Kwintessens
Geschreven door Paul Cliteur
  • 673 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

2 augustus 2024 Het Rushdie-probleem en de vaporisatie van westerse vrijheid
Een reflectie op Salman Rushdies boek 'Knife' (2024) en de betekenis daarvan voor westerse vrijheid
De recensie door Fons Mariën van het boek Knife, geschreven door Salman Rushdie n.a.v. de mesaanval op zijn persoon, inspireerde rechtsfilosoof Paul Cliteur tot een uitgebreide reflectie over de vrijheid van denken en expressie in onze westerse samenleving. Hieronder vindt u de aanhef van de bijdrage, die u aansluitend kunt lezen via een downloadbare pdf.
_De mesaanval op Rushdie en de beperkingen van het humanisme
De Belgische humanist Fons Mariën gaat op de website van het Belgische Humanistisch Verbond in op de aanslag op Salman Rushdie uit 2022 (Mariën 2024). Hij doet dat naar aanleiding van de publicatie van Rushdies boek Knife (2024). Daarin kijkt Rushdie terug op de mesaanval van 12 augustus 2022, een aanval die de schrijver ternauwernood overleefde. Mariën schrijft het volgende:
'De dader, een fanatieke moslim, meende de fatwa van ayatollah Khomeini te moeten uitvoeren. De ayatollah sprak op 14 januari 1989 een fatwa uit tegen de schrijver, waarin hij opriep om Rushdie te doden omdat hij een boek had geschreven (De Duivelsverzen) dat door Khomeini als belediging van de profeet Mohammed werd opgevat. Vanaf dit moment moest Rushdie met beveiliging leven.'
Mariën vertelt verder dat Rushdie begin deze eeuw verhuisd was naar New York waar de schrijver weer in het openbaar begint op te treden.
Lees hier de volledige longread.
Fons Mariën formuleerde op zijn beurt een reactie op de longread van prof. Cliteur.
Kwintessens
Paul Cliteur (1955) is rechtsfilosoof en auteur. Hij was van 1984 tot 2022 verbonden aan de afdeling encyclopedie van de rechtswetenschap van de Universiteit Leiden (vanaf 2002 als hoogleraar). Hij was ook hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Delft (1995-2002). Verder gasthoogleraar aan Hastings College of the Law in California (2017) en de Universiteit van Gent (2014).
_Paul Cliteur -
Meer van Paul Cliteur

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws