• |

Kritisch lezen - recensies

Kritisch Lezen is een online recensieplatform van het Humanistisch Verbond, gegroeid uit het vroegere recensietijdschrift De vrijzinnige lezer.

Via dit platform bespreken vrijwilligers en experts oorspronkelijk Nederlandstalige en in het Nederlands vertaalde nieuwe boekpublicaties. Het betreft hoofdzakelijk non-fictiewerken over actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen, en meer specifiek over humanistische thema’s die aansluiten bij onze missie en visie.

Met onze recensierubriek willen we geïnteresseerde lezers stimuleren tot kritische lectuur, maar ook het brede publiek aanzetten tot kennisdeling, reflectie en debat over belangrijke thema's. Met die focus en de brede aandacht voor non-fictiepublicaties in het Nederlandse taalgebied, bekleedt Kritisch lezen een unieke plaats in het recensielandschap in Vlaanderen en Nederland.

Gezien het brede publicatieaanbod zijn we overigens steeds op zoek naar goede 'kritische' lezers met een vlotte pen die graag willen aansluiten bij onze boekenwerking en deel willen uitmaken van onze 'community' van recensenten. Aarzel dus niet om ons te contacteren als dit iets voor u is. Stuur een mailtje naar sien.simoens@humanistischverbond.be.

Schrijf mee

Recensie in de kijker

Omdat ik niet wou kussen. Hoe mijn leven in drie seconden op z’n kop gezet werd. Auteur Guy Didelez en Hatice Ava  /  Categorie Non-fictie  /  Beoordeeld door Michel Ackaert Hatice is een veertienjarig meisje dat met haar familie woont in het Antwerpse Kiel. Ze is levenslustig, heel sportief en ze droomt ervan om ooit agente te worden. Ze wordt opgevoed in een doodgewoon gezin met roots in Turkije, maar met vooral heel veel bindingen met haar volksbuurt, haar uitgebreide vriendenkring en een warme school met alle uitdagingen van deze tijd. Ze is net zoals iedere leeftijdgenote actief op sociale media en daarnaast heeft ze nog talrijke vriendinnen waarmee dromen en toekomstplannen worden gedeeld. 30 januari 2019
Bekijk alle recensies

Auteur in de kijker

Didelez startte als leraar Nederlands maar koos al snel voor het schrijverschap. Met ruim 85 boeken – jeugdboeken, toneelstukken, fictie - is hij vandaag een veelgevraagd auteur en geëngageerd spreker voor klassen, bibliotheken en jongeren als volwassenen. Hij behandelt thema's zoals verborgen armoede of pesten. Met toneelstukken brengen ook acteurs zijn werk. (foto © Yves Schepers) _Guy Didelez en Hatice Ava veelzijdig auteur en spreker

Boekvoorstellingen/events

Klik hier om naar de activiteiten kalender te gaan.

Boekenprijs deMens.nu

De Boekenprijs deMens.nu wordt tweejaarlijks uitgereikt en bekroont het beste Nederlandstalige non-fictieboek over vrijzinnig-humanistische waarden. Uit een shortlist van vijf werken wordt op 21 juni, de Internationale Dag van het Humanisme, de laureaat gekozen. De jury bestaat uit de voorzitters van deMens.nu, het Humanistisch Verbond, het Vermeylenfonds en het Willemsfonds. Voor het bekroonde non-fictiewerk wordt een prijs uitgereikt ter waarde van 3000 euro. Een vereiste is dat het boek oorspronkelijk Nederlandstalig is en steeds te maken heeft met de waarden waar het vrijzinnig humanisme voor staat.

Klik hier voor meer info.