De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 1929 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

29 augustus 2022 De Gedachtestreep – Aflevering 11: Durk Talsma, 'De glazen bol in ons hoofd'
Johan Braeckman spreekt met Durk Talsma over 'De glazen bol in ons hoofd' (Owl Press, 2021), het boek dat hij schreef samen met Juliette Taquet.
De Gedachtestreep – Aflevering 11: Durk Talsma, 'De glazen bol in ons hoofd'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek

Schrik niet: er zit een waarzegger in je hoofd. Op ieder ogenblik probeert ons brein de toekomst te voorspellen en dat is maar goed ook. Anders struikelden we voortdurend over onze eigen voeten, kregen we zelfs het spannendste boek niet uitgelezen en liep ons hele leven in het honderd. Psychologen en neurowetenschappers begrijpen steeds beter hoe onze hersenen werken, en zien dat ons brein zich, bij álles wat we doen, een beeld probeert te vormen van de nabije toekomst. Het is dus veel meer dan een passieve informatieverwerker.
Ons brein werkt echter niet perfect. Precies wanneer het misgaat, ontdekken we de fascinerende mechanismen onder onze schedelpan. Zo zijn haast alle optische illusies het gevolg van een verkeerde voorspelling: ons brein laat zich misleiden door wat het verwacht te zien. De auteurs van dit boek nemen je mee op een wonderlijke reis door onze hersenkwabben. Zo ontdek je hoe onze hersenen ons door het leven proberen te gidsen en waarom we soms met ons hoofd tegen de muur lopen.
_Over de auteurs
Durk Talsma
Professor Durk Talsma is verbonden aan de Universiteit Gent. Eerder was hij als cognitief psycholoog actief aan de Universiteit Amsterdam en Duke University in North Carolina.
Juliette Taquet is doctoraatsstudent binnen de onderzoeksgroep Klinische Ontwikkelingspsychologie aan UGent, Daarnaast is ze verbonden aan het Universitair Centrum Kind en Adolescent, waar ze als klinisch psycholoog kinderen en jongeren begeleidt.
_En meer
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws