Een van de goeie
Een podcastreeks waarin Nadia Kara in samenwerking met het Humanistisch Verbond in gesprek gaat met acht Belgen met een migratieachtergond.
'Da's een van de goeie': een uitspraak die bekend in de oren klinkt wanneer we spreken over Belgen met een migratieachtergrond die 'goed geïntegreerd' zijn – of toch, handelen en leven zoals van 'een echte Belg' verwacht wordt.
Nergens volledig thuis, nergens volledig zichzelf; te vreemd voor de 'echte Belgen', te Belg voor de 'authentieke familie'. Opgroeien tussen twee culturen, zeker als deze heel erg verschillen, is voor vele landgenoten een dagelijkse uitdaging. In België heeft 20,6% van de bevolking een buitenlandse achtergrond (Statbel, 2022), en dat gaat niet altijd gemakkelijk: deels door de spanningen die in de opvoeding zelf plaatsvinden, maar ook door de externe blik van de dominante cultuur en de drang om te integreren.
In deze podcasts probeert Nadia Kara een antwoord te vinden op de vele vragen waarmee Belgen met een migratieachtergrond zich geconfronteerd zien. Hoe ervaren ze hun statuut, echt? Hoe voelen ze zich in de samenleving? In openhartige gesprekken verkennen ze de rijkheid en de complexiteit van gemengde identiteiten, maar ook de absurditeit van de traditionele kijk op integratie, zonder taboes.
Elk gesprek vertrekt vanuit de uitspraak dat men soms als onhandig compliment gebruikt, 'jij bent een van de goeie'. Wat is een goede (kind van) immigrant? Hoe hard wil je als immigrant passen binnen deze maatschappij? En is de maatschappij bereid om je überhaupt te accepteren? Hoe navigeren mensen tussen de twee zijden van hun identiteit, wat maken ze allemaal mee onderweg naar hun echte zelf?
Doorheen acht afleveringen wordt er gesproken over de paradoxen, clichés en groeiprocessen waar immigranten en hun kinderen in hun privé- en professionele levens te maken krijgen.
In de woorden van Nadia zelf, die spreekt uit haar eigen ervaringen:
'Als kind hoorde ik eigenlijk graag uit de mond van leraren, klasgenoten en hun ouders dat ik er niet Arabisch uitzag; mijn vader had mij en mijn zussen al van jongs af gewaarschuwd dat we blij mochten zijn dat "het" niet te zichtbaar was, omdat hij zelf zoveel discriminatie en racisme had meegemaakt toen hij in België kwam wonen. Bewust deed mijn Algerijnse papa zijn best om niet te veel van zijn eigen cultuur door te geven aan zijn kinderen: we moesten goeie witte meisjes zijn, die overal binnen passen en geen golven maken. Doorheen mijn schooljaren bleef ik overal kameleon spelen – een overlevingsmechanisme dat vele andere mensen met gelijkaardige verhalen zullen herkennen. Het is pas toen ik ouder werd en in contact kwam met andere mensen met een migratieachtergrond, dat ik er vrij over begon te babbelen. Toen besefte ik dat ik eigenlijk helemaal niet alleen was.'
Vandaag is Nadia 34, rijk aan allerlei ervaringen maar ook beter in haar vel en trots op haar gemengde identiteit. Nu wil ze de kans grijpen om dit gevoel van verbondenheid aan anderen door te geven. Met Een van de goeie vertrekt ze uit haar eigen beleving en wisselt ze ervaringen uit met haar gasten over de spanningen die ze door hun dubbele identiteit voelen, en hoe andere mensen daarmee omgaan. 'Het zijn soms zware thema's en traumatiserende ervaringen, maar door erover te praten heb ik eindelijk mezelf kunnen vinden in de verbinding met anderen.'
Een van de goeie is vanaf november beschikbaar op alle podcastplatformen en op YouTube.
Bekijk hier de trailer.
De afleveringen
- Een van de goeie – Aflevering 1: Christina De Witte
- Een van de goeie – Aflevering 2: Eric Baranyanka
- Een van de goeie – Aflevering 3: Safia Zine
- Een van de goeie – Aflevering 4: Yanis Berrewaerts
- Een van de goeie – Aflevering 5: Gladys Ferro
- Een van de goeie – Aflevering 6: Raïssa Peeters
- Een van de goeie – Aflevering 7: Yannis Derbali