Het Vrije Woord
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 1299 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

11 september 2019 Filosofiefeest 'Het dansende denken van Het zoekend hert'
Meer dan 50 denkers, literatoren, muzikanten en andere kunstenaars nemen deel aan het jubileumfeest voor het tienjarig bestaan van filosofiehuis Het zoekend hert in Berchem-Antwerpen. Onder de noemer ‘Het dansende denken van Het zoekend hert’ wordt op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 een tweedaags muzisch-filosofisch evenement georganiseerd "over de impact van muziek en dialectiek op het denken en voelen, handelen en wandelen".
Het feestprogramma bestaat uit openingsredes, lezingen, gesprekken, tentoonstellingen, kunstwandelingen, muziekoptredens, filosofie voor kinderen en tal van verrassende events. Dit alles in het filosofiehuis, in panden langs de Berchemse Koninklijkelaan, het voormalige Belgisch Koloniaal Instituut en het Middelheimmuseum. Zegden onder meer toe: de filosofen Jean Paul Van Bendegem, Tinneke Beeckman, Alexander Roose, Thomas Decreus, Frank en Maarten Meester, Tomas Serrien, schrijver-denkers David Van Reybrouck, Eva Rovers, Babah Tarawally, Yousra Benfquih, dichters Peter Verhelst, Bart Stouten, Henk van der Waal, Piet Gerbrandy. Filosoof-dramaturg Luc Joosten, mezzosopraan Nina Winkler en pianist Brian Fieldhouse nemen het publiek mee naar de opera, in de denksporen van Friedrich Nietzsche. De kunstzinnige auteurs Jan Vanriet, Anne Provoost en Patricia Jozef gidsen hun bewonderaars door het beeldenpark van Middelheim, samen met hun soulmates Eric Rinckhout, Saskia De Coster en Manu Claeys. Prof. Willem Elias reflecteert over leven en werk van schilder Jan Cox, in galerij Campo & Campo. De Denkkaravaan verzorgt filosofie voor kinderen, in de Bibbus. Stadstroubadours Roy Aernouts en Wim Helsen, muzikanten Elvis Peeters & Wilderman, Lieselotte Cortoos, Auke Hulst, Elisabeth Van Dam en Stef Kamil Carlens zorgen voor feestelijke noten. Tussendoor ook: Face-to-Face Philosophy met Hujo (klik hier voor het complete programma), intieme lezingen over muziek, dans en theater, theaterlezingen in open lucht, gesprekken onder jonge essayisten, virtual reality-ervaringen, verrassende interventies van sneltekenaar Bert Lezy en auteur Michiel Cox die van iedereen die zich aandient een filosofisch portret schrijft.
Filosofiefeest 'Het dansende denken van Het zoekend hert'
_Historische primeurs
Dit jubileumfeest trakteert ook op historische primeurs: Hilde Keteleer en Vitalski brengen de eerste vertaling van 'Eleusis' een vriendengedicht uit 1796 van de jonge meesterdenker GWF Hegel voor de legendarische dichter Friedrich Hölderlin. Stef Kamil Carlens en dr. Elisabeth Van Dam, a.k.a. danseres Dolly Bing Bing, verzorgen de apotheose en toveren het gedicht 'Hymnus an das Leben' van Lou von Salomé en Friedrich Nietzsche om tot een Engelstalige 'anthom' die als zinderende belijdenis wereldwijd viraal zal gaan.
_Praktisch
Het dansende denken van Het zoekend hert, van zaterdag 14 september om 13.00 uur tot zondag 15 september om 22.00 uur. Info en inschrijvingen: www.hetdansendedenken.be. Algemene info: www.hetzoekendhert.be.
Het Vrije Woord
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws