Samuel Dali De Schepper
Jacinta De Roeck
Non-fictie
  • 2218 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

27 oktober 2020 Aan de achterkant was alles in orde. Een meisje wordt man
“Wat wil jij later worden?” vroeg zijn tante. Haar nichtje denkt diep na: “Later als ik groot zal zijn?” antwoordde Veerle aarzelend, “Dat weet ik nog niet.” Maar ze wist het wel. Als ze groot is wil ze een jongen worden.
En dat werd ze. Ze werd man en auteur. Aan de achterkant was alles in orde  is een geactualiseerde uitgave van het eerste boek van Samuel Dali De Schepper. In 11 nieuwe hoofdstukken vertelt hij het vervolg van zijn levensverhaal, omdat zijn leven al eens op een soap lijkt.

Maar dit boek is zoveel meer. Het gaat dieper in op het leven als ‘transgender’. De Schepper schuwt geen controversen, hij geeft maatschappelijke én juridische duiding.
De Schepper werd intussen als ervaringsdeskundige een heuse voortrekker en is een veelgevraagd persoon om in de media zijn verhaal te doen én dat van vele anderen. Dit boek is volgens mij zelfs zo compleet en inhoudelijk zo goed dat het een plaats verdient in het onderwijs. Elke jongere zou het gelezen en besproken moeten hebben in de derde (ook tweede?) graad. Elke student die ooit beroepsmatig te maken zal hebben met jongeren, moet dit boek lezen. Verplicht opgelegd door de leerplancommissie, die – terecht – kennis over LGBTIQ belangrijk vindt. Bij elke jeugdleider hoort dit boek in de boekenkast te staan. Alsook bij de minister, de politici die LGBTIQ verdedigen, de leerkrachten die het verschil willen maken,… en zoveel anderen.
In zijn boek brengt Samuel het verhaal van zijn zoektocht naar wie hij echt is. Een tumultueus verhaal gepeperd met alles wat erbij hoort, niet altijd even fraai. Het feit dat onze samenleving in die tijd – en nu spijtig genoeg ook nog – niet echt openstond voor wie anders was, maakte het voor hem niet simpel. Op zijn veertigste neemt ‘zij’ een ingrijpende beslissing: deze vrouw wordt man. Een man met alles erop en eraan, een juridische geslachtswijziging én een medische. Hij kan zijn eigen voornaam kiezen, een piemel en beharing.
Dan leert hij zijn man kennen, in transgendermiddens. Niet te verwonderen dus dat Samuels grote liefde al eens graag gekleed ging als vrouw. Ze trouwen, een heus homohuwelijk: twee mannen die elkaar graag zien, die voor elkaar kiezen, in goed en kwade dagen. En dan gebeurt het, in de 11 toegevoegde hoofdstukken. Zijn man neemt een beslissing: “Die Rolex kan me gestolen worden, ik wil borsten en liefst zo snel mogelijk!” De wereld van Samuel davert op zijn grondvesten. “Mijn leven is een soap”, zucht hij, maar Samuel is wie hij is, iemand met respect, veel respect voor de wens van zijn partner. Ze gaan samen de weg van de transitie van man naar vrouw.
Dit ‘vreemde’ koppel vertelde hun verhaal intussen vele keren, en niet alleen in dit boek. Vandaag leven we (gelukkig) in aan andere samenleving. We hebben ondertussen het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht (2003), we hebben een transgenderwet (2007 en 2018), maar we zijn er nog lang niet. Eén ding is zeker: we moeten afstappen van het man/vrouw denken, van het binaire geslachtsysteem. Tussen de man-man en de vrouw-vrouw zijn er vele manieren van genderbeleving.
In dit boek houdt juriste Alexandra Vanvooren een pleidooi voor de afschaffing van geslachtregistratie en een aangepast afstammingsrecht. Niet iedereen zal mee zijn met deze denkoefening, maar zeker is: wie dit boek leest, die denkt er alvast eens over na. En wie weet staan er wel voldoende argumenten in (ook wetenschappelijke en juridische) om open te staan voor een genderindifferente samenleving. Zo´n samenleving zou het voor Samuel en Valerie alvast makkelijker maken. Hun leven niet, want dat loopt op rolletjes, maar als voorvechters kunnen ze op de barricades nog wat medestanders gebruiken.

Op mij kunnen ze alvast rekenen! Aan jullie om op bladzijde 247 van het boek uit te zoeken waarvoor LGBTQ – tot daar zijn we mee – IAPK+ staat! Een uitdaging…

Een zalig boek om te lezen en aan te raden aan de vrienden. Een ideaal geschenk ook voor elke opgroeiende jongere.
Samuel Dali De Schepper
Jacinta De Roeck
Non-fictie
Adviseur ethische thema's Open Vld
_Jacinta De Roeck -
Meer van Jacinta De Roeck

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies