Kwintessens
Geschreven door Sophia De Wolf
  • 6974 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

11 januari 2021 Dames, durf Darwin knuffelen. Het is veilig
Het doet plezier, de meelevende mails, de bezorgde telefoons en de belangstellende vragen hoe het met me gaat op het werk. Het is fijn, maar de getoonde bezorgdheid is niet echt nodig. Alles gaat goed. Toucher du bois. We dragen als thuisverpleegkundigen zoals iedereen een mondmasker, hebben droge handen zoals altijd al het geval is geweest en nemen alle voorzorgen om het de onzichtbare indringer zo moeilijk mogelijk te maken. We racen als vanouds de ene dag tegen de tijd en hebben de dag erna net extra tijd voor een reflecterende babbel. Alles loopt zoals voorheen. We zijn nog altijd een graag gezien kind aan huis bij onze vertrouwde patiënten. Met wie we nog steeds een dichte band hebben ondanks de in acht te nemen regels. We knorren tegen elkaar en we krijgen samen de slappe lach. We delen vreugde en verdriet. We weten bij wie we ons ironisch of sarcastisch kunnen uitlaten of waar we het beter bij een duidelijk grapje houden. We leggen ons bereidwillig oor te luisteren bij de ene of respecteren net de terughoudende geslotenheid bij een andere. Neen, wat mij betreft, het gaat goed. Corona gooit – voorlopig althans én in tegenstelling tot in de ziekenhuizen – weinig riskant roet in het eten tijdens de rondes.
Dat kan ik echter niet zeggen wanneer het over mijn nevenactiviteiten gaat. Daar heeft COVID-19 grondig zijn eigen onverbiddelijke ronde gedaan. Figuurlijk gezien. Het huisvandeMens is zo goed als dicht, waardoor ik sommige vrienden al maanden niet gezien heb. De jeugd, in de hoedanigheid van de Gentse geneeskundestudenten, mis ik doordat ik geen simulatiepatiënt kan zijn. En in de socioculturele vereniging waar ik vrijwilliger ben, moest ik tweemaal telkens voor een lockdown de lezing van Griet Vandermassen over haar boek Dames voor Darwin annuleren.
Boeken lezen en bespreken voor Kritisch Lezen is het enige wat momenteel nog kan. En laat nu net dat hogergenoemde boek van germaniste en doctor in de wijsbegeerte Vandermassen, dat ik eveneens recenseerde, onder herhaaldelijk opflakkerend vuur liggen. Waardoor de twijfelaar in mij weer eens aan het dubben en denken sloeg. Geprikkeld door een aantal negatieve commentaren ben ik opnieuw in het boek gedoken, ook al liggen er nog een aantal nieuwe te wachten.
Het ontbreekt me aan de vereiste adelbrieven om me in de wetenschappelijke strijd te gooien. Aan de kant blijven staan is mijn enige correcte plaats. Maar van daaruit een eigen mening formuleren of een aantal vragen stellen aan klassieke feministen behoort wel tot de mogelijkheden. In mijn recensie ben ik positief over het boek dat een nieuw feminisme promoot. Na herlezing van grote delen van de uitgave blijf ik achter mijn bespreking staan. Griet Vandermassen vertrekt vanuit het evolutionair mensbeeld dat wij als man of vrouw geboren worden met een neurologische uitrusting die heel verschillend is. Haar boek bulkt van het wetenschappelijk bewijsmateriaal daarover. Stellen dat Vandermassen pseudowetenschappelijk te werk gaat, is toch echt wel een heel boude bewering van sommige van haar tegenstanders. Die verdedigers van het genderfeminisme slagen er niet in toe te geven dat we gewoon tot de biologische wezens behoren die allen het resultaat zijn van natuurlijke en seksuele selectie gedurende miljoenen jaren evolutie. Blijven volharden omdat de feiten niet passen in je sociaal-constructivistisch mensbeeld is zoals het licht van de zon ontkennen. De duidelijk anatomische, reproductieve en fysiologische verschillen kunnen onmogelijk enkel het lichaam betreffen en niet ons brein. Het is me een raadsel waarom tegenstanders dat naast zich neerleggen en vasthouden dat de verschillen uitsluitend aan onze opvoeding en cultuur liggen. Hun betoog zal overtuigender moeten zijn, want momenteel maken ze bruggen waar ik zelf niet over raak. Mannen en vrouwen moeten toch niet identiek zijn om sociaal gelijk behandeld te worden? Kan iemand de vraag beantwoorden waarom men die strijd tegen het nieuwe feminisme blijft voeren en nutteloze energie verspilt? Want de noodzaak ervan ontgaat me volledig. Is het niet productiever om de problemen verder aan te pakken? De tweede kwestie waar ik graag een antwoord zou op krijgen, is waarom men de auteur in een bepaalde – rechtse tot zelfs uiterst rechtse – politieke hoek wil categoriseren. Als dat al terecht zou zijn (wat helemaal niet het geval is), dan doet dit hier toch niets ter zake? Bovendien heeft ze aandacht voor mannen werkzaam in 'lagere' beroepsgroepen én pleit ze voor hogere lonen in de overwegend vrouwelijke zorgsector. Dat is toch net het tegenovergestelde van wat een elitaire pleitbezorger van de status quo, zoals de filosofe door sommigen bestempeld wordt, zou doen? Of is er hier gewoon sprake van ad hominem argumenten?
Het boek is vooral heel verhelderend en vaak zeer genuanceerd. Met een klein aantal zaken ging ik niet echt akkoord, maar deze hernieuwde uitgave van haar vorige boek gaf me vooral antwoorden op vragen die ik me al lang stelde. De delen over de man-vrouwverhouding zijn zelfs zeer bruikbaar en kunnen tot meer harmonie leiden tussen beide seksen. Daarom maak ik me de bedenking: hebben de critici het boek eigenlijk (goed) gelezen? Zo niet, dan is kritiek om de kritiek allesbehalve eerlijk of goed voor het debat. En zeker niet om vooruitgang te boeken. Maar daarover ga ik niet eens een fijne sarcastische zin of ironische humor verzinnen. Zelfs een flauw, duidelijk grapje laat ik achterwege. Ik wacht beter gewoon op steviger, eerlijke en gegronde argumenten om me over de streep te trekken. In dat geval ben ik altijd bereid mijn mening te herzien. Ik ben het alvast eens met een opmerkelijke subtitel die ik in een opiniestuk van een oud-feminismeaanhanger tegenkwam: 'Feministen moeten niet bang zijn voor biologie.' Neen, dat moeten ze inderdaad niet.
Kwintessens
Recensent
_Sophia De Wolf Vrijwilliger bij het Huis van de Mens Zottegem
Meer van Sophia De Wolf

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws