Het Vrije Woord
Geschreven door Martin Harlaar
  • 3016 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

5 juli 2021 Ben ik wel woke genoeg? (10)
'There is no such thing as biological sex'
U en ik, beste lezer, zijn het resultaat van geslachtelijke voortplanting. Ons leven begon met de versmelting van een beweeglijke zaadcel en een onbeweeglijke eicel. De zaadcel werd geproduceerd in het lichaam van wat men een 'man' pleegt te noemen (een man heeft twee verschillende geslachtschromosomen: XY), de eicel bevond zich in het lichaam van een 'vrouw' (een vrouw heeft twee dezelfde geslachtschromosomen: XX). Als u, waar dan ook ter wereld, mensen tegenkomt, dan heeft u er over het algemeen geen probleem mee om mannen van vrouwen te onderscheiden. Dat wil niet zeggen dat u de ene categorie superieur vindt aan de ander; u ziet gewoon verschillen. En dat, beste lezer, is niet meer van deze tijd. Het is namelijk heel erg onwoke. In het Land van Woke 'there is no such thing as biological sex' en er wonen zelfs, ook al zijn het er niet veel, menstruerende mannen.
'Maandverbandmerk Always maakt zijn verpakkingen 'genderneutraal': weg met de vrouwelijke Venus-symbolen. Een stap in de goede richting, vindt Nanoah Struik, die zich niet als vrouw identificeert. Maar hen* heeft hun twijfels over de echte beweegredenen van het merk.
Wat goed, weer een merk dat zich inzet voor diversiteit en inclusiviteit! Of nee, eigenlijk: een merk dat waarschijnlijk bang was stoffig te worden en een momentje in de spotlights wel zag zitten. En wat is tegenwoordig hot, trending en garantie voor minstens een week gespreksstof? Juist, de term 'genderneutraal'.'
Tot zover de inleidende alinea's van een artikel uit 2019 dat ik tegenkwam op het internet nadat ik de trefwoorden 'menstruerende mannen' had ingetikt. Ik was terechtgekomen op de website van OneWorld, Onafhankelijke journalistiek over mondiale verbondenheid en duurzaamheid. Het artikel werd geschreven door Nanoah Struik. Over de auteur staan bij het artikel de volgende twee toelichtingen:
'Omdat Nanoah zich noch man, noch vrouw voelt, verkiest hen het genderneutrale 'hen' (in bezittelijke vorm: 'hun') boven hij of zij' en 'Nanoah Struik studeert communicatie, plaatst veel te veel op Instagram en praat het liefst over gender en hunzelf'.
De noodzaak van 'hunzelf' begrijp ik niet helemaal, want 'zichzelf' is genderneutraal: hij praat over zichzelf, zij praat over zichzelf; hen* kan dan toch ook over zichzelf praten? In de eerste alinea van het artikel lazen we: 'Maar hen* heeft hun twijfels over de echte beweegredenen van het merk'. Er had net zo gemakkelijk kunnen staan: 'Maar Nanoah heeft twijfels over de echte beweegredenen van het merk'. Iedereen, zelfs de meest onwoke persoon, had die zin dan direct begrepen, maar daar ging het Nanoah Struik naar mijn gevoel niet om. Hen* wilde dat de wereld zich aan hun* aanpast, want hen* maakt deel uit van een gemarginaliseerde, onderdrukte groep en hen* pikt het niet langer. Hen* zat niet lekker in hun* vel, maar die tijd is voorbij en dat zal hen* de witte, transfobe onderdrukkers laten weten ook, want hen* praat het liefst over gender en hunzelf.
Nanoah Struik is de tweede Nederlander die een X in het paspoort heeft staan waar bij anderen een M of een V staat, zo las ik op de site van de NOS (Nederlandse Omroep Stichting). Nanoah Struik werd als vrouw geboren, heeft haar borsten laten verwijderen en denkt het daar voorlopig bij te laten. 'Transgender Netwerk Nederland, COC Nederland en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit zijn blij met de uitspraak. 'Het schrappen van de verplichte geslachtsaanduiding is onder meer van belang voor sommige intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie 'man' of 'vrouw' en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat 'wat er in je ondergoed zit'.'
Terug naar het artikel in OneWorld. Nanoah Struik: 'De algemene gedachte was: alleen vrouwen worden toch ongesteld? Dan kan dat symbool toch ook gewoon blijven staan? Nee, want wat veel mensen vergeten en eigenlijk niet eens willen weten, is dat een menstruatie van een mens nog geen vrouw maakt. Menstrueren gaat voorbij aan gender. Ja, er zijn (transgender) mannen die ongesteld worden. Er zijn mensen die zich niet identificeren als expliciet man of vrouw, maar wel geboren zijn met een baarmoeder die hen laat menstrueren.'
'Menstruatie maakt van een mens nog geen vrouw.' U veronderstelt wellicht dat Nanoah Struik op school tijdens de biologieles niet heeft opgelet of de les gemist heeft. Er is volgens mij iets anders aan de hand. Hen* wil dat de buitenwereld zich aanpast aan de ervaringswereld van hun*. Dat lijkt mij een heilloos streven. Als de buitenwereld zich aan de ontelbare ervaringswerelden moet aanpassen, wordt het onmogelijk om een normaal gesprek te voeren. Waar iedereen op zijn/haar/hun woorden moet letten, daar wordt gezwegen uit angst iemand onbedoeld te kwetsen. In het Land van Woke gaat het niet om de intentie, nee, het gaat om hoe de kwetsbaren, de onderdrukten, de gemarginaliseerden iets (een woord, een gebaar, een blik) ervaren; het gaat om gevoel, niet om feiten.
Nanoah Struik 'weet' waarom Always de verpakking veranderd heeft; daarvoor hoeft ze niet te beschikken over feiten: 'Wat het merk doet is eigenlijk een voorbeeld van een heel moderne en problematische marketingstrategie: 'Laten we het reële belang van een kwetsbare groep gebruiken om aandacht in de media te winnen. Positief of negatief, aandacht is aandacht en zo is ons merk het gesprek van de dag.'
En het werkt: Always staat volop in de schijnwerpers. Maar er komt nu ook heel publiekelijk aandacht voor lastige, persoonlijke privékwesties van de mensen over wier rug dat gebeurt. Als Always écht rekening had willen houden met deze kwetsbare groep, had de verandering van de verpakking stilletjes moeten gebeuren. Door zo openlijk de aandacht op te zoeken, lokt het merk juist reacties uit. Die reacties zijn vaak negatief, en gericht op transgender mannen en non-binaire personen. Zij krijgen de volle laag over zich heen.'
'Een baarmoeder maakt van een mens geen vrouw', schrijft Nanoah Struik. Ik begrijp wat 'hen* bedoelt, maar hen* heeft ongelijk. Biologie dient los te staan van ideologie, in dit geval van woke-ideologie. Dat er in de negen maanden voor de geboorte van Nanoah Struik iets tamelijk uitzonderlijks is gebeurd waardoor hen* werd geboren als een kind van het vrouwelijk geslacht, maar zich geen vrouw voelde en vele jaren later hun* borsten heeft laten verwijderen, doet niets af aan het feit dat op deze wereld circa 50% van de mensen rondloopt met de geslachtschromosomen XY en circa 50% met de geslachtschromosomen XX. In het dagelijks taalgebruik noemen wij dat mannen en vrouwen.
De uitspraak 'There is no such thing as biological sex' werd gedaan door Nicholas Matte. Hij is verbonden aan de University of Toronto. 'Nicholas Matte is a politically-conscious interdisciplinary historian who curates the Sexual Representation Collection and teaches in the Sexual Diversity Studies program.' U kunt Nicholas Matte hier horen en zien.
Het Vrije Woord
In het kader van het 'Grote vragen'-project (Diversiteit & Dialoog staan daarin centraal) probeert Martin Harlaar, in samenwerking met het Humanistisch Verbond, tot de kern van belangrijke maatschappelijke thema's door te dringen. In 2021 verscheen zijn boek 'De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan?' en in 2022 'Ben ik wel woke genoeg?'. In januari 2024 verscheen 'Het gender-experiment'.
_Martin Harlaar Martin Harlaar (Amsterdam 1956) is historicus
Meer van Martin Harlaar

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws