Vrijzinnige Vrouwen
Geschreven door Magda Heeffer
  • 2317 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

24 juni 2019 Geboortebeperking voor vooruitgang
Beter anticonceptie sponsoren dan een geboortekliniek: tot die conclusie is filantroop Melinda Gates onlangs gekomen. In haar boek 'The Moment of Lift' houdt ze een pleidooi voor mondiale gelijkheid tussen mannen en vrouwen. In de straatarme Indiase deelstaat Uttar Pradesh bekostigde de Bill & Melinda Gates Foundation een geboortekliniek, als onderdeel van het ontwikkelingsproject Sure Start, om de hoge kindersterfte in Uttar Pradesh te bestrijden en zo miljoenen kinderen een goede levensstart te geven.
Melinda Gates, de echtgenote van Bill, de op een na rijkste mens ter wereld en samen de gulste weldoeners uit de geschiedenis, was totaal verbluft door de smeekbede van een kersverse moeder in de geboortekliniek. De moeder met de twee weken oude baby in haar armen keek Melinda diep in de ogen en zei: 'Ik zie alleen een toekomst voor dit kind als u het mee naar huis neemt'. Daarna legde ze haar hand op het hoofd van haar tweejarige zoontje, dat aan haar voeten zat, en zei: 'Neem hem alsjeblieft ook mee'. Haar man werkte als dagloner en verdiende daarmee lang niet genoeg om zijn groeiende gezin te onderhouden. 'Ik weet niet hoe we dit kind te eten moeten geven', zei ze over haar baby. 'Eigenlijk zie ik helemaal geen toekomst voor dit kind.' Gates was geschokt dat het leed van de vrouw zo groot was dat het afstaan van haar kinderen haar minder verdriet deed dan het vooruitzicht hen bij zich te houden. De ontmoeting was een keerpunt voor Gates. Tot dan toe had ze altijd geloofd dat technologie de sleutel tot vooruitgang was. Niet verwonderlijk, voor een ex-manager van Microsoft en de vrouw van een van de belangrijkste computerpioniers. Maar tijdens haar reizen door landen als India, Malawi en Ethiopië kwam ze langzamerhand tot de conclusie dat de grootste vooruitgang niet schuilt in hightechoplossingen. De belangrijkste oplossing, ontdekte Gates, was zoiets eenvoudigs als spiraaltjes, prikpillen, condooms en andere anticonceptie.
Anticonceptie is de grootste levensreddende, armoedebestrijdende en vrouwenemanciperende uitvinding ooit, zegt Gates nu. 'Wat heeft vrouwen door de geschiedenis heen in staat gesteld een volwaardige opleiding te volgen en in drommen de werkvloer te bestormen? Het vermogen om zelf te bepalen wanneer ze kinderen krijgen. Ook in economische zin zijn voorbehoedsmiddelen een geweldige investering: ze kosten een paar dollar, maar genereren een enorm rendement.'
Melinda Gates is katholiek en ze heeft flink met haar geloof geworsteld. 'Elke keer als ik door de derde wereld reisde en de meest tragische verhalen hoorde, realiseerde ik me dat het aan religieuze en politieke controversen te wijten is dat zo veel vrouwen geen toegang hebben tot anticonceptie. Terwijl het voor deze vrouwen en hun kinderen vaak echt een kwestie van leven en dood is om een prikpil of spiraaltje te kunnen krijgen. Uit mijn religieuze opvoeding heb ik de waarden van sociale rechtvaardigheid meegekregen, en de les dat we op aarde zijn om iets terug te geven. Dus moest ik voor mezelf het onmogelijke verenigen: het katholieke verbod op anticonceptie en mijn overtuiging van wat juist is. Ik besloot me uit te spreken en een wereldwijde coalitie op te bouwen om 200 miljoen vrouwen toegang te bieden tot anticonceptie. Het is frustrerend om een religie aan te hangen die vrouwen ervan weerhoudt hun potentieel te vervullen.'
Etienne Vermeersch heeft het al zo lang gezegd: er moeten minder mensen geboren worden. Dan zullen er minder problemen zijn en meer kansen op een goed leven.
Vrijzinnige Vrouwen
Cultuurwetenschapper MA
_Magda Heeffer Boekenrubriek Humanistisch Verbond
Meer van Magda Heeffer

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws