Kwintessens
Geschreven door Anton van Hooff
  • 306 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

9 januari 2025 Tref religie in het kruis
Een man komt thuis van de kerkdienst.
Zijn vrouw vraagt: 
'Waar had de dominee het over?'
'De zonde.'
'Wat zei-ie ervan?'
'Hij was ertegen.'
Toen ik na de Nederlands-Vlaamse atheïsmemiddag van 7 december 2024 in Amsterdam thuiskwam, kon ik op de vraag van mijn vrouw hoe het was, niets anders zeggen dan:
'Nou, ze waren tegen het geloof.'
_Godsdienst ondermijnt het denken en de moraal
Met een bombardement van argumenten veegden de sprekers namelijk de vloer aan met de godsdienst. Er bestaat immers gewoon geen god en de aanspraak dat religie de moraal versterkt, is ongegrond. Zij ondermijnt juist de algemeen menselijke gedragsregels zoals 'gij zult niet doden'. Maar moorden in de naam van Jahweh, Jezus of Allah is juist godgevallig.
Dirk Verhofstadt presenteerde als een nieuwe Jahweh op de berg Sinaï zijn tien humanistische geboden. Met alle waardering kon ik er toch niet meer in ontdekken dan een uitwerking van de gulden regel die alle samenlevingen kennen: 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'. 
_Hoe komen we van het geloof af?
Godsdienst doet dus geen goed, het is gewoon een kwaad. Maar hoe komen we ervan af? Ja, door te denken, maar het denkvermogen schakelen gelovigen principieel uit. Je bewijst je geloof juist door de grootste onzin, zoals opstanding en het eeuwige leven, voor waar te houden. Dat is het intellectuele masochisme dat inherent is aan religie.
Nee, het geloof laat zich niet wegredeneren. En ongeloof een beetje gezellig maken, zoals Stine Jensen, atheïste van 2024, bepleitte, lijkt me ook niets. Samen atheïstische liederen zingen zoals 'Die Gedanken sind frei'? Een borrel met vrijgeestverwanten is mij meer dan genoeg.
Waar godsvrijen zich van moeten ontdoen, is de eerbied voor religie als een mening van hogere orde. Aan die vorm van 'respect' lijdt het Nederlandse Humanistisch Verbond, bijvoorbeeld door jongensbesnijdenis niet te durven afwijzen. Natuurlijk heeft iedere afwijkende mening recht op respect, in de zin dat men die vrijelijk mag aanhangen, verkondigen en vieren. Maar dit respecteren is iets anders dan eerbied hebben in de zin van 'Goh, geloof jij in god?'. Je zegt toch ook niet 'Goh, geloof jij in kabouters?'.
De eerbied voor godsdienst als een hogere mening heeft zijn beslag gekregen in grondwetsartikelen en algemene verklaringen van mensenrechten die de vrijheid van godsdienst garanderen. Vrijheid van mening(suiting) is meer dan genoeg om ook de onzin van godsgeloof genoeg ruimte te geven.
_Spot en hoon
Tijdens de lange zit van 7 december dacht ik vaak: 'Maar laten we toch lachen'. Godsdienst is toch een uiterst bespottelijk verschijnsel? Stel je voor dat een sekte de guillotine, de galg of de elektrische stoel als eerbiedwaardig symbool zou hebben? Het christendom vereert onverdroten het executie-instrument van het kruis. Niet voor niets kunnen godsgelovigen niet tegen hoon en spot. In dat kruis moeten we hen treffen.
Kwintessens
Anton van Hooff is classicus, vrijdenker, republikein en heeft in die hoedanigheden allerlei functies bekleed. Naast vele krantencolumns, artikelen en bijdragen aan bundels, publiceerde hij 15 boeken over een waaier van onderwerpen: liefde, democratie, dood en eigendoding in de oudheid, Romeinse keizers, vroege kritiek op het christendom, Spartacus en het Plakkaat van Verlatinghe.
_Anton van Hooff auteur
Meer van Anton van Hooff

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws