Lucas De Man & Mariëlle de Goede
Jacinta De Roeck
Non-fictie
  • 2133 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

21 oktober 2020 Yes, please! Een zoektocht naar erotische fantasieën in Nederland en Vlaanderen
Wat gebeurt als een vijftienjarige jongen een boek over erotiek vindt in de kast van zijn moeder en het ook mág lezen? Moeten zelfs: ‘Lees maar, jongen. En als je vragen hebt ben ik er, altijd, dat weet je.’ Meer dan twintig jaar later werd deze jongen man, creator, tv-presentator en directeur van Stichting Nieuwe Helden en hij schrijft samen met de psychologe Mariëlle de Goede een boek.
Het ‘gevonden’ boek ‘Diepe gronden’ van Nancy Friday (1973) maakte op deze vijftienjarige Lucas een diepe indruk. Het zorgde ervoor dat hij midden in een ontluikende seksualiteit, zijn fantasieën al lezend de vrije loop liet.

Nu geeft hij het woord aan 300 mensen die vrijuit praten over hun erotische fantasieën.
Hoe is het zover kunnen komen? De jongen van vijftien wordt man, de fantasieën laten hem niet los. Hij wordt volwassen, studeert af en beseft dat erotische fantasieën vijftig jaar nadat het boek van Friday hip was nog altijd taboe blijven, dat er geen enkel vervolg kwam op dit boek - erger nog, een Nederlandstalige versie is zelfs niet meer te verkrijgen.

Een avond en nacht in 2018 verandert alles. Een feestje ergens in een Amsterdamse woonkamer brengt jonge mensen samen. De sfeer wordt losser en losser en dan doet Lucas De Man waar hij zo goed in is, hij gooit de erotische fantasieën op als gesprekonderwerp. De vrouw naast hem veert op, één en al enthousiasme, het is Mariëlle de Goede. Na een nachtlange brainstorm is het project geboren: ‘Yes,please!’.
Een enthousiaste ploeg gaat aan slag. Ze trekken rond in hun ‘Bolleke’ – neen, niet het autootje van Markske van FC De Kampioenen, wel een omgebouwde caravan – en ze interviewen in een veilige sfeer honderden mensen. Mensen tussen de 18 en 73 jaar, alle genders, alle geaardheden, alle kleuren, alle levensbeschouwingen, met slechts één constante: hun fantasieën. Eindelijk kreeg Nancy Friday een waardige opvolger, dit boek ‘Yes, please!’.

De auteurs en onderzoekers geven toe dat ook Justin Lehmiller een grootschalig onderzoek deed in de Verenigde Staten. Dit onderzoek werd gepubliceerd in 2018, toen hun project in Nederland en Vlaanderen reeds lopende was. De onderzoekers volgen Lehmiller in de zeven categorieën waarin hij de fantasieën indeelt, maar ze voegen twee categorieën toe. Nederland is Amerika niet, België is dat ook niet.
Een inspirerende bedenking vond ik in het boek op de pagina´s 22 en 23. Dit hoofdstukje heet ‘De Freudiaanse fout’. ‘Wie echt gelukkig is fantaseert niet’ beweert Freud. Onze jonge onderzoekers plaatsen daar een vraagteken bij, in een zeer groot “bold” lettertype. Ze hebben ook vragen bij de ‘ziektebeelden’ terug te vinden in de DSM-5 code en de ICD-10 CN classificatielijst van het WHO, waarin een aantal fantasieën, terug te vinden in dit boek, ondergebracht worden als een… medische aandoening, een ziektebeeld. ‘Wie of wat bepaalt eigenlijk of bepaalde verlangens en voorkeuren afwijkend of normaal zijn?’ Boeiend!
Het boek telt 315 pagina’s, maar tussen pagina 41 en pagina 304 kunnen we de ‘getuigenissen’ lezen, de erotische fantasieën opgedeeld in 9 categorieën. Vrij te lezen, hoppend van de triootjes, via de speeltjes naar de beestjes. De veertig pagina’s duiding en wetenschappelijke conclusies zijn zeker boeiend om te lezen. Voor de rest, de getuigenissen, kun je kiezen: lezen of niet lezen. Het mag dus al eens ‘wat meer’ zijn of… ‘wat minder’.

Een interessant boek voor wie beroepsmatig bezig is met seksualiteit, of voor wie de grenzen van de eigen seksualiteit, de erotica en de fantasieën wil verkennen.
Lucas De Man & Mariëlle de Goede
Jacinta De Roeck
Non-fictie
Adviseur ethische thema's Open Vld
_Jacinta De Roeck -
Meer van Jacinta De Roeck

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies