Kwintessens
Geschreven door Filip Van Beurden
  • 7267 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

12 januari 2021 Politiek gaat de strijd aan met coronacomplotten en pseudowetenschappen
'Stop Vlaamse subsidies aan verspreiders van coronacomplotten', berichtte de website van Open Vld op 11 november. De parlementsleden Vande Reyde en Ongena spraken duidelijke taal: ze zouden minister Crevits interpelleren over het subsidiëren van verspreiders van desinformatie over de coronapandemie. Coronanonsens vind je niet alleen bij obscure Facebookgroepjes, maar ook in de biowinkel om de hoek waar je het zogenaamde infoblad BioGezond gratis kunt meenemen. In het oktobernummer krijg je regelrechte desinformatie over het coronavirus voorgeschoteld, overgoten met een sausje van complotdenken over 'Big Pharma' en 'Big Tech'. De coronamaatregelen bestempelt men als 'onzinnig' en 'totaal onnodig' en officiële media worden weggezet als fake news-verspreiders. De tekst is geschreven door Rob Vaes en Geert Verhelst, beiden verbonden aan De Levensschool. Voor Ongena en Vande Reyde is dit een brug te ver.
De Levensschool is een zelfverklaarde 'Academie voor Integrale Gezondheidszorg' die leslokalen huurt in de abdij van Tongerlo. Je kunt er met steun van de Vlaamse overheid een opleiding tot gezondheidsconsulent of voedingscoach volgen. Het lessenpakket hiervoor doet echter zwaar de wenkbrauwen fronsen: chakraleer, Bachbloesems, enneagramleer, iriscopie en voetreflexologie. Een reeks dure woorden met een gemene deler: ze hebben geen enkele wetenschappelijke onderbouwing.
Tijdens de begrotingstoelichting verklaarde minister Crevits dat 2021 'het jaar van de opleiding' moet zijn. Themaoverschrijdend haalde ze aan dat er steeds oog zal zijn voor wetenschappelijke onderbouwing en dat de evidence-based aanpak uitgebreid moet worden.
Vande Reyde en Ongena stelden terecht de vraag of de KMO-portefeuille wel mag worden aangewend voor instellingen die onwetenschappelijke literatuur verspreiden. De minister verdedigde zich door te stellen dat de uitspraken aangaande corona in BioGezond niet kaderden in een opleiding die steun geniet van de KMO-portefeuille. Ze meldde dat het ging om standpunten van personen verbonden aan de Levensschool die zij buiten de KMO-portefeuille om hebben geuit. Dit is een wat klungelige verdediging. Als je weet dat de gepubliceerde tekst komt van de directeur van de Levensschool en een van hun lesgevers, is het een beetje naïef te denken dat dit zijn weg niet snel zal vinden naar hun studenten.
De minister duidde ook dat de budgettaire impact aangaande de subsidies voor de Levensschool beperkt is. Slechts een fractie van de KMO-portefeuille vloeit af naar de Levensschool. Wetende dat een KMO zelf tot 80% uit eigen zak moet ophoesten is dit zeer begrijpelijk. Het is moeilijk voor te stellen dat er veel ondernemers zijn die om professionele redenen een specialist chakraleer en Bachbloesems in hun rangen willen, laat staan er duizenden euro's voor veil hebben. Ondertussen prijkt de titel 'Erkend Onderwijsinstituut' wel op de website van de Levensschool.
De minister haalde aan dat zij reeds in juni een ministerieel besluit heeft getroffen met een negatieve lijst van diensten die niet meer gesubsidieerd worden. De geschrapte opleidingen zijn onder meer shiatsu, reflexologie, astrologie, Myers-Briggs Type Indicator, hypnose, NLP en meridianenleer. Reflexologie is geschrapt als gesubsidieerde opleiding, maar maakt nog wel deel uit van het programma van gezondheidsconsulent van de Levensschool.
In het verleden is er meermaals parlementaire kritiek geuit aan het adres van de Levensschool. Na interpellaties in 2016 en 2018 van Ann Brusseel (toentertijd parlementslid van Open Vld) en Bart Van Malderen (sp.a) meldde minister Muyters dat 'in plaats van de expertise te beoordelen door een examen er wordt gekeken of de dienstverlener ervaring en tevreden klanten heeft'. Getuigenissen van tevreden klanten kun je inderdaad vinden op de site van de Levensschool. Zo lees je er verklaringen van de lesgevers zelf of van ex-studenten die er een eigen handeltje met 'kennis' uit de Levensschool op nahouden. Wiens brood men eet, et cetera. Ze breiden de menukaart zelfs nog uit met zaken zoals kaartleggen, helende juwelen of chakra healing massage.
Om het debat te sluiten, meldde minister Crevits dat gezien alle vroegere interpellaties ze eraan denkt om een kwaliteitsgroep op te zetten om de gesubsidieerde opleidingen beter te screenen. Vande Reyde en Ongena zeggen zeer tevreden te zijn dat de Vlaamse regering de KMO-portefeuille gerichter gaat inzetten. Laat ons hopen dat minister Crevits de daad bij het woord voegt en dat de vernoemde parlementairen hier de nodige opvolging aan zullen geven.
Als minister Crevits haar kwaliteitsgroep daadwerkelijk opzet, is er onmiddellijk werk aan de winkel. Het is niet alleen de KMO-portefeuille die pseudowetenschappelijk wordt misbruikt. Ook de door de VDAB aangeboden opleidingscheques en de mogelijkheid tot het nemen van educatief verlof (door de erkenning van zulke instellingen door het PC 330 van de gezondheidsinrichtingen) zou door de kwaliteitsgroep best zo snel mogelijk grondig worden doorgelicht.
De Levensschool is zeker geen alleenstaand geval, want er zijn meer erkende instellingen die een gelijkaardig of een nog uitgebreider programma aanbieden zoals de Europese Academie, de Wellness Academie of de Schoonheidsschool. Zin in een rondje tenen lezen, biomagnetisme, oorkaarsen branden of je aura laten magnetiseren? Je vindt het bij een van deze officieel erkende opleidingscentra.

(Foto bovenaan © Gwenny Cooman)
Kwintessens
Filip Van Beurden is ingenieur, bedrijfsleider en lid van SKEPP.
_Filip Van Beurden -
Meer van Filip Van Beurden

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws