs kleine fragmenten een grote bedreiging vormen voor milieu, satellieten en toekomstige missies.
Het toepassen van het voorzorgsprincipe zou niet alleen de bestaande orbitale infrastructuur beschermen, maar ook de milieu-impact van ruimtemissies minimaliseren. Zo kan ruimtepuin dat de atmosfeer binnendringt bij verbranding de bovenste atmosfeer vervuilen, terwijl overgebleven fragmenten het aardoppervlak of de oceanen kunnen verontreinigen. Door technologieën te financieren die verlopen satellieten veilig kunnen laten neerdalen, botsingen kunnen voorkomen en missie-eindestrategieën omvatten, kunnen we de schade aan de aarde en de atmosfeer beperken.
Een voorbeeld van het voorzorgsprincipe in de praktijk is de 'kerkhofbaan', waarbij satellieten na afloop van hun levensduur naar een veilige baan worden gebracht, verwijderd van actieve satellieten. Hoewel dit slechts een tijdelijke oplossing is, vermindert het wel het risico op botsingen.
Toch zijn er ook nadelen aan het verwijderen van ruimtepuin. Het proces is duur en levert weinig financieel rendement op, terwijl de kosten per opruiming hoog zijn en elk geval uniek is. Verder kan het verwijderen van puin een militair afschrikeffect wegnemen. Door ruimtepuin blijven landen bijvoorbeeld terughoudend in het uitvoeren van militaire acties in de ruimte, omdat de kans op botsingen met afval toeneemt bij militaire tests.
Hoewel deze kosten en militaire gevolgen terecht zorgen wekken, blijft de ethische verantwoordelijkheid om een veilige en schone ruimte te waarborgen voor toekomstige generaties een zwaardwegender punt. Net zoals bij klimaatverandering betekent het ontbreken van kortetermijnwinst niet dat de ethische verantwoordelijkheid om het probleem aan te pakken vervalt. Er kunnen fondsen worden opgezet voor technologische innovaties, net zoals dat gebeurt bij hernieuwbare energie. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, ontstaan er effectievere methoden om ruimtepuin op te ruimen, zoals verbeterde tracking en veilige verwijderingsmethoden.
Ruimteafval beheren is een dringende ethische verantwoordelijkheid. Het beschouwen van de ruimte als een wereldwijd gemeenschappelijk goed en een intergenerationele verantwoordelijkheid benadrukt de noodzaak om actie te ondernemen voor toekomstige generaties. Het voorzorgsprincipe kan ons helpen ruimtepuin te beperken en veilige orbitale infrastructuren te waarborgen. Hoewel kosten en complexiteit obstakels vormen, is internationale samenwerking essentieel om de ruimte schoon en toegankelijk te houden. Net zoals we verantwoordelijk zijn voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen op aarde, hebben we de ethische plicht om de integriteit van de ruimte te bewaren en deze met respect te behandelen als een eindige, gedeelde hulpbron.
_Literatuur
  • Curry, P. (2011). Ecological ethics: An introduction. Polity Press.
  • Mariappan, A., & Crassidis, J. L. (2023). Kessler's syndrome: a challenge to humanity. Frontiers in Space Technologies.
  • Hall, L. (2014). The History of Space Debris. Embry-Riddle Aeronautical University.
Kwintessens
Bart Janssen is een masterstudent aan de Universiteit Utrecht en focust op duurzaamheid en innovatie. Momenteel ligt zijn focus op de ruimte, de activiteit hierin en hoe dit duurzamer kan worden.
_Bart Janssen -
Meer van Bart Janssen

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws