Kwintessens
Geschreven door Anton van Hooff
  • 295 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

4 februari 2025 Is de Islam schuldig aan eremoord?
In zijn overigens inspirerende voordracht op de Nederlandse-Vlaamse Atheïsmedag van 7 december 2024 legde Dirk Verhofstadt een verband tussen eerwraak of eremoord, en islam. Geen misverstand: voor de religie van de Onderwerping (= islam) heb ik nog minder goede woorden over dan voor andere godsdiensten. De Koran bestaat immers voornamelijk uit voorschriften die door Allahs bezegeling voor altijd gelden. De verhalen van de bijbel laten tenminste nog ruimte voor uiteenlopende uitleg. Als Mohammed bijvoorbeeld zegt dat de vrouw voor de man een akker is, die hij naar believen mag beploegen, betekent dat een eeuwige toestemming voor verkrachting binnen het huwelijk. Gruwelijke regels genoeg dus, maar over een plicht tot eerwraak heeft Mohammed in zijn bestseller niets verordend.
Waarschijnlijk was dat ook niet nodig. In de Arabische woestijncultuur van de zevende eeuw was eerwraak gewoon vanzelfsprekend. Het was een culturele gegevenheid, zoals zij die in vele samenlevingen was en is.
Zo komen er afgrijselijke gevallen voor op het Indiase subcontinent, waar het hindoeïsme de meerderheid van de bevolking in zijn greep houdt. Zo werd Surjit Kaur Athwa, douanier op Heathrow Airport, die van haar brute man wilde scheiden, naar India gelokt om daar vermoord te worden (december 1998). In juni 2024 maakte een 17-jarige zijn zus Komal (20) met een pistoolschot af, omdat ze uit liefde beneden haar kaste wilde trouwen. Is het hindoeïsme dus schuldig aan deze moorden?
Desgevraagd verklaren moslimexegeten pront dat eremoord 'haram' is, want Allah heeft niet via de Koran, maar volgens de sharia verordend – dat een onteerde maagd 'slechts' honderd zweepslagen moet krijgen … Aan die gezaghebbende uitspraak hadden vader en broers van de 18-jarige Ryan al Najjar uit het Friese Joure geen boodschap toen zij haar op 27 mei 2024 vermoordden.
Hoe dan ook, eremoord is geen exclusief product van de islam.
Kwintessens
Anton van Hooff is classicus, vrijdenker, republikein en heeft in die hoedanigheden allerlei functies bekleed. Naast vele krantencolumns, artikelen en bijdragen aan bundels, publiceerde hij 15 boeken over een waaier van onderwerpen: liefde, democratie, dood en eigendoding in de oudheid, Romeinse keizers, vroege kritiek op het christendom, Spartacus en het Plakkaat van Verlatinghe.
_Anton van Hooff auteur
Meer van Anton van Hooff

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws