Het Vrije Woord
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 250 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

17 mei 2024 Steun samen met ons De Kinderopvangzaak
Want kinderopvang is een recht, geen privilege!
Het Humanistisch verbond vormt samen met negentien andere organisaties een coalitie die De Kinderopvangzaak steunt.
Concreet vecht De Kinderopvangzaak de nieuwe voorrangsregels in de kinderopvang vang aan. Door deze regels is het bijna onmogelijk voor een gezin dat in totaal minder dan 4/5 werkt om nog een plaats te vinden voor hun kindje. Op 13 mei 2024 dienden ze een sterk verzoekschrift van wel 250 pagina's in bij het Grondwettelijk Hof.
Wat en waarom?
Tot onze grote spijt en frustratie gaat er al jarenlang veel te weinig geld naar de kinderopvang, wat o.a. resulteert in een groot tekort aan plaatsen. In plaats van dit probleem structureel aan te pakken past de Vlaamse Regering de voorrangsregels aan in de 'trap 2'-opvang. Dat is de opvang waarin ouders betalen volgens hun inkomen (drie kwart van alle kindjes gaan naar een 'trap 2'-opvang).
Wat veranderde er vanaf 1 april 2024? Ouders die samen minstens 80% werken of een beroepsopleiding volgen krijgen nu voorrang in zo'n opvang.
Dit betekent dat heel wat mensen in kwetsbare situaties uit de boot vallen! Denk bijvoorbeeld aan jobs in de zorg, als poetshulp of als kinderbegeleider. Dit zijn jobs die in de praktijk bijna nooit voltijds aangeboden worden.
Bovendien is kinderopvang een belangrijk recht voor elk kind! Kinderopvang heeft naast een economische functie ook een belangrijke opvoedkundige en sociale functie, daarom is een (goede) kinderopvang een belangrijk middel in de strijd tegen (kinder)armoede.
Met andere woorden, kinderopvang is een recht en geen privilege! Deze nieuwe voorrangsregels zullen een grote groep ouders raken, waarvan vooral vrouwen. Vrouwen werken vaker (al dan niet gewenst) deeltijds (voor de zorg voor de kinderen en door de onbeschikbaarheid van voltijdse contracten).
Verder houdt de redenering dat deze maatregel meer mensen aan het werk zou krijgen geen steek. Het tegendeel zal gebeuren. Je moet voltijds werken voor een plek in de kinderopvang, maar je kan niet gaan solliciteren omdat je geen kinderopvang hebt. Het zet bovendien sectoren (zoals de zorg en kinderopvang), waar 90% van de contracten deeltijds zijn, nog meer onder druk. Een vicieuze cirkel dus.
Wij pleiten dus voor een vernietiging van deze regelgeving, want kwalitatieve kinderopvang speelt een cruciale rol in de ondersteuning van álle kinderen, en vooral voor kinderen uit gezinnen in kwetsbare situaties.
Steun je samen met ons De Kinderopvangzaak? Alle info en hoe u kan steunen vindt u hier.
Het Vrije Woord
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws