Het Vrije Woord
Geschreven door Persbericht
  • 2643 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

5 december 2020 Jean-Jacques Amy wint de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021
De Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021 wordt toegekend aan prof. dr. Jean-Jacques Amy 'omwille van zijn levenslange activisme voor de rechten van verdrukten, in het bijzonder de rechten van de vrouw, vanuit de bekommernis voor de zorg van de patiënt die voor hem steeds primeerde, zelfs op zijn eigen belang'.
Prof. dr. Jean-Jacques Amy werd als jonge arts die zich specialiseerde in gynaecologie en verloskunde geconfronteerd met de zware gevolgen van clandestien uitgevoerde abortussen. Gedreven vanuit een vrijzinnig-humanistische levenshouding en een geloof in gelijke rechten voor alle mensen en in het recht op zelfbeschikking, zette die confrontatie hem ertoe aan om de zorg voor vrouwen op te nemen. Daarbij schuwde hij de risico's voor zijn eigen persoon niet en hij liet zich nooit intimideren door de eventuele juridische of professionele gevolgen van zijn engagement.
'Een arts is volgens mij deontologisch en ethisch verplicht om de wet te overtreden als dat in het belang is van zijn patiënt', zei hij vorig jaar in een interview met het tijdschrift De Geus van Gent.
Die consequente houding en inzet maakte dat hij de meest veroordeelde arts was in het kader van zwangerschapsafbrekingen, maar die prijs was hem nooit te hoog.
Vorig jaar verscheen van hem het boek Anoniem is een vrouw (ASP, 2019). Het werk is een statement over mensenrechten, moed, doorzettingsvermogen, verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid, waarin Amy op bevlogen wijze schrijft over de rode draad in zijn carrière: onrecht tegenover vrouwen en de strijd voor gelijke rechten.
De Prijs Vrijzinnig Humanisme wordt tweejaarlijks toegekend door het Humanistisch Verbond op 21 juni, de Internationale dag van het humanisme. Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden. De laureaat ontvangt het inmiddels iconische beeld van kunstenaar Paul Baeteman en zijn naam wordt gegraveerd in de sokkel van het monument van de levensgrote versie van het beeld aan het Geuzenhuis te Gent. Meer info over de prijs: www.humanistischverbond.be en Prijs Vrijzinnig Humanisme - Wikipedia
De prijsuitreiking vindt plaats in Bozar (en/of via streaming) op 21 juni 2021.
De Jury bestond uit: Eddy Boutmans – Johan Braeckman – Gert De Nutte – Leona Detiège – Hind Fraihi – Marieke Höfte – Jan Lampo – Sylvie Lausberg – Caroline Pauwels – Rik Röttger – Jurgen Slembrouck – Patrick Stouthuysen – Mario Van Essche (voorzitter jury) – Marina Van Haeren
_Meer info:
Humanistisch Verbond, [email protected], T 03 233 70 32, of Mario Van Essche, T 0485 937 734, www.humanistischverbond.be
Het Vrije Woord
-
_Persbericht -
Meer van Persbericht

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws