Sentier de Grande Randonnée
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1119 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

26 oktober 2021 20 randonnées en ligne de gare à gare par les GR - Tome 1
Dit is de gids waarop ik zat te wachten. Helaas bestaat deze uitgave enkel in het Frans.
_Wandelen met de trein
Het concept is eenvoudig: u vertrekt voor een stevige wandeling in het mooie Wallonië, maar u neemt de trein tot het beginpunt en eindigt de wandeling aan een ander station. Bij dit soort rechtlijnige wandelingen zou u twee auto's nodig hebben, en nu geen enkele. Dit zijn dus geen lusvormige trektochten. U volgt slingerende paden van het ene station naar het andere.
_Ecologisch verantwoord
"Bent u verliefd op slingerende paadjes, op binnenweggetjes en … op de ijzeren weg? Wel, dan is deze Topo-Gids gemaakt voor u", zo presenteert het boek zich op p. 5. Wilt u bovendien aan duurzaam toerisme een bijdrage leveren en geen CO2 uitstoten, dan vindt u hier twintig dagtochten van gemiddeld ongeveer twintig km.
De kortste is 16 en de langste is 26 km.
_Praktische aanpak
Op p. 3 vindt u in een nuttige inhoudstafel het volgende:
  1. de Waalse provincie (er zijn er vijf) waarin de vier wandelingen zich bevinden
  2. het begin- en het eindstation
  3. het nr. van de GR of GRP die u zal bewandelen
  4. de lengte in km
  5. de bladzijde
Er is een QR-code om de route in te scannen. Op p. 9 staan raadgevingen aan de gebruikers van een gps-systeem. Er wordt verwezen naar de juiste kaarten in de cartografie en naar een uitgave van de Topo-Guide du GRP die eveneens van toepassing is.
Op het einde van elke route staan eet- en drinkgelegenheden onderweg en het adres van de toeristische info, met e-mail.
De kaft vooraan kunt u openplooien en dan krijgt u een overzicht waar de lussen zich bevinden. De kaft achteraan bevat een overzicht van de hele GR waarvan een van de wandelingen deel uitmaakt. Symbolen duiden aan waar er rustbanken zijn, waar er picknicktafels staan, waar er stopplaatsen van een bus (met of zonder schuilhok) zijn, en waar u op het panorama moet letten.
_En route!
Ik neem als voorbeeld Rando 4: van Hoeilaart naar Genval.
We zijn in de provincie Waals-Brabant. We zullen vijf plaatsen aandoen: Hoeilaart, Ransbeck, Ohain, Hannonsart, Genval. We zitten op de spoorlijn Brussel-Namen. Het hoogteverschil staat in een grafiek aangegeven. Een paar foto's geven een indruk van wat ons te wachten staat. Deel 1 van de wandeling ligt buiten de GR (zie het gekende symbool met een streep door). Het station heeft twee uitgangen. De tekst vertelt welke van de twee u moet nemen. U zult onderweg banken en een picknicktafel tegenkomen. Op een kaartje kan u de weg volgen van het station naar de aansluiting met de GR126. Daar begint het deel dat 'Chemin du Pachy' heet. Dat is 4,7 km en eindigt bij een bushalte. Onderweg lopen we langs de muur rond Argenteuil. We lezen dat Leopold III er woonde na zijn troonsafstand tot aan zijn dood.
Zo volgen er nog zeven hoofdstukjes met telkens goede aanduidingen, waar nodig met de huisnummers erbij. In het groen staan wetenswaardigheden (bv. het weetje over Leopold III), in het blauw is er vermelding van een mogelijke omweg om iets te gaan bekijken dat de aandacht verdient. In dit geval is het de kerk Saint-Etienne van de 17de eeuw.
_De proef op de som
Die heb ik nog niet kunnen nemen, want dat zou natuurlijk de beste beoordeling zijn: vindt u de weg via de aanduidingen, ook als uw oriëntatievermogen niet is om over naar huis te schrijven? Mij lijkt het mogelijk, zelfs met de tekst in het Frans, omdat de sleutelwoorden (tourner à gauche, prendre à droite) dikwijls dezelfden zijn.
Er zijn al vele Topo-Guides verschenen in het Nederlands. Het is wachten op een vertaling van dit interessante deel.
Sentier de Grande Randonnée
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies