10 februari 2021
Och, het is maar een griepje …
Zoals elk jaar in oktober wilde ik vorig jaar bij mijn apotheker mijn griepvaccin halen. Niet dat ik tot een risicogroep behoor, maar enige jaren geleden werd ik zwaar geveld door de griep. Dat was geen pretje. Wekenlang had ik hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Sindsdien ga ik elk jaar voor de griepprik. Iedereen heeft wel eens een grieperig gevoel in de periode van de verkoudheden. In het dagelijks leven worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden al vlug 'griep' genoemd. De echte seizoensgriep is echter dikwijls van een ander kaliber. Het is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Een gezond mens overleeft dit wel, maar je kunt er een aantal weken behoorlijk ziek van zijn. Bij oudere, zieke of verzwakte mensen kan de griep tot de dood leiden.
Bij de apotheker aangekomen, bleken er geen griepvaccins meer beschikbaar. Die waren door de coronapandemie voorbehouden voor mensen die het echt nodig hebben. Men wil natuurlijk vermijden dat risicogroepen zowel door het coronavirus als door het influenzavirus besmet zouden geraken. Een terechte keuze vind ik. Ik laat mensen uit risicogroepen graag voorgaan. Hard heb ik er ook niet van wakker gelegen, want ik hou me strikt aan de coronaregels: handen wassen, mondmasker dragen, afstand bewaren, sociale contacten beperken enz. Ik ging ervan uit dat ik daardoor ook mezelf wel van het influenzavirus zou vrijwaren. Wat tot op heden ook zo is.
_COVID-19, simpelweg vergelijkbaar met de seizoensgriep?
Actiegroepen die strijden tegen de coronaregels poneren graag dat het hele coronagebeuren overdreven is omdat COVID-19 qua ernst vergelijkbaar zou zijn met de gewone seizoensgriep. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe zwaar de griep kan toeslaan. Elk jaar sterven er behoorlijk veel mensen aan. Dit standpunt innemen om het gevaar van het coronavirus te minimaliseren en de maatregelen te verwerpen op zich vind ik dus opmerkelijk. Op Radio 1 legde biostatisticus Geert Molenberghs aan de hand van het reproductiegetal uit dat we COVID-19 en de griep niet op dezelfde hoogte mogen zetten. Het reproductiegetal staat voor hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door iemand die de ziekte heeft. Bij griep is dat 1,5, bij COVID-19 3. Tevens legde Molenberghs uit dat de kans op overlijden bij COVID-19 tot vijfmaal hoger ligt dan bij de griep. De tegenpartij zwaait echter ook met cijfers en statistieken hieromtrent. Zo houden ze voor de leek de vraag levendig: is het coronavirus vergelijkbaar met het influenzavirus of niet?
De achttiende-eeuwse Ierse schrijver en satiricus Jonathan Swift, bekend van Gullivers reizen, wist het al: de leugen vliegt en de waarheid strompelt erachteraan (De kunst van de politieke leugen, 1710). Meestal kost het inderdaad tonnen meer energie om onzin te weerleggen dan ze te produceren. Deze wijsheid staat ook wel bekend als de wet van Alberto Brandolini. Deze Italiaanse computerprogrammeur bedacht de stelling toen hij zag hoeveel moeite het kostte om de leugens te ontkrachten waarmee Silvio Berlusconi zijn tegenstanders keer op keer in de hoek dreef. Ook bij de bewering dat COVID-19 en de seizoensgriep gelijkwaardig zijn, loop je daar al snel tegenaan.
_Nog nooit zo weinig mensen met griep door de coronamaatregelen
Een nieuwsbericht van VRT NSW van 4 februari kopte 'Nog nooit zo weinig mensen met griep door coronamaatregelen'. De mythe dat het coronavirus en het influenzavirus op gelijke voet staan, wordt hiermee op een heel simpele manier doorprikt. Volgens epidemioloog Nathalie Bossuyt van Sciensano treft het griepvirus in ons land elk jaar gemiddeld een half miljoen mensen. 'Sinds oktober zijn er amper 14 positieve grieptesten gedetecteerd in onze peillaboratoria', meldt zij in dit nieuwsbericht. De verklaring hiervoor is niet ver te zoeken: het is een fijne spin-off van de coronamaatregelen. Mijn gemiste griepprik was dus geen drama. Het is duidelijk dat de coronamaatregelen ook de normale seizoensgriep aanpakken, en dus werken. Q.E.D. Maar ondanks alle maatregelen blijft het coronavirus doorgaan aan een tempo van 2350 besmettingen per dag. Ergo, dit coronavirus is niet zomaar vergelijkbaar met het griepvirus. Het is veel besmettelijker en bijgevolg veel gevaarlijker dan de normale seizoensgriep.
Conclusie: dat het gelijkstellen van COVID-19 aan een normale seizoensgriep een misvatting is, is hierbij op een simpele manier aangetoond. Je kunt er echter vergif op innemen dat er ook voor deze vaststelling snel een of ander antwoord zal opduiken van de tegenstanders van de coronamaatregelen. En plots daagt Sisyphus ergens achteraan in mijn hersenpan op.
(foto bovenaan © Gwenny Cooman)
Meer van Filip Van Beurden
(foto bovenaan © Gwenny Cooman)