• |

Kritisch lezen - recensies

Kritisch Lezen is een online recensieplatform van het Humanistisch Verbond, gegroeid uit het vroegere recensietijdschrift De vrijzinnige lezer.

Via dit platform bespreken vrijwilligers en experts oorspronkelijk Nederlandstalige en in het Nederlands vertaalde nieuwe boekpublicaties. Het betreft hoofdzakelijk non-fictiewerken over actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen, en meer specifiek over humanistische thema’s die aansluiten bij onze missie en visie.

Met onze recensierubriek willen we geïnteresseerde lezers stimuleren tot kritische lectuur, maar ook het brede publiek aanzetten tot kennisdeling, reflectie en debat over belangrijke thema's. Met die focus en de brede aandacht voor non-fictiepublicaties in het Nederlandse taalgebied, bekleedt Kritisch lezen een unieke plaats in het recensielandschap in Vlaanderen en Nederland.

Gezien het brede publicatieaanbod zijn we overigens steeds op zoek naar goede 'kritische' lezers met een vlotte pen die graag willen aansluiten bij onze boekenwerking en deel willen uitmaken van onze 'community' van recensenten.

Wil je meewerken?

Je hoeft geen ervaring te hebben met recenseren, maar je leest uiteraard graag en hebt een vlotte pen. Boeken worden per post bezorgd (of opgehaald tijdens de kantooruren) op basis van themavoorkeuren. Het boek dat je bespreekt, blijft in jouw bezit.
Stuur een mailtje naar sien.simoens@humanistischverbond.be of contacteer het nationaal secretariaat op 03 233 70 32.

Recensie in de kijker

Grote verwachtingen. In Europa 1999-2019 Auteur Geert Mak  /  Categorie Non-fictie  /  Beoordeeld door V De Raeymaeker Geert Mak is bekend voor zijn boek ‘In Europa’ dat hij in 2004 schreef en dat in nog meer talen verscheen dan zijn meest succesrijke boeken. Hij pakte geschiedschrijving ook anders aan. Hij bleef niet thuis of in bibliotheken achter de computer zitten om opzoekingswerk te verrichten, maar reisde door Europa om ter plekke te praten met de mensen die de Europese Geschiedenis beleefd hadden, er grondig door beïnvloed waren en om te horen hoe ze nu tegen Twee Wereldoorlog, nazisme, communisme en het nieuwe Europa aankeken. 16 december 2019
Bekijk alle recensies

Auteur in de kijker

Altan is een politiek geëngageerde Turkse schrijver en journalist. De hoogleraar en econoom komt op voor de persvrijheid en mensenrechten in zijn land en schreef 25 boeken. Na een jaar opsluiting in afwachting van een proces over zijn vermeende betrokkenheid bij de coup (2016) kreeg hij 15 jaar celstraf (foto © Roberta Roberto) _Ahmet Altan schrijver en journalist

Boekvoorstellingen/events

Klik hier om naar de activiteiten kalender te gaan.

Boekenprijs deMens.nu

De Boekenprijs deMens.nu wordt tweejaarlijks uitgereikt en bekroont het beste Nederlandstalige non-fictieboek over vrijzinnig-humanistische waarden. Uit een shortlist van vijf werken wordt op 21 juni, de Internationale Dag van het Humanisme, de laureaat gekozen. De jury bestaat uit de voorzitters van deMens.nu, het Humanistisch Verbond, het Vermeylenfonds en het Willemsfonds. Voor het bekroonde non-fictiewerk wordt een prijs uitgereikt ter waarde van 3000 euro. Een vereiste is dat het boek oorspronkelijk Nederlandstalig is en steeds te maken heeft met de waarden waar het vrijzinnig humanisme voor staat.

Klik hier voor meer info.