Kwintessens
Geschreven door Rik Lefevere
  • 2823 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

14 oktober 2022 Niets met godsdienst te maken?
Het VRT-nieuws van 7 oktober: een item over polio-opsporing. Aanleiding is een recente uitbraak van polio bij de joods-orthodoxe gemeenschappen in Jeruzalem en New York. Vaccinoloog Pierre Van Damme is er als de kippen bij om te stellen dat de lagere vaccinatiegraad bij deze gemeenschappen 'niets te maken heeft met godsdienst'. De echte reden zou zijn dat deze besloten groepen moeilijk bereikbaar zijn voor vaccinatiecampagnes.
'Niets te maken met godsdienst?' Dat dacht ik niet. Orthodoxe, hetzij joodse, christelijke of islamitische gelovigen vertrouwen liever op hun respectievelijke god voor bescherming van lijf en leden dan op wetenschap. Of het nu gaat om bijbelgordels in de VS, in Nederland of Noorwegen, of om fundamentalistische joden of moslims, telkens stelt men vast dat de vaccinatiegraad bij deze populaties een stuk lager ligt dan het omringende gemiddelde. En dat zou dan een correlatie moeten zijn zonder enige vorm van causaliteit?
Corona, polio en andere nare dingen zijn de straf van God voor ... (in te vullen naar keuze uit: homoseksualiteit, genderfluïditeit, materialisme, atheïsme, communisme, kapitalisme, promiscuïteit ...). Waarom zouden de ware gelovigen die zich tegen deze verlokkingen van de duivel verzetten een vaccin nodig hebben? Bidden en het heilige boek van buiten leren, dát helpt.
De beslotenheid van deze gemeenschappen is inderdaad ook een reden voor de lage inentingscijfers. Maar deze zelfgekozen getto's zijn op hun beurt te wijten aan godsdienst. Contact met een goj, een kafir of een exemplaar dat de kudde van de Here God heeft verlaten, is uit den boze.
Hoe komt het dat verstandige mensen zo ziende blind zijn als het gaat om de nefaste invloeden van religie, onder andere op de volksgezondheid? Velen van deze intelligente mensen zullen zich 'links' noemen. Vaak gaat het om progressief denkenden die bang zijn om met rechts op één hoop gegooid te worden. Want dat rechts bepaalde groepen wil stigmatiseren, daar kijken we niet meer van op. Gevolg: bij wijze van overcompensatie knijpt links de ogen toe voor de overduidelijke oorzaken van tal aan godsdienst gelinkte problemen. In ons land zijn het vaak de joden die met fluwelen handschoenen behandeld worden, bang als men is om het etiket 'antisemitisch' opgekleefd te krijgen. Deze vorm van links, bekend onder de naam 'regressief links', verzaakt aan zijn wortels: de Verlichtingsidealen en de daaruit voortvloeiende strijd voor de mensenrechten. Het daarin vervatte principe van vrijheid van godsdienst betekent niet dat welke god dan ook boven het algemeen menselijk belang staat.
Kwintessens
Rik Lefevere is leraar muziek, Nederlands, ICT en wiskunde in OKAN in het GO! in Roeselare. Hij studeerde godsdienstwetenschappen in Leuven. Muziek en filosofie doen zijn hart en geest ontbranden.
_Rik Lefevere - Recensent
Meer van Rik Lefevere

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws