Lus De Ridder
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1321 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

26 november 2021 De kleine wandelgids
Het ziet ernaar uit dat corona ons nog lang in eigen land zal proberen te houden en deze gids toont aan dat er nog wat te zien is. In het volgebouwde Vlaanderen zijn dan wel geen bergen te beklimmen, maar er is nog ongerepte natuur. Lus zocht namelijk naar routes buiten parken en villawijken en geeft het advies om met goed schoeisel aan de voet te vertrekken. Ze waarschuwt dat de paden veelal niet verhard zijn, modderig kunnen worden en dat kinderwagens en rolstoelen zelden mee kunnen. Daarvoor zijn andere gidsen dan weer beter.
Vijf provincies
In elk van de 5 Vlaamse provincies heeft ze telkens 5 lusvormige routes gevonden, van 3 tot 16 km lang. Elke wandeling is ter plaatse goed bewegwijzerd, soms met symbolen of bordjes en soms met wandelknooppunten. Behalve een kaartje,  het begin van de wandeling, het aantal kilometers en het soort bewegwijzering krijg je niet veel uitleg. Zoek dus niet naar “aan huis nr 21 draai je rechtsaf” en andere details. Onder ‘Goed om weten’ staat hoeveel procent van de weg verhard is, welk soort landschap je mag verwachten (bv. “licht glooiend”) en of honden toegelaten zijn, met dien verstande dat ze altijd aan de leiband moeten. Soms raadt Lus eet-en drinkgelegenheden aan en een enkele keer ook een logeeradres.
Op ongeveer drie bladzijden legt ze uitleg wat deze route de moeite waard maakt. Beelden spreken duidelijker dan woorden en dus illustreren een zevental foto’s per wandeling wat je mag verwachten.
Bruikbaar?
Heel zeker, al was het maar omdat het boekje zo licht is (183 gram) dat het in een jaszak past of in een handtas. Af en toe geeft Lus aan dat het beginpunt met het openbaar vervoer bereikt kan worden, maar dat is eerder een zeldzaamheid. Als er in de omgeving nog interessante wandelingen zijn, zal ze die ook aangeven.

Gerda Sterk
Lus De Ridder
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies