Videoblog
Geschreven door 15 minuten Verwondering
  • 1505 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

19 december 2020 15 minuten Verwondering
15 Minuten Verwondering maakt je deelgenoot van de passie van een medemens met een speciale kennis of kunde. Neem een kwartiertje de tijd en geniet van een bijzondere kijk op een stukje van de wonderlijke wereld waarin we leven.
_Teaser
Teaser
"Verwondering is wat ons voortstuwt, wat maakt dat we onze talenten ontplooien, dat we onze grenzen verleggen, dat we boven onszelf uitstijgen en, uiteindelijk geluk vinden in wat we doen. Als er geen verwondering meer is, wordt alles grijs."

Caroline Pauwels, uit Ode aan de verwondering
_Vanaf 19 december 2020: Jean Paul Van Bendegem over de schoonheid van wiskunde
Jean Paul Van Bendegem over de schoonheid van wiskunde
Jean Paul Van Bendegem is filosoof, wiskundige en doctor in de wijsbegeerte. Zijn maatschappelijk engagement toont zich door de talrijke lezingen die hij verzorgt voor allerhande culturele verenigingen in Vlaanderen over een brede waaier van onderwerpen. Dit gaat samen met een zekere aanwezigheid in de media, in de vorm van radio- en tv-interviews en columns voor diverse kranten en tijdschriften en websites. Maar ook samenwerkingen met kunstenaars zoals Kris Verdonck en het ensemble B'Rock horen daarbij. Ten slotte zijn er de boeken bedoeld voor het bredere publiek zoals De vrolijke atheïst, Verdwaalde stad en Wijs, grijs & puber.
_Vanaf 2 januari 2021: Jurgen Wayenberg over de betovering van de muziek
Jurgen Wayenberg over de betovering van de muziek
Voor Jurgen Wayenberg vormen kunst en onderwijs de rode draad in zijn carrière. Al 23 jaar is hij dirigent van het VUB-symfonieorkest en combineert hij zijn actieve concertleven met zijn werk als algemeen directeur van de Scholengroep Brussel van het Vlaams Gemeenschapsonderwijs (GO!). Onder zijn leiding groeide het VUB-orkest verder uit en specialiseerde het zich in het vertolken van zowel filmmuziek als hedendaagse muziek. Naast verschillende eerste prijzen en het hoger diploma klarinet behaalde hij het diploma van Meester in de Muziek. Tenslotte heeft hij vele jaren klarinet gedoceerd aan de Muziekacademie van Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe.
_Vanaf 16 januari 2021: Johan Braeckman over de wonderbaarlijkheid van het leven
Johan Braeckman over de wonderbaarlijkheid van het leven
Als geen ander verstaat moraalfilosoof Johan Braeckman de kunst om het wetenschappelijk en wijsgerig denken op een aangrijpende manier onder de aandacht te brengen. Sinds 1998 is hij voltijds professor bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de UGent. Zowel voor onderwijs als onderzoek is hij er verantwoordelijk voor het vakgebied Wijsgerige Antropologie. Hij richt zich in zijn onderzoek op de wijsgerige problemen verbonden aan de levenswetenschappen, in het bijzonder de evolutietheorie en de neurowetenschappen. Hij geeft geregeld lezingen in binnen- en buitenland over meerdere thema's die in zijn werk aan bod komen en hem nauw aan het hart liggen. In 2013 kreeg hij de Loopbaanprijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
_Vanaf 30 januari 2021: Katrien Kolenberg over de grootsheid van de kosmos
Katrien Kolenberg over de grootsheid van de kosmos
Katrien Kolenberg is een sterrenkundige met een passie voor muziek. In haar werk zijn kunst en wetenschap nauw met elkaar verbonden. Als professor astrofysica/ onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en de VUB, bestudeert ze de geluiden van sterren. Daarnaast is ze coördinator bij STE(A)M voor de Associatie KU Leuven. Haar expertisegebied omvat fotometrische en spectroscopische studies van pulserende sterren. Ze gebruikt astronomie als hulpmiddel voor wereldwijde ontwikkeling en kunst als een manier om de menselijke conditie aan te raken, vaak in kosmisch perspectief.
_Vanaf 19 februari 2021: Marc Noppen over serendipiteit
Marc Noppen over serendipiteit
Marc Noppen studeerde geneeskunde aan het Limburgs Universitair Centrum en de Vrije Universiteit Brussel. Hij is al jaren de CEO van het Universitair Ziekenhuis in Brussel. Hij is ook gastprofessor bij universiteiten in de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk en won al verschillende wetenschappelijke prijzen.
_Vanaf 13 maart 2021: Paul De Knop over voetbal
Paul De Knop over voetbal
Paul De Knop is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Van 2008 tot 2016 was hij tevens rector van de VUB. Hij behaalde de graden van licentiaat Lichamelijke Opvoeding en licentiaat Vrijetijdsagogiek. Aanvullend behaalde hij een Master's Degree in the Sociology of Sport & Sports Management aan de University of Leicester. Hij promoveerde tot doctor in de Lichamelijke Opvoeding aan de VUB. Tot 2008 was hij ook bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en voorzitter van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs (2002-2008). Van 2004 tot september 2008 was hij decaan van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie van de VUB, en adjunct-kabinetschef van de Vlaamse minister van Sport Bert Anciaux. Hij doceert sportsociologie en sportbeleid.
Videoblog
15 Minuten Verwondering maakt je deelgenoot van de passie van een medemens met een speciale kennis of kunde. Neem een kwartiertje de tijd en geniet van een bijzondere kijk op een stukje van de wonderlijke wereld waarin we leven.
_15 minuten Verwondering -
Meer van 15 minuten Verwondering

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws