Kwintessens
Geschreven door Frank Roels
  • 10406 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

3 augustus 2020 Corona: vormen moslims broeihaarden?
Nu het aantal nieuwe besmettingen met COVID-19 opnieuw sterk oploopt, zoeken we oorzaken. De lijn tussen "oorzaken" en "zondebokken" is evenwel dun. Frank Roels waarschuwt voor stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen en plaatst een en ander in een breder perspectief.
Het aantal besmettingen neemt angstwekkend toe, en iedereen zoekt naar de bronnen. Hoe kunnen we een tweede lockdown vermijden?
In een hoofdartikel onderstreept De Standaard dat we moeten durven de feiten noemen, en zeggen dat er in de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen een aantal clusters zitten. Het zou, schrijft de krant, een foute politieke correctheid zijn om geen namen te durven noemen.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid past deze correctheid ook toe, en noemt de Turkse gemeenschap (in Beringen) als coronacluster.
Het Agentschap is een instelling die afhangt van de Vlaamse regering, samengesteld, zoals geen geheim is, uit N-VA-, CD&V- en Open VLD-ministers. 'Veel bevestigde gevallen zijn personen met Marokkaanse namen, die familie zijn van elkaar. Wat er precies achter zit, weten we nog niet', zegt Wim Flipse, arts van het Agentschap.
'De uitbraak in de Joodse gemeenschap lijkt dan weer niet de motor te zijn van de besmetting in de stad', aldus De Standaard.
De burgemeester van Antwerpen (Bart De Wever, N-VA) zegt op Radio 1: 'Het zijn vaak allochtone gemeenschappen die daar wonen.'
In het weekendnummer van de kwaliteitskrant De Tijd (24 juli) staat een titeltje in vetjes: 'Allochtone gemeenschap': 'In Antwerpen is vastgesteld dat veel besmette mensen een Marokkaanse familienaam hebben. Er is ook sprake van besmettingen in de Joodse wijk. In Limburg blijken heel wat Vlamingen met Turkse roots besmet, in Gent doet het virus de ronde in de Bulgaarse gemeenschap.' (…) '"Misschien is de beste oplossing Borgerhout op slot te gooien, maar hoe krijgen we dat verkocht?, stelt de N-VA."'
Prof. Pierre Van Damme: 'Op 30 juli viert de Marokkaanse gemeenschap het Offerfeest. Hoe zullen we daarmee omgaan?' (in Humo).
Deze boodschappen van meerdere woordvoerders en journalisten zijn duidelijk: allochtonen, vooral moslims, zijn de dragers van de nieuwe besmettingen. De privacy van deze families, en het beroepsgeheim, worden on hold gezet, in het belang van 'de ware feiten' en de volksgezondheid. Deze laatste rechtvaardigt ook maatregelen in of tegen deze gemeenschappen, zonder dat er nieuwe wetten voor nodig zijn. Welke maatregelen? Dat zullen we niet weten, bijvoorbeeld meer systematisch testen, wat nog meer besmette gevallen aan het licht zal brengen.
_Zwijgen of protesteren?
Hoe moet een vrijzinnig humanist nu reageren op het 'namen noemen'? Moeten we protesteren, de schending van de privacy aanklagen? Zeggen: 'dat begint te lijken op 1933'?
Wel, de privacy van allochtonen verdedigen zou ons toch niet lukken. De editorialist van De Standaard heeft op 17 juli immers al duidelijk de bakens uitgezet: 'Zwijgen mag niet'. Reeds eerder werd in koor geroepen en geschreven, dat sommige progressieven de mond snoeren van andere meningen, dat wij verhinderen dat 'de waarheid' aan het licht komt. 'Cancellen' heet dat. Bari Weiss, een journaliste van de New York Times, en de chef opinie James Bennet, namen daarom ontslag, en dat moet de hele wereld weten.
Zelfs Ian Buruma schrijft over een 'dogmatische missiedrift' van 'de meeste progressieve kranten en tijdschriften in de VS'.
Ik maak me geen illusies wat op Facebook en tutti quanti allemaal gespuid wordt over 'de progressieven'.
Een beter antwoord is: behalve bij, zogezegd, Marokkanen, Turken en Bulgaren, waar vinden we nog nieuwe besmettingen?
_De andere clusters
Hier zijn de uitbraken volgens Sciensano, op 18 juli:
Ledegem (206), Aubange (123), Braives (94), Moorslede (89), Linkebeek (86), Heusden-Zolder (68), Boom (55), Houthalen-Helchteren (55), Torhout (49), Kortemark (48), Watermaal-Bosvoorde (48), Opwijk (41), Dison (39), Lendelede (35), Tenneville (35), Evere (34), Antwerpen (33), Theux (33), Wommelgem (31), Hooglede (30), Geer (29), Aartselaar (28), Beauvechain (28), Lierneux (28), Edegem (27), Koekelberg (27), Florennes (27), Grimbergen (27), Moeskroen (26), Kortrijk (26), Quévy (25), Oostkamp (25), Hove (25), Oostrozebeke (25), Verviers (24), Beringen (24), Dour (24), Mesancy (24), Mortsel (23), Jette (23), Lint (23), Ardooie (22), Wevelgem (22), Musson (22), Menen (21), Tielt (20), Temse (20).
De Brusselse gemeenten met veel kleurlingen staan niet in de lijst. Gent wordt niet vermeld, dus de Roma-gemeenschap is ook niet verantwoordelijk (volgens De Tijd nochtans de Bulgaarse gemeenschap – zie hoger). Wie dan wel?
'Hier in een boerendorp?', zegt een bewoner van Ledegem. De uitbaatster van een restaurant in Moorsele bleek een zogenaamde superverspreider.
Aubange, met het hoogste aantal gevallen in een Franstalige gemeente, ligt tegen de grens van het Groot-Hertogdom, en het zou gaan over grensarbeiders.
De Gentse scoutsgroep Sint-Bernadette heeft het zomerkamp in het Waalse (!) Couvin moeten afbreken; allen gaan in quarantaine. 'Vandaag zijn er 1474 kampen lopende, en dit is het allereerste dat effectief stopgezet wordt na een besmetting.' (De Morgen). Maar niet het laatste!
_Chiro-kampen geannuleerd vanwege coronabesmettingen
Twee kampen in Lendelede: slecht nieuws voor driehonderd kinderen en jongeren. Op het nippertje kunnen ze toch niet op kamp vertrekken. Op medisch advies wordt ook de speelpleinwerking geschorst tot einde juli.
Idem een derde kamp uit het Antwerpse Klein-Vorst. Verder: een Chiro-groep uit het Limburgse Peer kan niet vertrekken; en een lid van de Chiro van Jezus-Eik, bij Overijse, testte positief na afloop van een kamp.
De Chiro van Waarloos (Kontich) heeft laten weten dat de jeugdbeweging niet welkom is in Lille. 'De zestien huisartsen van onze gemeente hebben me geadviseerd om de Chiro te weigeren. Drie van de leden hadden positief getest na een animatorcursus in Westmalle. En nadat we alle leiders hadden laten testen, bleek nog een leider besmet.' 'Je moet de kat niet bij het spek zetten', zegt burgemeester Marleen Peeters (N-VA).
Chiro Zandhoven is weer naar huis gemoeten.
Hier even vermelden dat de Chiro Jeugd Vlaanderen zowat 90 000 leden telt, en 16 000 leid(st)ers. Bij hun werking komt nogal wat lichamelijk contact te pas (de eerste beelden zijn van voor de epidemie.)
Eerder vernamen we al hoe massaal kerkbezoek, van zingende Evangelische christenen, tot veel infecties geleid heeft.
We zouden de talrijke haarden in Vlaamse middens levensbeschouwelijk kunnen duiden, zoals bijna eenieder aan 'Marokkaans' en 'Turks' een godsdienst verbindt.
De nieuwe besmettingen bevinden zich in een hele reeks Vlaamse (en Waalse) gemeenten. Statistisch worden deze hoofdzakelijk bevolkt door blanke families die katholiek zijn opgevoed. Dat is onmiskenbaar wanneer we de onderwijskeuzes cijfermatig bekijken: zowat driekwart van de Vlamingen volgden katholieke godsdienst, in katholieke scholen en in het officieel onderwijs (12-13% van de leerlingen volgen niet-confessionele zedenleer).
Kunnen we de rooms-katholieke opvoeding verbinden met een verhoogde vatbaarheid voor het coronavirus? Is er bij sommigen geen vertrouwen in de wetenschap? Zijn de gezinnen groter, en dus de contacten veelvuldiger? Hendrik Vandromme en zijn echtgenote Liliane Feys uit Ledegem (foto in DS) vierden hun gouden bruiloft met kinderen en kleinkinderen in een vakantiepark, en nu zijn er twaalf positief getest. Is de kerk, de biechtstoel (ofschoon bij een minderheid) een plaats van besmetting?
Duizend doopsgezinden moeten in quarantaine, in het Duitse Euskirchen.
Le Soir schrijft: 'Les croyants sont consternés: ce sont des communautés religieuses, chrétiennes en Corée du Sud, protestantes pentecôtistes en Alsace, évangélistes au Brésil, juives orthodoxes à New York, islamistes en Malaisie qui ont le plus contribué à la propagation du virus. A quoi joue Dieu?'
Dat laatste weten we niet. Echter, de feiten zijn er. Men zal niet kunnen zeggen dat we uit misplaatste politieke correctheid de feiten hebben willen verbergen.
Kwintessens
Frank Roels is lid van het Humanistisch Verbond en van het August Vermeylenfonds. Zie ook http://vermeylenfonds.wordpress.com/category/frank-roels/ Frank Roels schreef een hoofdstuk over seksuele moraal in zijn werk. https://biblio.ugent.be/person/801000072304
_Frank Roels -
Meer van Frank Roels

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws